Aliyev: Yaşam Karabağ'a geri dönüyor

Karabağ'ın incisi Şuşa Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev zirvenin Ermeni işgalinden kurtarılan Şuşa'da yapılmasının önemini vurgularken yıl sonuna kadar 20 bin kişinin bu topraklara döneceğini söyledi.

Son Güncelleme:

Azerbaycan Türk dünyasını bir araya getirdi. Karabağ'ın incisi Şuşa Türk Devletleri Teşkilatı gayriresmi zirvesine ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan milli takımı desteklemek için Almanya'ya gittiği için, Türkiye'yi zirvede Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz temsil etti. Toplantının açılış konuşmasını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptı. Aliyev Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarmasının ardından Şuşa'da yapılan zirvenin büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Türkiye ile Azerbaycan'ın resmi müttefik olduğunu teyit eden beyannamenin de Şuşa'da imzalandığını hatırlattı. Azerbaycanlıların ana yurtlarına dönmeye başladıklarını söyledi. Aliyev, "İşgal döneminde Ermenistan bu arazilerdeki tüm kentleri yerle bir etti. Şimdi bu topraklara hayat geri döndü. Büyük geri dönüş programı kapsamında bugüne kadar 8 bine yakın evini terk etmek zorunda kalan kişi, Laçın, Fuzuli, Şuşa ve Hocalı'ya döndü. Bu yılın sonuna kadar 20 bin kişi kurtarılmış topraklara dönecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında "Türkiye Yüzyılı" vizyonuna vurgu yaptı. Küresel gelişmeler karşısında en güçlü dayanağın Türk dünyasının birliği olduğunu söyledi. Küresel zorluklara karşı en güçlü dayanağın Türk dünyasının birlik ve beraberliği olduğunu söyledi. Yılmaz, Güney Kafkasya'da kalıcı barış için Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış anlaşmasının bir an önce imzalanması temennisinde bulundu. Cevdet Yılmaz Azerbaycan karşıtı politikalar izleyen Batılı ülkelere de tepki göstererek Türkiye'nin Azerbaycan'a koşulsuz desteğini yineledi, "Birinci Karabağ Savaşı sonrasında yerlerinden edilen 1 milyon Azerbaycanlı kardeşimiz için sesini çıkarmayan devletlerin, bugün haksız ve temelsiz suçlamalarla, kardeş Azerbaycan’ı hedef almaları hiçbir şekilde kabul edilemez. Türk Dünyası olarak, bu temelsiz suçlamalara karşı Azerbaycan’a güçlü destek vermemiz, kardeşliğimizin olduğu kadar, adaletin de bir gereğidir" şeklinde konuştu.

Oturumun ardından sırada deklarasyonun imzalanması vardı. Haber Global Dış Haber Editörü Eda Tuğrul o anları Şuşa'da takip etti. Şuşa'daki zirvenin önemli noktalarından biri de KKTC'nin gözlemci üye olarak toplantıda bulunmasıydı. KKTC'nin uluslararası bir organizasyonda yer alması küresel tanınırlığı adına büyük önem taşıyor.

Bosna Hersek'te selden etkilenen 4 belediyede seçimler ertelendi İsrail İran'a 7 Ekim'de misilleme mi yapacak? Paris'ten Paris'e 8 saatlik yolculuk Safiyüddin Hizbullah'ın lideri olamadan öldürüldü mü? Güneş tutulmasının ateş çemberi oluşturduğu anlar Trump’ın eşinden dikkat çeken çıkış: Kürtaj hakkını savundu