Sistem ülkesi Almanya'da Almanlar sistemden şikayet etmeye başladı!

Dünyanın en düzenli ve disiplinli ülkeleri arasında gösterilen Almanya'da pandemi sonrası sistem sorunları yaşanıyor. Kimileri taksicilerden, kimisi inşaat izni alamamaktan, bazıları ise ağır bürokrasiden şikayetçi. Saat gibi işleyen ülke aksıyor mu?

Son Güncelleme:

Dünyanın neresine giderseniz gidin, "Almanlar nasıl insanlar?" sorusunu sorduğunuz zaman önce akıllara disiplin kavramı gelecektir. Almanya gerçekten disiplin ve düzenli olması ile bilinen bir ülke. Siyasi olarak modern tarihin en büyük çalkantılarını yaşayan ülke ekonomik gücü ile Avrupa’nın dinamosu.

Almanya dışarıdan bir disiplin toplumu olarak tanınsa da ülke içinde düzen biraz bozulmaya başladı ve Almanların buna canı çok sıkılıyor. Frankfurt’ta bir taksici verilen adresi bulamıyor. Halbuki geçen yaz mesleki bilgilerini tazelemek için sınava girmişti. Sınav sonrası da denetlenmeleri gerekiyordu ama denetlenmiyorlar.

Taksicileri belediyenin mi taksi şirketlerinin mi denetleyeceği tartışma konusu. Ulaştırma Bakanlığı bir çözüm arayışı içinde. Ülkedeki tek sorun taksiler değil. Devletin Covid-19 politikası da eleştiriliyor ve aşı olmayanların durumu can sıkıyor. Bu kadar aşı olmayan insan için bazıları hükümeti sorumlu tutuyor.

Almanya genelinde artık dükkanlara, restoranlara, sinema ya da spor salonlarına girişte, koronavirüse karşı aşılanmış ya da hastalıktan iyileşmiş olma koşulu getiriliyor. Aşı olmayanlar, toplumsal hayatta geniş sınırlamalarla karşı karşıya kalacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve sıradaki Başbakan Olaf Scholz. Fotoğraf: Reuters

Ülkede bürokratik işlemler bazen fazla uzayabiliyor bu sebepten ötürü yeni koalisyonunun da hedefi bürokratik süreçleri olabildiğince kısaltmak. Kontrollü bir bürokrasisi olan Almanya’da kimilerine göre en acil sorunlar bile 'hız limiti' ile çözülebiliyor.

Pandemi ile uğraşan bazı bilim insanları evrak doldurmaktan doğru dürüst hastalar ile ilgilenemedikleri anlar olduklarını söylüyor.

'OTOMOBİL BAYİLERİNDE RANDEVU'

Otomobil almak isteyen herkes ülkede birkaç hafta öncesinden randevu almak zorunda. Almanya otomobil üreten bir ülke olmasına rağmen çip krizi sebebiyle daha az otomobil üretilebiliyor.

2018 yılında 11 bin belediyenin imzaladığı ortak bildirgede 575 belediyecilik hizmetinin internetten karşılanması bekleniyordu. İşsizlik maaşı başvurusu, çocuk yardımı ve basit inşaat izinleri internetten alınabilecekti. İlk etapta bu hizmetleri dijitale geçirmesi beklenen 600 belediyeden 20’si bile bunu başaramadı.

Münih Ifo Enstitüsü’nden ekonomist Nina Czernich’e göre devlet hizmetlerini bu çapta dijitale geçirmek için elde yeterli bilgi teknolojileri insan kaynağı yok. Czernich, “Özel sektör bile bilgi işlem personeli bulmakta zorlanıyor” demekte.

DIŞ MEKAN PAYI UYMUYORSA İZİN YOK

Müteahhitler de dertli. İnşaat izni almanın çok uzun sürdüğünü söylüyorlar. İnşaat izni almak için yangın, çevre, gürültü ve iklim raporları alınması gerekiyor. Örneğin bir proje için ayrılması gereken dış mekan yüzde 70 iken 68 olursa proje onaylanmıyor ve işlemler yeniden yapılıyor.

Mevcut alan dışında yeni bir inşaat alanı açılması için ise inşaat şirketi sahipleri beş yıl bekleyebiliyor.

Berlin’in Mitte bölgesindeki mezarlıklar ‘teknik sorunlardan dolayı’ 15 Aralık – 3 Ocak tarihleri arasında kapalı olacağını açıkladı. Mezarlık açıldıktan sonra semtteki Seestrasse ve Richstrasse mezarlıklarına üç hafta daha kimse gömülemeyecek.

AŞI OLMAMA SORUNU

Almanya'da aşılamaları hızlandırmak için diş doktorları, eczacılar ve bakıcılar da aşı yapabilecek. Bu konuda yasal düzenleme de yapılacağı bildirildi. Federal Meclisin genel aşı zorunluluğunu kısa süre içinde gündeme alma planının memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Genel aşı zorunluluğunun Şubat ayında Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Başbakanlığa vekalet eden Angela Merkel de genel aşı zorunluluğundan yana görüş bildirerek, Almanya'da aşılanma oranındaki düşüklüğün aşılılara yönelik kısıtlamaların sürmesine ve sağlık sisteminde kısmen aşırı yüklenmeye yol açtığını söyledi. Merkel, bu durum karşısında genel aşı zorunluluğunun gerekli olduğunu savundu.

 *Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Die Welt'te Michael Fabricius ve Anne Kunz imzasıyla yayımlanan 'Das überforderte Land' isimli makaleden alınmıştır. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber