Abramovich İstanbul'da ne yapıyordu?

Dünyanın en zengin Rus iş insanları arasında olan Roman Abramovich, işgalin dördüncü gününden beri sürecin içinde. Abramovich'in rolü ne? İstanbul'da ne yaptı? Putin ve Zelenski onu kafasında nasıl konumlandırıyor?

Son Güncelleme:

Türkiye’nin büyük diplomatik başarısı sonucu Rusya ve Ukrayna tarafları müzakerelerin dördüncü turu için İstanbul, Dolmabahçe’de buluştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müzakere görüşmelerini açarken ateşkesin iki taraf için de faydalı olacağını ifade etti. Erdoğan’ın konuşması sırasında salonda başka bir kişinin varlığı daha dikkat çekti.

İngiltere tarafından çok ağır yaptırımlara tabi tutulan, kulübü Chelsea’yi satmak zorunda kalan Rus iş insanı Roman Abramovich de dinleyiciler arasındaydı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yanında oturan Rus oligark, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de ayaküstü sohbet etti.

Abramovich’e ABD yaptırım uygulamazken İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss onun gibi oligarkların ülkesinin yaptığı hataların farkında olduğunu belirterek ‘başlarını utanç içinde salladıklarını’ söylüyor. İngiltere’nin Ukrayna Büyükelçisi Vadym Prystaiko, Abramovich’in görüşmelerde nasıl bir rolü olduğunu bilmediğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Abramovich’in müzakerelerdeki rolünü açıklamazken, Moskova’nın salonda bulunmasını onayladığını belirtti.

MEKİK DOKUYOR

Dün gerçekleşen görüşmeden önce kendisinin Kiev’de zehirlendiği iddiaları ortada dolaşıyordu. Ukrayna tarafından müzakerelerin önemli isimlerinden Rüstem Ömerov’a yakın bir kaynağa göre; Abramovich bir an önce savaşın bittiğini görmek istiyor. Oligarkın şu sıralar İstanbul, Kiev ve Moskova hattında mekik dokuduğu ifade edilirken, savaşa müdahalesi resmi olarak işgalin dördüncü gününde ortaya çıkmıştı.

Abramovich’in, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ye Putin ile anlaşması için kendi barış şartlarını içeren bir mektubu şahsen teslim ettiği de iddialar arasında. Zelenski’nin Biden’dan Abramovich’in yaptırımlar dışında tutulmasını istediği bildiriliyor.

Abramovich iş hayatına 1980’lerin sonunda, Sovyetler Birliği’nin dağılmasına yakın, oyuncak bebek, çikolata ve sigara satarak başladı. 90’ların ortasında büyük bir servete ulaştı. Aynı tarihlerde bir grup iş insanı ile birlikte Rus petrol şirketi Sibneft’in satılması için merkezi hükümeti ikna etti. Sibneft 200 milyon dolara satılırken, 2005 yılında Chukotka vilayetinin valiliğini yürütürken bu şirketteki hisselerini devlete 11.9 milyar dolara geri sattı.

Abramovich Dolmabahçe'deki müzakerelerin açılışı sırasında... Ekran Görüntüsü: Cumhurbaşkanlığı

DÜNYANIN PEK ÇOK NOKTASINA UÇAMIYORLAR

Putin’in iş insanları üzerinde ciddi bir yaptırım gücü olduğu dönemde Kremlin ile iyi ilişkileri sürdürmesini bildi. Servetini Londra, New York, Tel Aviv, St. Barts, Aspen ve Colorado’da lüks gayrimenkuller almak için harcarken Ferrari, Porsche ve Aston Martin otomobilleri koleksiyonuna kattı. Şu an kapalı olan hava sahalarından dolayı özel jeti 787 Boeing Dreamliner ile dünyanın pek çok noktasına uçamıyor.

Ünlü Bolşoy Tiyatrosu’nun yönetim kurulunda, aynı zamanda Moskova’daki pek çok sanat projesinin finansörlerinden. Aynı zamanda İsrail vatandaşlığı bulunan 55 yaşındaki iş insanı Rusya’nın en zengin 11’inci insanı konumunda.

Roman Abramovich, Rusya-Ukrayna müzakere heyetleri ile görüşme öncesi bir araya geldi... Fotoğraf: AA

'İYİ POLİS KÖTÜ POLİS'

Moskova doğumlu İsrailli analist Ksenia Stevlova’ya göre hem batı hem de Kremlin, Abramovich’i kullanabileceğini düşünüyor. Abramovich’in resmi olarak Rus tarafını temsil etmiyor olması görüşmelerde ona tarafsız bir tutum sağlıyor. Analist, “İyi polis, kötü polis hikayesi gibi, hem resmi delegeler var, onun biraz daha özgürlüğü var. O da Kremlin’in başka bir kolu, resmi değil ama daha yumuşak olanı” ifadelerini kullanıyor.

Geçen Pazar günü açıklamalarda bulunan Volodimir Zelenski yaptırımlardan muaf olmak isteyen iş insanları ile görüştüğünü ima ederek, “Aralarında savaştan sonra Ukrayna’yı yeniden inşa etmek isteyenler var. Onlara para vermeye hazırız, işleri yeniden Ukrayna’ya getirmeye hazırız” diyor.

Abramovich’in Eclipse ismini verdiği yatı Marmaris’te demirliyken, Solaris ise Bodrum kıyılarında. Dünyanın dört bir yanındaki Rus oligarklar yatlarını yaptırımlar haricinde bir bölgede tutmaya çalışıyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times’ta Valerie Hopkins imzası ile yer alan ‘Sanctioned Oligarch’s Presence Adds Intrigue to Ukraine-Russia Talks’ isimil makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: AP

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber