Almanya vatandaşlığı kolaylaşıyor! İşte 20 soruda 'çifte vatandaşlık' yasası: Başvuru nasıl yapılacak, bekleme süresi ne?
14- Mavi Kart sahibi kişiler, Türk vatandaşı olmak istediğinde gerekli belgeler ve işlem masrafı nedir?
Başvuru formu (Vat-5), vatandaşlık hizmet bedelinin başkonsolosluk veznesine ödendiğini gösterir makbuz, medeni hali gösteren belge, Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra kimlik bilgilerinde değişiklik olması halinde bu değişikliği gösteren (adı, soyadı ve doğum tarihi) belgenin nüfus kayıtlarına işlenebilmesi için Türk mahkemelerinden tanıma tenfiz yapılması gerekiyor.
Hangi ülke vatandaşı olunduğunu gösteren pasaport, kimlik kartı veya vatansızlık durumunda vatansız olduğunu gösteren belge, Türk vatandaşlığının kaybından sonra medeni halde meydana gelen değişikliği gösteren Türkçe tercümeli ve onaylı belgelerin (evlenme, boşanma ve eş ölüm belgesi) bulunması gerekiyor.
2024 yılı için vatandaşlık hizmet bedeli 280 Türk lirasının günlük kurdaki avro karşılığı olup dış temsilciliklerdeki veya il valiliklerinin veznelerine yatırılacak.
Başvuru için istenen belgelerden yabancı dildekilerin Türkçe tercümeli ve onaylı olması gerekiyor.
Yeniden Türk vatandaşlığı kazanmak için yurt içinde ikamet edilen il valiliğine bağlı il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne ve yurt dışında ise bağlı bulunulan dış temsilciliklere müracaat edilebilir.
15- Yeniden Türk vatandaşlığını kazanma müracaatı e-Devlet üzerinden yapabilir mi?
Bu başvuru e-Devlet üzerinden yapılamaz. Ön başvuru müracaatı "https://www.konsolosluk.gov.tr" adresi üzerinden on-line yapabilecek, sadece başvuru süreci, e-Devlet üzerinden takip edilebilecek.
Yeniden Türk vatandaşlığını almak isteyenler, Dışişleri Bakanlığının konuya ilişkin hazırladığı kitapçıktan daha fazla detaylı bilgi edinebilecek.