Almanya'da panik! Merkel: İkinci bir kapanma durumundan kaçınmalıyız!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede artan koronavirüs vakalarına dikkat çekerek, "İkinci bir kapanma durumundan kaçınmalıyız" dedi. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkede artan yeni tip koronavirüs vakalarının endişe verici olduğunu söyledi

Son Güncelleme:

Koronavirüs salgını Avrupa’da hızla yayılmaya devam ederken, birçok ülke kısıtlamaları yeniden uygulamaya başladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede artan vaka sayılarına dikkat çekerek, "İkinci bir kapanma durumundan kaçınmalıyız" ifadelerini kullandı. Merkel, bugün 11 büyükşehrin belediye başkanları ile bir araya geleceğini ve büyük kentlerde virüsün yayılmasını önlemek için alınacak yeni önlemleri konuşacaklarını açıkladı.

Başbakan Merkel, "İkinci bir kapanma durumundan kaçınmalıyız. İlkbahar aylarındaki gibi bir durum yaşanmasını istemiyorum" ifadelerini kullandı. Karantina döneminde çok sayıda iş yerinin zor zamanlar yaşadığını hatırlatan Merkel, salgına karşı herkesin üzerine düşeni yapması çağrısında bulundu.

Robert Koch Enstitüsü tarafından yapılan uyarıda ise, Almanya'da vaka sayısının günde 10 bine kadar çıkabileceği belirtildi. Almanya’da toplam vaka sayısı 312 bin 908’e, toplam can kaybı ise 9 bin 664’e ulaştı.

"GENÇLER BİZE BİR ŞEY OLMAZ DEMESİN"

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ise Berlin'de Kovid-19'la ilgili son gelişmelerin ele alındığı basın toplantısında açıklamalarda bulunarak hiç kimsenin bu virüse karşı dokunulmazlığı bulunmadığını belirtti ve "Rakamlar beni çok endişelendiriyor. Gençler, 'bize bir şey olmaz' demesin. Ancak 80 milyon mücadeleye katılırsa, virüs olasılığı önemli ölçüde düşer." ifadesini kullandı.

Spahn, tüm bu gelişmelere binaen yine de ikinci bir sokağa çıkma kısıtlaması getirilmesini henüz beklemediğini kaydetti.

"GÜNLÜK 10 BİNDEN FAZLA VAKAYA ULAŞILABİLİR"

Basın toplantısına katılan Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler de hijyen ve mesafe kurallarına uymanın önemini bir kez daha vurgulayarak, "Virüsün kontrol dışına çıkması durumunda, günlük 10 binden fazla vaka sayısına ulaşabiliriz." değerlendirmesinde bulundu. Toplantıda, virüsle mücadelede kapalı alanların havalandırılmasının da önemine işaret edildi.

RAKAMLAR NİSAN AYINA DÖNDÜ

Almanya'da son 24 saatte 4 bin 58 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. Almanya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 310 bin 144'e, virüs nedeniyle ölenlerin sayısı ise 9 bin 578'e yükseldi. Almanya, yeni vakalarda artış görülen Romanya, Tunus, Gürcistan ve Ürdün'ü "riskli bölge" ilan etmişti.

BERLİN'DE ÖNLEMLER SIKILAŞTIRILIYOR

Almanya'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarındaki artış yetkilileri harekete geçirdi. Almanya'nın başkenti Berlin'de uzun tartışmalardan sonra Covid-19 önlemlerinin tekrar sıkılaştırılmasına karar verildi. Sonbaharla birlikte vaka sayısında görülen ani artış, kısıtlamaları beraberinde getirdi. Buna göre 10 Ekim Cumartesi gününden itibaren Berlin’de restoranlar, barlar, kafeler ve büfeler yerel saatle 23.00-06.00 arasında kapalı kalacak. Akaryakıt istasyonlarında aynı saat dilimleri arasında sadece benzin ve önemli yedek parçalar satılabilecek, alkollü içecek satışı ise olmayacak. Evler dahil kapalı mekanlarda 10'dan fazla kişi özel eğlenceler için bir araya gelemeyecek. Yine açık alanlarda saat 23.00'ten sonra 5'ten fazla kişi sokakta bir araya gelemeyecek. Alınan söz konusu önlemlerle özellikle gençlerin parklarda kaçak parti yapmalarının önüne geçilmek isteniyor. Tiyatro ve opera gibi sanatsal etkinliklerin ise devam etmesine karar verildi. Berlin’de Cumartesi günü yürürlüğe girecek yeni tedbirlerinin ilk etapta 31 Ekim'e kadar devam etmesi öngörülüyor.

