AB'de "silahlanma" sesleri: Almanya ve Hollanda'dan kritik açıklamalar

AB Konseyi Başkanı Michel'in savunma sanayisinde "tek pazar" açıklamasından sonra Hollanda'dan Avrupa olarak silah üretimini hızlandırma çağrısı yapıldı. Almanya Savunma Bakanı Pistorius ise silah ihracatında esnek olunması gerektiğini vurguladı.

Son Güncelleme:

Berlin Güvenlik Konferansı'nda AB ülkelerinin Savunma Bakanları önemli açıklamalarda bulundu. 

HOLLANDA: AVRUPA OLARAK SİLAH ÜRETİMİNİ HIZLANDIRMALIYIZ

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, Avrupa'da Rusya ve diğer tehditlere karşı etkili bir caydırıcılık sağlamak için savunma yatırımlarını artırmaya çağırdı.

Berlin Güvenlik Konferansı'nda konuşan Ollongren, "Avrupa olarak silah ve mühimmat üretimini hızlandırmalıyız." dedi.

Avrupa ülkelerinin caydırıcılık konusunda yeniden harekete geçmesini isteyen Ollongren, "Bu konuda uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmalıyız. Bu da savunmaya yönelik yapısal yatırımlar yapmak, silahlı kuvvetlerimizi güçlendirmek anlamına geliyor. Çünkü AB sert güce sahip olmadan yumuşak güç olamaz." diye konuştu.

Avrupa ülkelerinin savaşları önlemek istiyorlarsa "savaşa uygun" hale gelmeleri gerektiğini savunan Ollongren, "Bunun için stoklarımızı, mühimmatımızı, yakıtımızı, teçhizatımızı yenilememiz, Avrupa savunma sanayinin üretim kapasitesini arttırmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ollongren, konferans çerçevesinde Alman mevkidaşı Boris Pistorius ile savunma alanında ikili ilişkiler ve uluslararası güvenlik konularını görüşmek üzere bir araya geldi.

Bakanlar daha sonra iki komşu ülke arasında güvenlik ve savunma işbirliğini geliştirmeye yönelik bir anlaşma imzaladı.

ALMANYA: SİLAH İHRACATINDA ESNEK OLMALIYIZ

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin silah ihracatı konusunda daha "esnek" bir politika benimsemesine ihtiyaç" olduğunu söyledi.

Berlin Güvenlik Konferansı'nda konuşan Pistorius, "Daha açık fikirli bir politikaya ve strateji değişikliğine ihtiyacımız var." diye konuştu.

Pistorius, bugünün çok kutuplu dünyasında Almanya'nın stratejik öneme sahip bölgesel güçlerle savunma işbirliğini geliştirmesi gerektiğini belirterek "Silah ihracatı konusunda daha esnek olmalıyız, dünyanın her yerinde stratejik ortaklara ihtiyacımız olduğunun daha fazla farkında olmalıyız, özellikle de kurallara dayalı uluslararası düzeni destekleyen ve bu düzenin yanında duran ülkelerle." dedi.

Uluslararası güvenlik ortamındaki değişikliklerin Almanya'nın "katı kısıtlayıcı yaklaşımını" yeniden gözden geçirmesini gerekli kıldığını vurgulayan Pistorius, sadece Almanya'nın değerlerini bütünüyle paylaşan ülkelere silah satışına izin verilmesi ya da savunma sanayi işbirliği yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

Bu yaklaşımın değişmesi ve istenen standartlara sahip olmasalar bile stratejik açıdan önemli ülkelerle savunma sanayi işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Pistorius, "Bence değerlerimizin hepsini değil ama çoğunu paylaşan ülkelerle de işbirliği yapmalıyız." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Sonraki Haber