Anastasiadis, Rum kesimini karıştıran 'Altın pasaport' skandalı için özür diledi
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde kanunsuz kişilerin para karşılığında Rum pasaportu alarak AB vatandaşı olmasını sağlayan, "Altın Pasaport" skandalına dair Nikos Anastasiadis, kendi hükümeti ve önceki hükümetlerin yasadışı yollardan verdiği pasaportlardan ötürü özür diledi
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Nikos Anastasiadis, Şubat ayının başında "Altın Pasaport" olarak bilinen yatırım karşılığı vatandaşlık uygulaması hakkında başlatılan soruşturma çerçevesinde ifade vermişti. İfadesi yaklaşık 3 saat süren Başkan Anastasiadis, ilk ifadesinde kendisine yöneltilen sorulara çoğunlukla "bilmiyordum" veya "benim suçum değil" diyerek cevap vermişti.
ALKOL MASASINDA İTİRAF ETMİŞTİ
Rum lideri Anastasiadis’in "Altın yumurtlayan tavuk" diye nitelendirdiği, yatırım karşılığı yabancılara satılan AB pasaportları nedeniyle Türklerle anlaşmak istemediğini ileri süren Kathimerini gazetesinin Rum Kesimi’nde yayın yapan baskısının genel yayın yönetmeni Andreas Paraskos, "Anastasiadis, dönemin Yunan Başbakanı Çipras’la Atina’da bir eğlence masasında, ‘Altın pasaportlardan ofisime 300 milyon euro geldi, hepsini özel uçakla Şeysel adalarına gönderdim" dediğini yazmıştı. Anastasiadis’in kızı Elsa ile ortak hukuk bürosunun yatırım karşılığı vatandaşlık satışlarına aracılık yapıp kazanç sağladığı biliniyor.
ÖZÜR DİLEDİ
Nikos Anastasiadis, kendi hükümeti ve önceki hükümetlerin Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayan kişilere yasadışı yollardan verdiği pasaportlardan dolayı özür diledi. Devlet televizyonu RIK üzerinden canlı yayınlanan açıklamasında Anastasiadis, "Olup bitenler 40 yıllık siyasi kariyerimin en acı verici dönemidir" dedi.
RUM GAZETECİ İFŞA ETMİŞTİ
Öte yandan, genel yayın yönetmeni Andreas Parashos, köşesinde Anastasiadis'in "iki devletli çözüm için nabız yokladığını" ve "yatırım karşılığı vatandaşlık programından gelir elde ettiğini" yazmasının ardından 15 Ocak 2021'de istifa ettiğini duyurmuştu. Parashos söz konusu köşe yazısında, bir eğlence ortamında Anastasiadis'in, "para karşılığı vatandaşlık programının altın yumurtlayan tavuk olduğunu anladığını ve programın kendi avukatlık bürosuna yıllık 300 milyon euro gelir getirdiğini" ve "bu paraları Seyşeller'e özel uçakla yaptığı seferlerle götürdüğünü" söylediğini kaydetmişti.
ALTIN PASAPORT SKANDALI
2004 yılında AB üyesi olan Kıbrıs Rum Kesimi, yıllardan beri para karşılığı AB pasaportu satmakla suçlanıyor. Rum yönetimi 2014’te bankacılık krizine girmiş, 10 milyar euroluk AB kurtarma planı ve pasaport satışlarıyla krizden çıkmıştı. Kıbrıslı Rumlar, 2014’ten beri 5 binden fazla yabancıya AB vatandaşlığı dağıttı ve karşılığında yaklaşık 7 milyar euroluk doğrudan yatırım aldı. Rum Yönetimi yasalarına göre, 2 milyon euroluk devlet tahvili ya da gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık veriliyor. Ancak Rumların bu uygulaması nedeniyle Rusya, Çin ve Uzakdoğu’dan birçok sakıncalı ismin de AB vatandaşlığı alabildiği iddia ediliyor.
ÜNLÜ İŞ ADAMLARI DA, TERÖRİST BAŞI ÖCALAN DA ALMIŞ
Altın pasaportlar için en fazla başvuru Rusya, Çin ve Ukrayna'dan yapıldı. Başvurusu onaylananlar arasında Burisma enerji şirketinin sahibi Ukraynalı iş adamı Mikola Zloçevski, Rus enerji devi Gazprom'un eski yöneticisi Nikolay Gornovskiy, gasp suçundan hapis yatan Rus vatandaşı Ali Beglov ve hisse devrinde dolandırıcılıktan cezaevine giren Çinli iş adamı Cang Kıçiang bulunuyor.
Kıbrıs Rum kesimi pasaportunu 2017'de alan Zloçevski'nin, o tarihte ülkesinde yolsuzluk soruşturması altında olduğu ifade ediliyor. Gazprom'un eski yöneticisi Nikolay Gornovskiy'nin de 2019'da Kıbrıs Rum kesimi pasaportu onaylandığında, Rusya'nın görevi kötüye kullananlar listesinde yer aldığı, pasaportun, iadesine ilişkin tüm girişimlere engel olduğu belirtiliyor. Kıbrıs Rum kesimi pasaportu onaylanan bir başka ismin de telekom anlaşmasından milyonlarca dolar rüşvet almakla suçlanan Vietnamlı iş adamı Pham Nhat Vu olduğu görüldü.
Suudi Arabistan Prensi Suud bin Abdulmuhsin bin Abdulaziz Al Suud'un Rumlardan AB pasaportunu Temmuz 2017'de aldığı, eşlerinden birinin ve beş çocuğunun da 5 ay sonra vatandaşlık aldığı ifade edildi.
Rumlardan, AB pasaportu alanlar arasında 2016'da Ukrayna tarafından kamulaştırılan ve Londra Mahkemesinin 2,5 milyar euroluk mal varlığını dondurduğu PrivatBank'ın kurucu ve iş birlikçileri Gennady Bogolyubov, Igor Kolomoisly ile 2007'de ABD vatandaşlığı reddedilen Oleg Deripaska da var.
Kaynak: Haber Global TV