"TIBBİ OLARAK HALA OLAĞANÜSTÜ BİR DURUMDAYIZ" 

Sağlık İdaresi geçtiğimiz Salı günü Berlin’deki vaka sayısını 378 olarak açıklarken Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller, yeni tedbirler için herkesten anlayış ve yardım beklediklerini söyledi. Müller, "Tıbbi olarak hala olağanüstü bir durumdayız" dedi.

Berlin Eyaleti Sağlık Senatörü Dilek Kalaycı da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "Sosyalleşme zamanı bitti. Berlin'deki durum ciddi. Salgını kontrol altına almada herkesin sorumluluğu var" ifadelerini kullanmıştı.

ESNAF ENDİŞELİ

Berlin'de faaliyet gösteren çok sayıda Türk esnaf ve işletme sahibi de yeni tedbirlerin beraberinde getireceği ekonomik krizden endişeli. Mali olarak zor günler geçiren işletmeler, devlet yardımları ve yaz döneminde tedbirlerin az da olsa gevşetilmesiyle bir nebze rahat nefes almıştı. Fakat hızla artan vakaların ardından getirilen yeni tedbirlerin, yine mali krize neden olmasından korkuluyor.

Başkentte yeni açılan restoranın işletmecisi Macit Kaya yeni tedbirlerin kendilerini sarsacağını söyledi. Kaya, "Sadece 3-4 haftalık bir müesseseyiz. Dükkanların birdenbire saat 23.00'te kapanacak olması bizleri ekonomik açıdan baya sarsacak. Benim anlamadığım konu, neden gece saat 23'den sonra tedbirler sıkılaştırılıyor. 23'e kadar da olan zaten oluyor. Burada toplumun bilinçli olması lazım. Maskemizi takacağız, mesafemizi koruyacağız, olay bu" dedi.

Kafe sahibi Muhammet Yıldırım ise getirilen yeni önlemlere yönelik, "Saat 23'e kadar korona olmuyor millet, 23'den sonra mı oluyor" diye konuştu. Zarar üstüne zarar ettiklerini ifade eden Yıldırım, "Yardım ettiklerini söylüyorlar ama yardım falan yok. Yok krediymiş, yok kolay veriliyormuş, hiçbir şey yok. Bir kez 14 bin Euro verdiler, onu da burnumuzdan getirdiler. Bizim işimiz zaten saat gece 23'den sonra başlıyor. İlk dalgayı bir şekilde atlattık, zaten sallanıyorduk ki şimdi bu yeni uygulama geldi. İşçimiz var, sigortamız, vergimiz var. Bakalım ay sonuna kadar bekleyeceğiz, ay sonu da herhalde anahtarları ev sahibine teslim ederiz" dedi.

"EYALETLER BİRBİRİNİ SUÇLUYOR"

Artan vakalar Bavyera eyalet yönetimi ile Berlin arasında sert tartışmalar yaşanmasına da neden oldu. Bavyera Eyalet Başbakanı Marcus Söder, Berlin yönetimine yaptığı eleştiride, "Berlin'deki durum beni açıkça endişelendiriyor. Korkarım artık durum kontrol edilemezliğin eşiğinde” demişti. Bu eleştiriye sert karşılık veren Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller ise, "Normalde Berlin ile ilgilenmeyenler, aniden Berlin’de nelerin yapılması gerektiğini herkesten iyi biliyor. Bavyera'daki enfeksiyonların sayısı Berlin'dekinden daha iyi değil. O zaman şu soruyu sormak gerekir. Kim, kimi parmağıyla işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Sonraki Haber