Asker sayısını azaltacak olan Trump ile Almanya karşı karşıya
ABD Başkanı Trump, Almanya'nın NATO ödemelerinde "ihmalkar" davrandığını belirterek, ABD'nin bu ülkedeki asker sayısını 25 bine düşüreceğini söyledi. Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, Trump'ın açıklamasına yanıt verdi
ABD Başkanı Donald Trump savunma harcamalarını artırması için Almanya'ya uzun süredir baskı uyguluyordu. ABD'nin eski Berlin Büyükelçisi Richard Grenell geçen ağustos ayında Alman hükümetinin savunma bütçesini artırmaması durumunda ABD askerlerinin bir bölümünün geri çekileceği tehdidinde bulunmuştu.
Trump, Almanya'dan asker çekme kararına ilişkin ise "Almanya'daki askerlerimizin sayısını 25 bine düşüreceğiz. Bildiğiniz gibi Almanya, NATO ödemeleri konusunda ihmalkar davranıyor. NATO'ya milyarlarca dolar borçları var. Onlar ödeme yapmayacaksa biz neden orada asker bulunduralım?" değerlendirmesinde bulundu.
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Konrad Adenauer Vakfı'nın düzenlediği bir toplantıda, ABD'nin Almanya'daki asker sayısını azaltma planlarını değerlendirdi.
Kramp-Karrenbauer, "Almanya'daki Amerikan askerlerini düşündüğümüzde, bu askerlerin, NATO içinde herkesin, tüm ittifakın güvenliğini garanti altına almak için Almanya ve Avrupa'da bulunduğunu söylemek gerekiyor. Onlar ayrıca ABD'nin kendisinin güvenliğinin garanti edilmesi için buradalar" ifadesini kullandı.
ABD'nin mevcut planlamasına göre Almanya'da 52 bine kadar asker bulundurulabiliyordu.
ABD ile Almanya arasında uzun zamandır NATO şemsiyesi altındaki Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 2'si kadar savunma harcaması taahhüdü ve Almanya'nın Rusya ile ilişkileri yüzünden gerginlik vardı. Bu adımın iki NATO ülkesi arasındaki ipleri daha da gereceği belirtiliyor.
ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: AYRINTILI BİLGİYE SAHİP DEĞİLİZ
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Trump'ın, Almanya'nın NATO ödemelerinde "ihmalkar" davrandığına ve ABD'nin bu ülkedeki asker sayısını 25 bine düşüreceğine ilişkin açıklamasını değerlendirdi.
"Kararın ne zaman, nerede ve nasıl uygulanacağına ilişkin kesin ve ayrıntılı bilgiye sahip değiliz." diyen Maas, ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından da bu konuda bilgi alamadıklarını aktardı.
Maas, bundan dolayı ABD tarafının ne yapmak istediğini bekleyeceklerini ifade etti.
ABD askerlerinin Almanya'daki varlığının sadece Almanya'nın değil ABD ve Avrupa'nın güvenliği için de önemli olduğunu vurgulayan Maas, ABD'nin atmak istediği adımın Avrupa'nın güvenlik mimarisini de değiştireceğini ve bu yüzden bu konuda konuşmak gerektiğini dile getirdi.
Maas, askerlerin çekilmesine ilişkin yetkinin de ABD'de bulunduğunu kaydetti.
ALMAN SİYASETÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ
Öte yandan Trump'ın açıklamasına Almanya'daki siyasetçiler tepki gösterdi.
Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Johann Wadephul, özellikle Trump'ın "Almanya'nın savunmaya yeterince yatırım yapmadığı" yönündeki açıklamasına tepki göstererek, "Almanya, savunma çabalarını artırıyor ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen buna devam etmeli. ABD askeri mevcudiyetindeki herhangi bir azalma, sorunları çözmek yerine daha da artırır." değerlendirmesinde bulundu.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Jürgen Hardt, Trump'ın bu kararıyla transatlantik ilişkilere sıkıntı verdiğini belirterek, Trump'ın Almanya'daki asker varlığını, enerji alanı gibi diğer alanlarda siyasi kararları uygulatmak için baskı aracı olarak kullandığını ifade etti.
"Dostlar arasındaki iletişimde baskıyı kullanmak kabul edilemez." diyen Hardt, Avrupalıların kendi güvenliği için daha fazla yatırım yapmaları gerektiğinin altını çizdi.
TRUMP PEK ÇOK KEZ ALMANYA'YA YÜKLENDİ
ABD Başkanı Donald Trump'ın yakın zamanda Almanya Başbakanı Angela Merkel'i G7 Zirvesi'ne davet etmiş, ancak Almanya'dan nazikçe katılım göstermeyecekleri yanıtı gelmişti.
Trump'ın göreve gelmesinden yalnızca birkaç ay sonra ABD'nin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına yönelik oy kullanmasına Şansölye Merkel'in yorumu, 'ABD'nin güvenilir bir ortak olmadığı, Avrupa'nın kendi kaderini kendi eline alması gerektiği' yönünde olmuştu.
2018 yılında da Trump mülteciler konusunda da Almanya'ya yüklenmişti.
Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir ankette, Almanlara ABD askerlerinin ülkelerinde bulunmasının ulusal güvenlik açısından önemli olup olmadığı soruldu, Alman vatandaşlarının yüzde 56'sı önemli olduğu görüşünde birleşti.