Almanya ve Fransa nerede anlaşamıyor? Toplantıları neden erteliyorlar?

Biri Avrupa Birliği'ne ekonomik, biri siyasi açıdan yaklaşıyor. Ortak buluşmalarını gerçekleştirmiyor, enerji konusunda fikir birliğine varamıyorlar. Almanya ve Fransa arasındaki sorunlar kapalı kapılardan taşmaya başladı.

Son Güncelleme:

Tarihi bazı rekabetler vardır. Türk futbolu aklınıza gelirse Fenerbahçe-Galatasaray bunlardan biri. Kimi sanatçılar birbiri ile rakiptir. Bazı ressamlar birbirlerinin eserlerini çok beğenseler bile itiraf etmekte zorlanabilirler. Avrupa kıtasında rekabet denince akla İngiltere ve Fransa gelir. İki ülkenin rekabeti kıtayı aşmış, Kuzey Amerika ve Afrika’ya kadar da uzanmıştır.

Bugünün siyaset ve diplomasi sahnesi de pek çok rekabete sahne oluyor. Artık medya çağında yaşadığımız için bu rekabeti anbean takip edebiliyoruz. Siyasette yaşanan bir önemli rekabet ise Almanya ve Fransa rekabeti. Özellikle Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’ni terk etmesi, Merkel liderliğindeki Almanya’nın AB içindeki bir numara pozisyonunu perçinlemişti.

Avrupa’nın içinde bulunduğu borç krizi sürecinde kıta ekonomisine yön veren Almanya’da da Macron’un Fransa’da liderliği eline alması ile farklı bir süreç yaşanmaya başlandı. Merkel ve Macron sık sık bir araya gelerek kıtanın sorunlarına kendi cephelerinden formüller getirmeye çalıştı. Ancak artık iki ülke arasındaki sorunlar kapalı kapılara sığmayacak kadar çoğalmaya başladı.

AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU

Avrupa siyasi topluluğu hamlesi ile AB’ye yeni bir soluk getirmeye çalışan Macron’un çıkarları, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile çelişiyor. İki ülke ortak bakanlar kurulu toplantısını 26 Ekim’de Founainebleau’da gerçekleştireceklerdi ancak bu görüşme önümüzdeki yıla ertelendi. Bu, söz konusu buluşmanın üçüncü kez ertelenmesi anlamına geliyor.

YILLIK TOPLANTI YAPILMADI

Son ertelemenin Almanya’nın savunma ve dışişleri bakanlarının toplantıları yüzünden olduğu hatta bu sebeple Başbakan Scholz’un, Macron’u ziyaretinin gündeme geldiği belirtildi. Almanya Hükümet Sözcüsü Steen Hebestreit, iki ülkenin enerji alanında fikir ayrılıkları olduğunu söylerken, iki ülkenin ortak bakanlar kurulu toplantısı her yıl, yılda bir kez düzenleniyordu.

İki lider Almanya’nın birleşmesinin kutlandığı 3 Ekim tarihinde Berlin’de bir yemek yediler. Masadaki enerji başlıklarından biri İberya Yardımadası’ndan Kuzey Avrupa’ya çekilecek ‘MidCat’ boru hattı idi. İki ülkenin Ukrayna’ya yapılan askeri yardımlar konusunda da fikir ayrılıkları olduğu biliniyor. Avrupa’da bazı ülkeler Almanya’nın ekonomik gücünü göz önüne alarak daha fazlasını yapabileceğini düşünüyor.

3 Ekim'de Macron ve Scholz, Paris'te bir araya geldi. Fotoğraf: Reuters

MACRON: UKRAYNA'YA DAHA FAZLA TEÇHİZAT VERECEĞİZ

Geçen ay New York’ta düzenlenen BM zirvesinde açıklamalarda bulunan Macron, “Ukraynalıların özellikle Sezarlar (füze) konusunda talepleri var. Teslimatları yaptık, daha fazla da yapacağız, farklı ekipmanlarımız da var” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği’nin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesinde önündeki en önemli başlıklardan biri ise silah satın alımında ABD’ye olan bağımlılıklarını azaltmaktı. Macron bu proje çerçevesinde Avrupa ordusu fikrini de ortaya atmıştı. 22 Ocak 2019 tarihinde Merkel ve Macron savunma sanayii alanında işbirliği için anlaşma imzalamışlardı. Avrupa ülkelerinin ortak savunma projeleri geliştirmeleri için para bir engel değil. Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından 2014-2019 yılları arasında savunma harcamaları normalden 50 milyar euro daha fazla arttı.

ALMANYA AVRUPA ORDUSUNA MESAFELİ

Macron’un, Avrupa’nın kıtasına yönelik ve dünyadaki krizlere müdahale etmek için yaptığı çalışmaları Almanya çoğunlukla sessizce izliyor. Almanya Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Enstitüsü’nden Claudia Major, “Almanlar Avrupa ordusuna ‘hayır’ diyemezlerdi. Ancak bu fikirden nefret ettiler” demekte. Major’a göre; Almanya’da bu proje uzun süre Fransa’nın Afrika’daki askeri operasyonlarını Avrupa ordusu üzerinden görmeye çalışacağı fikri ekseninde yorumlandı.

İngiltere, Avrupa Birliği’nden çıkmaya hazırlandığı sıralarda kıtadaki ülkelerle birebir savunma anlaşmaları yaparken, Avrupa ordusu fikrinin gerçekleşmeyeceğini düşünen pek çok ülke var. Estonya, Fransa, Mali’yi Ruslara terk etmeden önce bu ülkenin operasyonlarına destek vermişti.

BİRİ EKONOMİK BİRİ SİYASİ BAKIYOR

Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Marie Krpata’ya göre; iki ülkenin Avrupa Birliği’ne atfettikleri önem de birbirinden çok farklı. Krpata şöyle açıklıyor: Fransa Avrupa’yı kendi siyasi çıkarları için bir sıçrama tahtası olarak görüyor, Almanya’da kendi mallarını satmak için.

Macron liderliğindeki Fransa’nın politik amaçlarının mı yoksa Scholz’ün liderliğindeki Almanya’nın ekonomik üstünlüğünü perçinleme arayışı mı AB’yi yeni bir istikamete götürecek? Göreceğiz…

Kaynaklar: Le Monde, The Economist, IFRI, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber