Anadolu levhası kopuyor mu?
Güneydoğu Anadolu da bin 500 kilometrelik bir yarık mı oluştu? Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre Anadolu levhası kopuyor olabilir.
Uluslararası araştırma ekibi, bir deprem ülkesi olan Türkiye’yi mercek altına aldı. Irak’taki Zagros Dağları’ndan gelen tektonik kuvvetlerin son 20 milyon yılda dünya yüzeyini nasıl şekillendirdiğini inceleyen ekip, ulaştığı bulguları Solid Earth dergisinde yayımladı.
Buna göre, Türkiye'nin güneydoğusundan İran’a kadar uzanan 1.500 kilometrelik bir yarık tespit edildi. O yarık, Zagros Dağları'nın altında kalıyor ve Arap Levhası ile Avrasya Levhası’nı ayıran Tetis Okyanusu Levhası’ndan kaynaklanıyor.
Bilim insanlarına göre yatay olarak kopan bu yarık, İran’ın kuzeybatısına doğru uzadı. Bu durumun bölgedeki jeolojik hareketleri büyük ölçüde etkileyebileceği belirtiliyor.
Zagros Dağları’nın, Afrika, Arap ve Hint levhalarının Avrasya Levhası’yla çarpışmasıyla meydana geldiği düşünülüyor.
Göttingen Üniversitesi Yapısal Jeoloji ve Jeotermik Bölümü’nden Dr. Renas Koşnav’a göre, Zagros Dağları yerkabuğunu aşağı doğru çekiyor. Bu hareketlilik, yeni maden yataklarının oluşumu gibi önemli sonuçlar doğurabilir.