Akran zorbalığının suç olması tartışılıyor! 'Ya sadece öğrenciler arasında kalmazsa'

İlkokul ve lise çağındaki çocuklar bazen okulda düzenli olarak zorbalığa uğrayıp şiddet görüyor ama bunu aileleri ile paylaşamıyorlar. Bu durum ileride büyük travmaların kapısını açabiliyor. Fransa ise akran zorbalığı yasası çıkarmayı tartışıyor.

Son Güncelleme:

Okullarda çocukların başına gelen ancak ailelerine söylemekten sakındıkları meselelerden biri kabadayılığa maruz kalmaları. Çoğu çocuk kendinden birkaç yaş büyük veya kendi sınıfından başka bir öğrenci tarafından duygusal ve fiziksel olarak taciz edilebiliyor ve bunu ailesine açamıyor.

Bu konu bilimsel litreratüre Türkiye’de ‘akran zorbalığı’ olarak geçmiş durumda. Çocuk Gelişimi, Ergen Psikoloji ve Ebeveyn çatışmaları gibi konularda uzmanlığı olan Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen “Bir öğrencinin, bir veya daha fazla öğrenci tarafından tekrar eden biçimde olumsuz davranışlara maruz kalması akran zorbalığıdır. Yüz yüze eğitimin başlamasıyla okullardan akran zorbalığıyla ilgili gelen şikayetler arttı. ‘Çocuktur kavga eder’ düşüncesiyle bu davranışlar göz ardı ediliyor. Zorbalığa maruz kalan öğrenciler daha sessiz, kaygılı, düşük benlik saygısına sahip oluyorlar” diyor.

Türkiye’de akran zorbalığının okulun kendi disiplin kuralları dışında, bir yaptırımı yok. Fransa ise bu konudaki şikayetleri bir adım ileri götürmeye hazırlanarak, durumun yasalar önünde suç olmasını tartışıyor. Konu hakkında hazırlanan yasa tasarısının ilk taslağı parlamentoda gözden geçirildi. Senatörler de inceledikten sonra konu ortak komisyonda ele alınacak.

RESMİ İŞLEM SAYISI ÇOK DÜŞÜK

Fransa’da 10 çocuktan 1’i okulda rahatsız ediliyor ancak başlatılan resmi işlem sayısı çok düşük. Akran zorbalığının yasa ile yaptırıma dönüşmesi üzerine çalışan Erwan Balanant, “Yasa tasarısı 10 yıla kadar hapis ve çok ciddi suçlar için 150 bin euroya kadar para cezası öngörüyor” demekte.

Senatörler ise yasanın ciddi bir işlevi olmayacağını sembolik olduğunu düşünüyor. Senatör Livier Paccaud, “Sadece yasal dayanak sağlıyor. Bu durumun yasalar önünde bilinirliğini sağlamak zorundayız” demekte.

Yasa tasarısının parlamentodan geçmesi için çalışan Hugo Martinez ise yetişkinlerin çocuklara nazaran yasalar önünde daha iyi korunduğunu aktarırken, “Yetişkinler taciz karşısında çocuklardan daha iyi korunuyor, şimdi onların da çektiklerini anlamalıyız” ifadelerini kullandı.

Avukat Valerie Piau her yıl onlarca çocuğun ailesi ile okulda zorbalık konusunda çalışıyor. Piau, “Genellikle benden danışmanlık alırlar ancak mahkemeye gitmezler, bu yasa mentalitenin değişmesine sebep olacak” değerlendirmesinde bulunuyor. Senatör Paccaud’un kafasındaki tek soru işareti yasanın öğrenciler ile öğrenciler arasındaki olayları kapsamaktan öteye gitmesi.

Eğer bir öğretmene de zorbalık konusunda dava açılabilecek hale gelirse senatör öğretmenin işini yapamaz hale gelebileceğinden çekiniyor. Yasa taslağı 24 Şubat 2022 tarihinde son kez parlamentoda görüşülecek.

2017 yılında hazırlanan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD), ‘Okullarda zorbalık ne kadar problem’ raporuna göre; Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin yüzde 19’u ayda en az birkaç kez akranları tarafından fiziksel ya da sözel şiddete maruz kalıyor. Araştırmaya göre; bu oranın en yüksek olduğu ülke ise yüzde 32 ile Hong Kong. Onu yüzde 31 ile Letonya ve Malezya izliyor.

Genç Hayat Vakfı’nın 2015 yılında hazırladığı Liseli Gençler ve Akran Zorbalığı: İstanbul Örneği isimli çalışmasına göre; akran zorbalığı öğrenciler tarafından beyan edilen değil, onları gözlemleyen ebeveynleri tarafından keşfedilen bir özellik. Raporda şu ifadeler yer aldı:

Açmak gerekirse, ilk düzeyde bir gençten zorbalık gördüğünü anlatması beklenmemeli ve şiddetin anlatılmamasına dayanılarak “şiddet yoktur” tespiti yapılmamalıdır. Çünkü şiddet, toplumsal olarak inşa edilmiş bir olgu olarak gizli tutulmakta, kişi maruz kaldığı şiddeti kimseyle paylaşmamakta ve yaşadığı şiddeti bir “utanç unsuru” olarak ele alabilmektedir.

Gülten Genç ve Mualla Bilgin Aksu’nun ‘Genel Lise Öğrencilerinin Zorba Kurban Davranışlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi’ isimli çalışmasına göre öğrencilerin akran zorbalığına olan tepkisi kurban olmalarının, cinsiyet, yaş, akademik başarı ve madde bağımlılığı gibi bazı kişisel değişkenler ile ve anne-babanın eğitim durumu, ailede şiddet, aile tipi gibi ailevi değişkenlerden etkileniyor.

Kaynaklar: Le Monde, Genel Lise Öğrencilerinin Zorba Kurban Davranışlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi, OECD, DHA

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber