'Altın pasaport' krizinde flaş gelişme! Rum lider Anastasiadis'e 'alkol tedavisi ol' önerisi

Ülkeyi karıştıran "Altın pasaport" skandalıyla zor günler geçiren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis hakkında bir psikolog, "Anastasiadis'in alkol bağımlılığı dikkate alınmalı" başlıklı mektupla başsavcılığa başvuruda bulundu

Son Güncelleme:

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) en az 2.5 milyon Euro yatırım yapanlara vatandaşlık ve AB genelinde vizesiz seyahat hakkı verilmesini sağlayan "altın pasaport" uygulaması skandalının etkisi sürüyor. 

ALKOL MASASINDA İTİRAF ETMİŞTİ

Rum lideri Nikos Anastasiadis’in "Altın yumurtlayan tavuk" diye nitelendirdiği, yatırım karşılığı yabancılara satılan AB pasaportları nedeniyle Türklerle anlaşmak istemediğini ileri süren Kathimerini gazetesinin Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde yayın yapan baskısının genel yayın yönetmeni Andreas Paraskos, "Anastasiadis, dönemin Yunan Başbakanı Çipras’la Atina’da bir eğlence masasında, 'Altın pasaportlardan ofisime 300 milyon euro geldi, hepsini özel uçakla Şeysel adalarına gönderdim" dediğini yazmıştı.

"ENDİŞE DUYUYORUM, DEVLET İŞLERİNİ DE İFŞA EDEBİLİR"

Bunun üzerine Rum psikolog Haris Haralambus, Rum lideri Anastasiadis'in vücut fonksiyonlarının işleyişine etkisiyle ilgili başsavcıya mektup gönderdi. Haralambus, başsavcılığa hitaben yazdığı mektupta, Anastasiadis’in ruhsal durumunun değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Endişe duyuyorum, zira Cumhurbaşkanı yaşanan bazı olaylara ilişkin hafıza kaybı yaşadığını gösteriyor. Olayları hatırlamıyor ve yaşanan olaylardan yaşanmamış gibi söz ediyor. Devlet işlerini de ifşa edebilir" ifadelerini kullandı.

"TEDAVİ GÖRMESİ GEREKİR"

Rum psikolog Haralambus, Rum lideri Anastasiadis'in alkol bağımlılığı tedavisi görmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Tedavi de görmesi gerekir, çünkü yıllarca alkol tüketen kişiler tedavi olmayı reddederler. Cumhurbaşkanının beynine zarar verebilecek tıbbi sendromlardan söz edebiliriz" şeklinde konuştu. Yerel medyaya konuşan Haralambus, mektubu 16 Şubat’ta başsavcıya gönderdiğini açıklayarak, şu ana kadar bir yanıt almadığını belirtti.

ANASTASİADİS İFADE VERMİŞTİ

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, 2 Şubat'ta GKRY'de en az 2,5 milyon euroluk yatırım yapanlara hem vatandaşlık hem de AB ülkelerinde vizesiz seyahat imkanı tanıyan 'altın pasaport' uygulamasıyla ilgili soruşturmada ifade vermişti. Anastasiadis, Araştırma Komitesi'ne ifade veren ilk isim olmuştu. İfadesinde, sistemin boşluk ve zayıflıklarının bulunduğunu kabul eden Rum lider, vatandaşlık için başvuranların bürokratik incelemesinin İçişleri Bakanlığınca yapıldığını, kabinenin de onay mercii olarak çalıştığını hatırlatmıştı. Anastasiadis, uygulamanın sona erdirildiğini de belirtmişti.

YATIRIM KARŞILIĞI VATANDAŞLIK SKANDALI

Avrupa Birliği (AB) üyesi GKRY, son yıllarda farklı ülkelerden suçla bağlantılı binlerce kişiye, para karşılığında "altın pasaportlar", diğer ismiyle "yatırım karşılığı vatandaşlık" adı altında vatandaşlık verdi.

2013'te hayata geçirilen Kıbrıs Rum kesimi yatırım karşılığı vatandaşlık programına göre, GKRY vatandaşlığı için 2 milyon euro değerinde gayrimenkul satın almak ya da 2,5 milyon euroluk yatırım yapmak yeterliydi. Uygulamaya göre, pasaport alacak kişilerin temiz bir sabıka kaydına sahip olmaları gerekmesine rağmen GKRY bu kriteri çok dikkate almadı.

SUÇ VE YOLSUZLUKLA BAĞLANTILI KİŞİLER FAYDALANDI

Rum kesiminin büyük gelir elde ettiği altın pasaport uygulaması, AB tarafından da tepki görüyordu. Bu uygulamadan başta Rusya ve Ukrayna vatandaşları olmak üzere çok sayıda ülkeden suç ve yolsuzlukla bağlantılı kişiler faydalandı.

