ABD'nin ilk siyah astronot adayı Ed Dwight 90 yaşında uzaya çıktı

Ed Dwight, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk siyahi astronot adayı olmasından 60 yıldan fazla bir süre sonra nihayet uzaya çıktı.

Son Güncelleme:

Blue Origin'in New Shepard roketi altı kişiyi Karman hattına (Dünya yüzeyinden 62 mil yukarıda atmosferin bittiği ve uzayın başladığı sınır) taşıdı. Eski bir Hava Kuvvetleri yüzbaşısı olan Dwight da mürettebat arasındaydı. John F. Kennedy onu 1961 yılında astronot adayı olarak seçmiş, ancak Dwight NASA'nın astronot eğitim programına hiçbir zaman kabul edilmemiş ve uzaya hiç gitmemişti.

Geçtiğimiz hafta sonu Dünya'ya döndükten sonra kapsülden çıkan 90 yaşındaki Dwight, kutlama için iki kolunu başının üzerine kaldırdı.

NPR'a konuşan Dwight, "Muhteşem! Hayat değiştiren bir deneyim. Herkesin bunu yapması gerek. Hayatımda buna ihtiyacım olduğunu bilmiyordum, ama şimdi hayatımda buna ihtiyacım var" dedi.

Dwight 1933 yılında Kansas'ta doğdu. Kişisel web sitesine göre, 1953 yılında ABD Hava Kuvvetleri'ne katıldı, pilot eğitimini tamamladı ve askeri savaş pilotu olarak görev yaptı. 1957 yılında Arizona Eyalet Üniversitesi'nden havacılık mühendisliği diploması aldı.

PİLOTLUKTAN FARKLI ALANLARA

Dwight, astronot olma hazırlığının bir parçası olarak, deneysel test pilotu kursunu ve havacılık araştırma pilotu eğitimini tamamladı ve havacılık araştırma pilotu olarak görev yaptı. Washington Post'un haberine göre, Hava Kuvvetleri kendisine NASA'da astronot eğitimi almasını önermesine rağmen seçilmedi.

Dwight 1966 yılında ordudan ayrıldı ve geniş kapsamlı bir kariyere sahip oldu: IBM için çalıştı, bir restoran zinciri geliştirdi ve bir emlak şirketi kurdu. Daha sonra heykeltıraş oldu ve Amerikan Batı'sındaki öncüler ve ünlü caz müzisyenleri de dahil olmak üzere Amerikan tarihindeki önemli Siyah figürlerin bronz heykellerini yaptı. Heykelleri ülke çapındaki müzelerde sergilenmeye devam ediyor.

ALTI KİŞİLİK UZAY TURİSTİ KAFİLESİ

Dwight, New Shepard roketinin uzaya yaptığı yolculukta beş kişiye daha katıldı: Bir risk sermayesi fonunun kurucusu Mason Angel; Fransa'da bir bira fabrikasının kurucusu Sylvain Chiron; yazılım mühendisi ve girişimci Kenneth L. Hess; pilot ve havacı Gopi Thotakura ve 2017 yılında doktoru tarafından kör olacağı söylendiğinden beri dünyayı gezen emekli muhasebeci Carol Schaller.

Fırlatma, Blue Origin'in roketlerinden biriyle turistleri uzaya taşıdığı yedinci sefer oldu. Bugüne kadar toplam 37 kişiyi Kármán hattının ötesine taşıyan Blue Origin, yaklaşık 11 dakikalık uçuşlarda ağırlıksızlığı ve Dünya'nın tepeden görünümünü deneyimlemelerini sağladı.

Blue Origin, New Shepard roketiyle 2021'de sona eren 16 test uçuşu gerçekleştirdi. İlk mürettebatlı uçuş 20 Temmuz 2021'de, şirketin kurucusu Jeff Bezos da dahil olmak üzere dört kişiyle fırlatıldı. Son fırlatma Blue Origin'in bir buçuk yıl önceki bir uçuş sırasında mürettebatsız bir roketin motorunun arızalanmasından bu yana gerçekleştirdiği ilk “turistik” uçuşuydu.

Sonraki Haber