Alman istihbaratının Afganistan raporu tepkilerin hedefi oldu

Afganistan'a gönderdiği A400M nakliye uçağı ile başkent Kabil'den yalnızca 7 kişiyi alan Almanya tartışmaların gündeminde... Alman İstihbarat Teşkilatı BND'nin, Taliban'ın, Afganistan'ın başkenti Kabil'i kısa zamanda kontrolüne geçirmesini "uzak ihtimal" olarak gördüğü iddia edildi

Son Güncelleme:

Alman basınında yer alan haberlerde, BND'nin 13 Ağustos'ta Alman Dışişleri Bakanlığına bağlı Kriz Masasına, Taliban'ın, ABD'nin ülkeden çekilmesini tamamlamadan önce Kabil'i kontrolüne geçirmekle ilgilenmediğini rapor ettiği belirtildi.

Haberlerde, BND'in ancak Afgan liderlerin ülkeden ayrılmasının "süreci hızlandırabileceği" konusunda uyardığı aktarıldı.

TARİHSEL HESAPLAMA HATASI

Alman Bild gazetesi, BND'nin söz konusu değerlendirmesini "tarihsel olarak büyük hesaplama hatası" olarak nitelendirirken, Alman hükümeti tarafından iddialara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Gazetenin haberinde, "BND'nin Afganistan konusunda değerlendirmeleri eleştirilerek, "Resmi olarak yaklaşık 7 bin kişiyi istihdam eden, ayrıca paravan şirketleri, dünya çapındaki gizli dinleme ağları ve küresel telefon santrallerine erişimi olan Alman dış istihbaratı BND nasıl bu kadar yanlış değerlendirme yapabilir?" diye soruldu.

BND'ye yönelik iddiaların, Almanya'da hükümete Afganistan'daki durum ve tahliyeler konusunda sert eleştirilerden sonra gelmesi dikkati çekti.

Alman kamuoyunda, Alman vatandaşları ve Alman ordusuna yardım eden Afganların tahliyelerinde çıkan aksaklıkları "siyasi felaket" olarak nitelendiriliyor.

Yeşiller Partisi Milletvekili Jürgen Trittin de Afganistan’da Alman hükümetinin toplu bir başarısızlık sergilediğini belirterek "(Almanya Başbakanı Angela) Merkel, en iyi yaptığı şeyi yaptı; hiçbir şey. İçişleri Bakanı Horst Seehofer, mültecilere karşı durmaya insanların hayatından daha fazla ağırlık verdi. (Dışişleri Bakanı) Heiko Maas da bunun için raporlar verdi. Afganistan'daki durumu olduğundan güzel göstermekle ilgili." dedi.

Alman istihbarat servisi BND’yi de eleştiren Trittin, "Elbette hiçbir şey bilmeyen, her zamanki gibi BND oldu. Ama bu artık kimseyi şaşırtmıyor." diye konuştu.

7 KİŞİYİ TAHLİYE ETMESİNE DE TEPKİ YAĞMIŞTI

Afganistan'da ABD'den sonra en büyük ikinci askeri birliğe sahip olan Almanya'nın 7 kişilik tahliyesi, ülkede eleştirileri de beraberinde getirmişti. Almanya'nın haziranda Alman ordusuna ait bira ve şarapları Afganistan’dan çıkardığı, ancak Alman hükümetinin Alman askerlerine yardımcı olan Afgan yerel personelini ülkeden tahliye edememesi de eleştirilere neden olmuştu.

Kaynak: AA

Sonraki Haber