Ajanların buluşma noktaları, İşte o kafeler!

Ajan filmlerinde sıklıkla karşımıza çıkan, şık kafelerde buluşan ve bilgi değiş tokuşu yapan ajan görüntüleri yeniden gerçek olmaya başladı. Dubai, Londra ve Viyana’daki üç kafe istihbarat örgütlerinin ve casusların ana buluşma noktası haline geldi. Sebebi ise dijital ortamın güvenilmezliği.

Son Güncelleme:

Son yıllarda başta Wikileaks olmak üzere CIA (ABD), MI6 (İngiltere) ve SVR’den (Rusya) sızdırılan gizli bilgiler uluslararası istihbarat örgütlerini yeniden “eski yöntemlere dönmeye” zorluyor. Küresel istihbarat dünyasına ilişkin haberler veren Intelligence Online sitesi hali hazırda dünyada 3 kafenin “ajanlarla dolup taşmaya başladığı” bilgisine yer verdi. İşte o kafelere ilişkin yayın organında yer alan detaylar:

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Cafe Tashas.

ORTA DOĞU’NUN CASUS KAFESİ

Tashas: Güney Afrika Cumhuriyeti kökenli kafe zinciri Afrika ve Orta Doğu genelinde büyüyen gözde kafe zincirlerinden birisi durumunda. Ancak kafenin Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentindeki zinciri özel bir yer teşkil ediyor. “Dünyanın zenginlik şehri” olarak kabul edilen Dubai’de kafenin ağırlıklı üç konuk kitlesi bulunmakta. İlk kitle kafenin yoğun saatlerinde bulunan ve tüm dünyadan gelen iş insanları. İkinci kitle ise daha çok öğleden sonraları gelen Arap emirleri, prensesleri ve kraliyet ailesi üyeleri ile yakınları ancak Tasha Cafe en dikkat çekici konuklarını sabah ağırlıyor. Sabah saatlerinde Orta Doğu’da bulunan ABD’li, İngiliz, İsrailli, İranlı, Rus ya da Çinli ajanlar masaları doldurmaya başlıyorlar. Bu buluşmalarda istihbarat bilgileri paylaşıldığı da ifade edilmekte. 

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan 1 Lombard Street Restoran-Bar.

LONDRA’DAKİ GİZLİ BULUŞMALARIN MERKEZİ

1 Lombard Street Restoran-Bar: Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’nın tam merkezinde yer alan restoranın konukları ağırlıkla özel dedektifler ve 2 asırdır ‘Dünyanın ajan beşkenti’ olarak kabul edilen Londra'da bulunan farklı ülkelerin istihbarat casusları. Yayın organının araştırmasından elde ettiği bilgilere göre 1 Lombard Street’in tercih edilmesinin temel sebebi ise “dışarıdan fark edilmez bir kafe görünümüne sahip olması.” Bu restoranın iç tasarımının neredeyse bütünüyle özel yemek odalarına sahip olması dolayısıyla da Londra'da bulunan uluslararası ajanların kendi irtibat ve bilgi kaynaklarıyla görüşmek için tercih ettikleri bir mekan olduğu ifade edilmekte.

Rus, Amerikalı ve Çinli ajanların en kalabalık olduğu şehir olan Viyana’daki ortak noktaları kentin en ünlü kafelerinden birisi olan Café Schwarzenberg.

NAZİ VE SOVYET SUBAYLARI BİLE BU KAFEDEYDİ

Avusturya'nın Başkenti Viyana yayın organı tarafından “Rusya-Ukrayna Savaşı başladığından bu yana Avrupa’nın ajan başkenti” olarak kamuoyuna duyurulmakta. Yayın organının kendi araştırmalarından elde ettiği bilgilere göre Rus, Amerikalı ve Çinli ajanların en kalabalık olduğu şehir olan Viyana’daki ortak noktaları ise kentin en ünlü kafelerinden birisi olan Café Schwarzenberg. 1861 yılından beri varlığını sürdüren kafe ise kıtada geçmişten günümüze “ajanların buluştuğu yer” olarak hafızalara kazınmış durumda. Önce Nazi subayları sonrasında da Sovyet subayları tarafından istihbarat bilgilerinin paylaşıldığı mekan olarak tarihe geçen Café Schwarzenberg’in günümüzde ise birbiriyle rekabet halindeki ABD, Rusya ve Çin ajanlarının Avrupa kıtası genelindeki irtibat kaynaklarıyla gizli istihbarat toplantıları yaptığı kafe olarak ünlenmeye başladığının da altı çizilmekte.

MOSSAD ÖRNEK OLDU

Intelligence Online’daki bilgilere göre teknoloji ve iletişim çağında ajanların yüz yüze kafelerde buluşmasının temel sebebi ise İsrail'in dış istihbarat servisi Mossad’ın bu yöntemden hiç vazgeçmediği için dışarıya hiçbir bilginin sızmaması ve ‘insandan-insana’ ulaşan gizli bilgilerin teknoloji ortamında dolaşıma sokulmaması. Yayın organında ABD’de Wikileaks, NSA ve Pentagon sızıntılarının yanı sıra Rusya, Çin, Fransa gibi ülkelerin de online istihbarat dökümanlarının dijital birimlerde çalışan kamu görevlileri tarafından internet ortamına bırakılması dolayısıyla “eski yöntemlere geri dönülmeye başlandığı” bilgisine de yer verildi.

2 ASIRDIR AJANLARIN MEKANI KAFELER

Yayınlandığında büyük ses getiren İngiliz tarihçi Chisrtopher Andrew’in ‘The Secret World: A History of Intelligence’ (Gizli Dünya: İstihbaratın Tarihi) adlı kitabındaki bilgilere göre kafeler ajanların dünyasında özel bir yere sahip. Andrew, İkinci Dünya Savaşı (1939-1945) ve ABD ile SSCB’nin arasında bölünmüş gergin Soğuk Savaş (1947-1991) yıllarında istihbarat ajanlarının başlıca bilgi kaynaklarının ‘ulusal kütüphaneler’, başlıca buluşma yerlerinin ise ‘pahalı ve şık kafeler’ olduğunun altını çizmekte. Sinemada ise bir başka İngiliz yazar Ian Fleming’in eserlerinin baş kahramanı ‘James Bond’ olmak üzere çoğu casus filminde kafelerde buluşan ajan temasıyla karşılaşılmakta.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber