Almanya'dan Ukrayna'nın talebine cevap: "Yerine getiremeyeceğiz"

Almanya Savunma Bakanı Pistorius, AB'nin Mart'a kadar 1 milyon top mermisi tedarik hedefini gerçekleştiremeyeceğini açıkladı. Ukraynalı Bakan Kuleba, bir gün öncesinde "Ordumuza 1 milyon merminin temini kararını onaylamanızı bekliyoruz." sözleri ile hatırlatmada bulunmuştu.

Son Güncelleme:

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, bu kış da Ukrayna'nın altyapısına yönelik saldırıların aratacağını varsaydıklarını, bundan dolayı Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirilmesi ve altyapının korunması gerektiğini belirterek, Ukrayna'ya desteği sürdüreceklerini ifade etti.

Pistorius, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'ya gelecek yılın ilkbaharına kadar 1 milyon top mermisi sağlama hedefini yerine getiremeyeceğini söyledi.

Almanya'nın birkaç hafta önce Ukrayna'yı desteklemek için 1 milyar avroluk paketi açıkladığını anımsatan Pistorius, Almanya'nın ABD'den sonra Ukrayna'ya en fazla destek veren ülke olduğunu aktardı.

Pistorius, şimdiye kadar 8 binin üzerinde Ukraynalı askerin Almanya'da eğitim gördüğünü, bu sayının yıl sonuna kadar yaklaşık 10 bine çıkacağını ümit ettiğini söyledi.

AB'nin Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sağlayacağı sözünü verdiğinin hatırlatılması üzerine de Pistorius, "1 milyona ulaşılmayacak. Bunu varsaymamız gerekiyor." dedi.

Pistoris, kendisinin Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi sağlanma sözü vermediğini vurgulayarak, "Burada, ‘dikkatli olun, 1 milyon kararını almak kolay, para da var, ancak üretim de olması lazım’ diyenler oldu. Maalesef uyarıcı sesler haklı çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Pistorius, buradaki sorunun üretim kapasitesi olduğunu belirterek, üretimin artırılması ve hızlandırılması gerektiğini kaydetti.

AB, mart ayında Ukrayna'ya 12 ay içinde 1 milyon top mermisi sağlanması konusuna anlaşmıştı.

UKRAYNA: "DAHA FAZLA ASKERİ YARDIM BEKLİYORUZ"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, 14 Kasım tarihinde ülkesinin AB'den daha fazla askeri yardım beklediğini açıkladı. Kuleba "Sizlerden ordumuza 1 milyon merminin temini kararını onaylamanızı bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kuleba, AB'ye üye ülkelerin Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda konuşan Kuleba, Rusya ile savaşta Ukrayna Kara Kuvvetlerinin gücünün özel anlam taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hava ve deniz kuvvetleri önemli. Ancak şu an asıl yük kara kuvvetlerinin omzunda. Siyasi konuları bir tarafa bırakarak, 'Ukrayna askerine nasıl yardımcı oluruz?' sorusuna yanıt verelim. Sizlerden ordumuza 1 milyon merminin temini kararını onaylamanızı bekliyoruz. AB'den daha fazla askeri yardım bekliyoruz."

Kuleba, Rusya'ya yönelik 12'nci yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi talebinde bulundu.

Kaynak: AA

Sonraki Haber