Ahmedinejad diskalifiye edilmişti, İran'da cumhurbaşkanlığı için 6 aday yarışacak

İran İçişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı İbrahim Reisi’nin mayıs ayında bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinden sonra 28 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çoğu muhafazakâr olan altı adayın yarışmasına izin verildiğini duyurdu.

Son Güncelleme:

Bu adaylar, muhafazakârların hakim olduğu ve seçim sürecini denetlemekten sorumlu, seçilmemiş bir organ olan Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından adaylıklarını bildiren 80 kişi arasından seçildi.

Seçim kampanyası yürütebilecek adaylar arasında muhafazakâr Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, Tahran Belediye Başkanı Alirıza Zakani ve eski aşırı muhafazakâr nükleer müzakereci Said Celili de bulunuyor.

Ayrıca Şehitler Vakfının aşırı muhafazakâr başkanı Emir Hüseyin Gazizade Haşimi ve eski içişleri Bakanlarından Mustafa Purmuhammedi de seçildi. 

Adaylar arasındaki tek reformcu aday, kuzeybatıdaki Tebriz kentinden milletvekili ve eski Sağlık Bakanı olan Mesud Pezeşkiyan.

Öte yandan, Anayasayı Koruyucular Konseyi, 67 yaşında olan 2005-2013 yılları arasında yürüttüğü Cumhurbaşkanlığı görevine geri dönmek isteyen popülist Mahmud Ahmedinejad'ı diskalifiye etti. Ahmedinejad, daha önce, 2021 ve 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de diskalifiye edilmişti.

İslam Cumhuriyetinin bir diğer emektarı, ılımlı bir isim olarak kabul edilen eski Meclis Başkanı Ali Laricani'nin adaylığı da reddedildi. Muhafız Konseyi, bu kararlarını kamuoyu önünde gerekçelendirmedi.

Konsey, 2021 seçimlerinde 592 aday arasından sadece yedisini seçerek birçok reformist ve ılımlı ismi geri çevirmişti. Bu da muhafazakâr ve aşırı muhafazakâr kampın adayı İbrahim Reisi’nin ilk turda kolayca seçilmesini sağlamıştı.

2021’de, İranlı seçmenlerin sadece 49'u seçime katıldı ki bu 1979 İslam devriminden bu yana bir Cumhurbaşkanlığı seçimi için en düşük katılım oranı olmuştu.

Sonraki Haber