Kıbrıs Rum kesimi pasaportları, AB üyeliğinden ötürü Avrupa'ya girişi kısıtlanan şahıslar için önemli olurken, bu pasaportları taşıyanlar, 27 Avrupa ülkesinde serbestçe seyahat edebiliyor, iş ve bankacılık işlemleri yapabiliyor.

Kıbrıs Rum kesiminin, yatırım karşılığı vatandaşlık programı sayesinde 2013'ten bu yana yaklaşık 7 milyar euro gelir elde ettiği tahmin ediliyor. Rum kesiminde suça karışmış kişiler de yararlandığı için eleştirilen "yatırım karşılığı vatandaşlık" programı 13 Ekim 2020'de sonlandırılmıştı. GKRY'de "altın pasaportlar" programıyla ilgili adı skandallara karışan Rum Meclisi Başkanı Dimitris Şilluris 15 Ekim 2020'de istifa etmişti.

ALTIN PASAPORT SKANDALI

2004 yılında AB üyesi olan Kıbrıs Rum Kesimi, yıllardan beri para karşılığı AB pasaportu satmakla suçlanıyor. Rum yönetimi 2014’te bankacılık krizine girmiş, 10 milyar euroluk AB kurtarma planı ve pasaport satışlarıyla krizden çıkmıştı. Kıbrıslı Rumlar, 2014’ten beri 5 binden fazla yabancıya AB vatandaşlığı dağıttı ve karşılığında yaklaşık 7 milyar euroluk doğrudan yatırım aldı. Rum Yönetimi yasalarına göre, 2 milyon euroluk devlet tahvili ya da gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık veriliyor. Ancak Rumların bu uygulaması nedeniyle Rusya, Çin ve Uzakdoğu’dan birçok sakıncalı ismin de AB vatandaşlığı alabildiği iddia ediliyor.

ÜNLÜ İŞ ADAMLARI DA, TERÖRİST BAŞI ÖCALAN DA ALMIŞ

Altın pasaportlar için en fazla başvuru Rusya, Çin ve Ukrayna'dan yapıldı. Başvurusu onaylananlar arasında Burisma enerji şirketinin sahibi Ukraynalı iş adamı Mikola Zloçevski, Rus enerji devi Gazprom'un eski yöneticisi Nikolay Gornovskiy, gasp suçundan hapis yatan Rus vatandaşı Ali Beglov ve hisse devrinde dolandırıcılıktan cezaevine giren Çinli iş adamı Cang Kıçiang bulunuyor.

Kıbrıs Rum kesimi pasaportunu 2017'de alan Zloçevski'nin, o tarihte ülkesinde yolsuzluk soruşturması altında olduğu ifade ediliyor. Gazprom'un eski yöneticisi Nikolay Gornovskiy'nin de 2019'da Kıbrıs Rum kesimi pasaportu onaylandığında, Rusya'nın görevi kötüye kullananlar listesinde yer aldığı, pasaportun, iadesine ilişkin tüm girişimlere engel olduğu belirtiliyor. Kıbrıs Rum kesimi pasaportu onaylanan bir başka ismin de telekom anlaşmasından milyonlarca dolar rüşvet almakla suçlanan Vietnamlı iş adamı Pham Nhat Vu olduğu görüldü.

Suudi Arabistan Prensi Suud bin Abdulmuhsin bin Abdulaziz Al Suud'un Rumlardan AB pasaportunu Temmuz 2017'de aldığı, eşlerinden birinin ve beş çocuğunun da 5 ay sonra vatandaşlık aldığı ifade edildi.

Rumlardan, AB pasaportu alanlar arasında 2016'da Ukrayna tarafından kamulaştırılan ve Londra Mahkemesinin 2,5 milyar euroluk mal varlığını dondurduğu PrivatBank'ın kurucu ve iş birlikçileri Gennady Bogolyubov, Igor Kolomoisly ile 2007'de ABD vatandaşlığı reddedilen Oleg Deripaska da var.

Reuters'ın geçen yıl ekimde yayımlanan haberine göre, Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in akraba ve yakını 8 kişinin GKRY pasaportu satın aldı ve bu Rum kesiminde muhalefetin sert tepkisine yol açtı.

1999'da Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilen terörist başı Abdullah Öcalan'ın Kenya'ya diplomatik pasaportla girerken, pasaportun, Kıbrıs Rum yönetimi tarafından "Lazaroz Mavros" adına 10 yıl süreyle düzenlendiği ortaya çıktı.

Kaynak: DHA

Sonraki Haber