Almanya yıktı!
Almanya'da hizmet dışı bırakılan Grafenrheinfeld nükleer enerji santrali kısa bir gecikmenin ardından yıkıldı.
Santralin 143 metre yüksekliğindeki iki soğutma kulesinin yıkımı, atom enerjisi yanlısı bir aktivistin yıkımı protesto etmek için direklerden birine tırmanmasının ardından yaklaşık üç saat gecikti.
Polis sözcüsü Denis Stegner, adı açıklanmayan eylemcinin kendisini yerden 10 metre yükseklikteki direğe zincirlediğini ve polis tarafından götürülmeden önce onu kurtarmak için özel bir ekibin görevlendirildiğini söyledi.
Almanya'nın güneyindeki Bavyera eyaletinde bulunan Grafenrheinfeld sahasının inşasına 1975 yılında başlandı ve santral 1982 yılında ticari faaliyete geçti. Almanya'nın en eski nükleer enerji santraliydi.
Ancak hükümetin nükleer enerjiyi aşamalı olarak terk etme politikasının bir parçası olarak 2015 yılında kapatıldı.
Dönemin Çevre Bakanı Barbara Hendricks, santralin kapatılmasının “nükleer enerjinin aşamalı olarak terk edilmeye başlandığının gözle görülür bir işareti” olduğunu söyledi.
Hendricks, 2015 yılında, “Faaliyetten kaldırılan her nükleer enerji santrali, nükleer enerji santrallerinin kullanımıyla ilgili kalan riski azaltmakta ve bizi enerji arzımızı yeniden düzenlemeye bir adım daha yaklaştırmaktadır” demişti.
Ancak Alman Sanayi Federasyonunun (BDI) eski başkanı Ulrich Grillo, nükleer santrallerin devreden çıkarılmasının da olumsuz bir etkisi olabileceği uyarısında bulundu.
Grillo, Neue Osnabrücker gazetesine verdiği demeçte, “Bir elektrik santrali hizmet dışı bırakıldığında, bölgesel düzeyde arz güvenliğini garanti etmek daha zor hale gelir” dedi ve Alman temiz enerji endüstrisinin yaşayabilir kalması için üretim ve istihdamın garanti altına alınması gerektiğini belirtti.
Almanya, “Energiewende” (enerji dönüşümü) stratejisinin bir parçası olarak, 2050 yılına kadar elektriğinin yaklaşık yüzde 80'inin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesini hedefliyor.
Halihazırda ülkenin elektrik ihtiyacının dörtte biri sürdürülebilir kaynaklardan sağlanıyor, ancak bazıları “Energiewende” planının uygulanabilirliğinden şüphe duyuyor.
Alman kamu kuruluşu E.ON'a göre Grafenrheinfeld'in faaliyette olduğu dönemde tesis Bavyera'nın enerjisinin yüzde 11'inden fazlasını sağladı.
Yaklaşık 30 saniye süren yıkımda 55 bin ton civarında beton molozu ortaya çıktı.
Grafenrheinfeld Belediye Başkanı Christian Keller, “Bu iki kule kendimi bildim bileli bizimleydi. Onlar önemli bir simgeydi. Her zaman bizim için bir sembol oldu” dedi.