Asya ülkeleri dünyanın en güçlü pasaportları listesinde Avrupa'yı nasıl geçti?

Bugün Japonya pasaportu 193 ülkeye vizesiz giriş hakkı ile dünyanın en güçlüsü. Son yıllarda Asya ülkeleri pasaportlarıyla rahatça giriş yapabildikleri ülke sayısı ile dikkat çekiyor.

Son Güncelleme:

Dünya 1990'lardan itibaren 'küresel küçük bir köy' olarak adlandırılsa da durum pek öyle değil. Bugün bir ülkeden kalkıp diğerine gitmek bazı ülke vatandaşları için pek çok evrak işi demek. Son yıllarda dikkat çeken bir trend ise Asya ülkelerine ait pasaportların güçlü Avrupa pasaportlarından daha fazla ülkeye vizesiz girebiliyor olması. 

Dünya hala COVID-19'un yaralarını sarmak için çabalıyor. Pek çok ülke salgın önlemlerinde gevşemeye gitse dahi salgının yeni dalgaları sürekli pusuda bekleyen bir risk gibi dünyayı tehdit ediyor. Aşı programları dünya turizminde yeni bir hareketlilik yarattı fakat turizm hala salgın öncesi döneme dönmüş değil. Turizmin yanı sıra, ülkelerin salgın sürecinde uyguladığı önlem politikaları ve gelecekte tırmanması beklenen "yetenek savaşları" da artık pasaport gücüne etki eden unsurlar arasında yer alıyor.

JAPONYA, SİNGAPUR, GÜNEY KORE

Yurt dışı gayrimenkul danışmanlığı da yapan Henley & Partners firmasının araştırmasına göre; Japon pasaportu 193 ülkeye vizesiz giriş imkanı sağlıyor ve bu alanda birinci sırada. İkinci sırada ise 192 ülke ile Singapur ve Güney Kore yer alıyor. Bu iki ülkeyi ise 190 ülkeye vizesiz giriş hakkı ile Almanya ve İspanya takip ediyor.

Stratejik danışmanlık hizmetleri sunan FutureMap'in kurucusu Dr. Parag Khanna ise, COVID-19 sonrası dönemde seyahat hareketliliğinin inişli-çıkışlı olacağını ve öngörülemeyeceğini belirtiyor. Khanna, hareketliliğin salgınlardan iklim değişikliğine ve politik kutuplaşmaya kadar pek çok krizlerin izlerini barındıracağının altını çiziyor.

LİSTEDE AVRUPA ÜLKELERİNİN DURUMU 

Asya ülkeleri 2017'de Dünyanın En Güçlü Pasaportları Endeksi'nde zirvede kendilerine pek yer bulamıyordu. Gelinen noktada, Almanya Güney Kore'nin gerisinde yer alıyor.  

Endekste, 189 ülkeye vizesiz giriş ile Finlandiya, İtalya ve Lüksemburg pasaportu 4. sırada yer alıyor. Avusturya, Danimarka, Hollanda ve İsveç, 188 ülkeye vizesiz girişle listenin 5. sırasında kendine yer bulmuş.

Birleşik Krallık pasaportu ise 187 ülkeye vizesiz girişle listenin 6. sırasında yer alırken, ABD pasaportu 186 ülke ile 7. sırada karşımıza çıkıyor.

Türkiye, 110 ülkeye vizesiz girişle listenin 54. sırasında yer alıyor. Türk vatandaşlarının son yıllarda Schengen ülkelerine gitmek için başvurduğu vizelere gelen ret kararlarının artması uzun zamandır Türkiye'nin gündeminde. Hatta Türkiye, vatandaşlarının Schengen vizesi sırasında karşılaştıkları ayrımcılığı belirten raporu, 6 Temmuz'da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne sunmuştu.

Rusya ise 52. sırada yer alıyor. Daha katı seyahat ve pasaport kuralları uygulayan Çin ise, 80 ülkeye vizesiz girişle listenin 69. sırasında bulunuyor.

112 ülkenin yer aldığı listenin en son sırasında geçtiğimiz yıl Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan yer alıyor. Afganistan vatandaşları sadece 27 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor.

ASYA ÜLKELERİ NEYİ BAŞARDI?

COVID-19 salgınının meydana çıkmasıyla, son üç sene içinde pek çok ülkenin sınırlarını kapattığını ya da girişlerde PCR testi sonuçları ile aşı belgesi talep ettiğine tanık olduk. Asya ülkeleri, SARS salgını tecrübeleriyle söz konusu önlemleri ciddiyetle uygulamalarından ötürü dikkatleri üzerine çekmişti. Öte yandan, bu süre zarfında dünya bu önlemlerin seyahat özgürlüğünü kısıtlayıp kısıtlamadığına dair çok ciddi tartışmalara da sahne oldu. Salgınla mücadele tedbirlerinin ülkelerin pasaportlarının gücüne etki edip etmeyeceği de COVID-19 sonrası dünyada sıklıkla gündeme gelecek meselelerden biri olarak yorumlanıyor.

Dr. Parag Khanna, pasaport gücüyle ilgili değerlendirmesinde ülkelerin yetenek çekme kapasitesine de değiniyor. Khanna, mali baskılar, vasıflı işgücü ve yatırım sıkıntısıyla karşı karşıya kalan ülkelerin, inovasyonu teşvik edebilecek start-up girişimcilerini ve halk sağlığını destekleyebilecek doktorlar ile hemşireleri kendine çekmeye çalışacağının altını çiziyor. Khanna, yetenek savaşlarının da ileride pasaport güçlerinde dengeleri değiştirebileceğine işaret ediyor.

Kaynak: Bloomberg, Henley Global 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber