AstraZeneca'ya karşı soru işareti büyüyor: Avrupa tamam, Afrika devam!

Afrika ülkeleri, koronavirüse karşı geliştirilen ancak yan etkilerinden endişe edildiği için çok sayıda ülkede kullanımı askıya alınan Oxford-AstraZeneca aşılarını kullanmayı sürdürüyor. Kıtada aşının kullanımını durduran tek ülke ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti.

Son Güncelleme:

Koronavirüs salgını dünya genelince etkisini sürdürürken, hızla can almaya devam ediyor. Salgını bitirip eski normale geri dönebilmek için en büyük umut aşılama kampanyalarında. Ancak geliştirilen aşılarla ilgili tartışmalar bir türlü bitmek bilmiyor. 

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın birlikte geliştirdiği aşıyla ilgili sıcak gelişmeler yaşanırken, aşı çalışmalarının başında en önde gösterilen ancak daha sonra etkinlik oranı rakiplerinin gerisinde kalan Oxford-AstraZeneca aşısının son günlerde pek çok ülkede kullanımı durduruldu. Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin de aldığı bu karar, aşının kanda tehlikeli oranda pıhtılaşmaya ve ölüme yol açtığı iddiaları sonrası geldi. 

KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ DE ASKIYA ALDI

Afrika ülkeleri, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen ancak yan etkilerinden endişe edildiği için çok sayıda ülkede kullanımı askıya alınan Oxford-AstraZeneca aşılarını kullanmayı sürdürüyor.

Kitlesel aşılamaya hazırlanan Kongo Demokratik Cumhuriyeti mevcut endişelerden ötürü aşının kullanımını askıya alırken, Etiyopya Sağlık Bakanı Lia Tadesse, sağlık otoritelerinin verdiği tavsiye doğrultusunda aşıyı kullanmayı sürdüreceklerini duyurdu. Tadesse, aşının faydalarının bahsedilen yan etki riskinden daha ağır bastığını ifade etti.

Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programıyla (COVAX) kıtada şimdiye kadar 20'den fazla ülkeye AstraZeneca aşıları ulaştı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber