Almanya vatandaşlığı kolaylaşıyor! İşte 20 soruda 'çifte vatandaşlık' yasası: Başvuru nasıl yapılacak, bekleme süresi ne?

Almanya'da çifte vatandaşlığı mümkün kılan Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından 26 Mart'ta imzalandıktan sonra dün yürürlüğe girdi.

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız

Yeni yasayla Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaştı ve çifte vatandaşlığın önündeki engeller kalktı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede yaşayan yabancılara "Alman vatandaşlığına geçmeleri" çağrısında bulundu.

Yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından sosyal medya hesabından video yayımlayan Scholz, başka bir ülkede doğmuş ya da anne babası başka bir yerden gelmiş çok sayıda kişinin Almanya'da yaşadığını belirterek, "Burada yaşıyorlar, Almanca konuşuyorlar, çalışıyorlar, okuyorlar ve Alman Milli Takımı için iyi tezahürat yapıyorlar ve artık Alman vatandaşlığına geçmeleri daha kolay. Bu, iyi bir gelişme." ifadelerini kullandı.

Almanca konuşan, ülkeye ve topluma katkı katkıda bulunan herkesin, Almanya'nın geleceğinde söz sahibi olması gerektiğini vurgulayan Scholz, vatandaşlığa geçip geçmemeyi düşünenlere seslenerek, "Lütfen, bu iyi bir adım. Bu, insanların alınacak kararlarda daha fazla söz sahibi olmasına yardımcı olur." dedi.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, vatandaşlık yasasındaki reformun yıllardır Almanlarla birlikte yaşayan, değerlerini paylaşan, çok çalışan, çocuk yetiştiren ve ülkesinin ilerlemesine yardım sağlayanlar için olduğuna işaret ederek, "Alman vatandaşlığı olmadan asla tam ait olamazlardı. Şimdi onlara şunu gösteriyoruz: Siz, Almanya'ya aitsiniz." ifadelerini kullandı.

Yeni vatandaşlık yasasının yürürlüğe girmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Faeser, "En iyi beyinler için küresel rekabette kalifiye çalışanlara öngörülebilir bir gelecekte toplumumuzun tam bir parçası olma umudunu vermeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinin X hesabından yapılan açıklamada da Almanya Türk Toplumu üyelerinin arzu etmeleri halinde artık Alman vatandaşlıklarını koruyarak Türk vatandaşlıklarını yeniden kazanabilecekleri ve Almanya’daki 14 başkonsolosluğun bunun için hazırlığını tamamladığı bildirildi.

YASA NE ANLAMA GELİYOR?

Yasanın ne anlama geldiğine ve özellikle Türk vatandaşlar açısından ne gibi kazanımlar içerdiğine ilişkin merak edilen konular 20 soruda derlendi.