Almanya ile Türkiye arasında Doğu Akdeniz gerilimi

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya'nın AB ortakları Güney Kıbrıs'ın ve Yunanistan'ın yanında olduğunu ifade ederek Türkiye'den Doğu Akdeniz'de provokasyondan kaçınmasını istedi.

Son Güncelleme:

Maas, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yapacağı ziyaret öncesinde Berlin'de "Eğer Ankara pek çok kez belirttiği gibi görüşmelere açıksa yatıştırma ve provokasyon arasındaki oyuna son vermek zorunda" dedi.

Maas, Ankara'yı görüşmelere açık olmaya ve tartışmalı bölgelerde gaz araması yapmaya devam etmemeye çağırdı.

Türkiye dün Oruç Reis sismik araştırma gemisinin tekrar Doğu Akdeniz'de 10 gün süreyle doğalgaz ve petrol aramak için sismik araştırma çalışmaları yürüteceğini açıklamıştı.

Almanya, Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan Doğu Akdeniz gerginliğinin sona ermesi için arabuluculuk yapıyordu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçtiğimiz günlerde "Türkiye ile AB anlaşmasını Türkiye ile yeniden görüşmek istiyoruz. Doğu Akdeniz konusunda, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin haklarına saygı duyularak idare edilmesi gerektiği açık ancak Türkiye ile yapıcı ilişkiler kurmak istiyoruz. AB ve Türkiye arasında olumlu güveni sağlamak için her şeyi yapmaya hazırız." ifadelerini kullanmıştı. 

BORRELL: YENİ NAVTEX İLANI ÜZÜNTÜ VERİCİ

AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının Lüksemburg'da yaptığı Dış İlişkiler Konseyi toplantısından sonra AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell,  toplantıda kapalı Maraş'ın bir kısmının KKTC tarafından açılması yönündeki karar ile Türkiye'nin Oruç Reis gemisinin çalışmaları için yayınladığı yeni Navtex'in de gündeme geldiğini söyledi.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi bakanlarının konuyu açtığını kaydeden Borrell, Maraş'ın açılmasının karşılıklı güveni zedelediğini, gerginliği artırdığını ve karardan geri dönülmesi gerektiğini savundu. Borrell, KKTC'deki seçimlerin bitmesinin ardından Kıbrıs sorununun çözümü için BM gözetiminde görüşmelerin yeniden başlaması için katkı sunmaya hazır olduklarını aktardı.

Borrell, Türkiye'nin Akdeniz'deki yeni Navtex ilanını ise "üzüntü verici" olarak değerlendirdi. Bunun gerginliğin yeniden tırmanmasına sebep olacağını savunan Borrell, gerginliğin düşürülmesine yönelik çağrılarına devam edeceklerini dile getirdi.

Borrell, Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin neden hala başlamadığına ilişkin soru üzerine, "Bunu bilmiyorum ama hazırlık yapıldığını biliyorum. Diplomatik danışmanlar düzeyinde temaslar olduğunu biliyorum. Hazırlık görüşmeleri yapıldı. Türkiye'nin yeni Navtex ilanından sonra ne olacağını merak ediyorum. Bunun faydalı olmadığını düşünüyorum ama buna rağmen istikşafi görüşmelerin yapılmasını ümit ediyorum." dedi.

AB liderlerinin 1-2 Ekim'deki son toplantılarında Türkiye ile ilişkileri değerlendirdiğini hatırlatan Borrell, Türkiye'nin yeni Navtex duyurusu sonrası gelişmelerin AB liderlerinin 15-16 Ekim'deki toplantısında da ele alınacağı bilgisini verdi.

Kaynak: Reuters

Sonraki Haber