ABD'de süt kardeşler dönemi

Amerika Birleşik Devletleri'nde bebek maması kıtlığı yaşanması, süt fazlası olan annelerin süt bankalarına bağış yapmasına sebep oldu. Pek çok bebek yeterli mama bulunamadığı için başka annelerin sütleri ile besleniyor.

Son Güncelleme:

Süt kardeşliği, Anadolu'da büyüyen neredeyse herkesin aşina olduğu bir konu. Fakat süt kardeşliğin yaygın olmadığı ABD'de, şu günlerde bu mesele gündemde. Ülkedeki bebek maması krizi, fazla sütü olan annelerin “süt bankalarına” bağışlarıyla başka bir boyuta geçmiş durumda.

ABD merkezli Abbott şirketinin Michigan'daki fabrikasının şubat ayında bakteri problemi nedeniyle kapatılması ülkede ciddi bir bebek maması tedariki problemine yol açtı. Şirket her ne kadar 4 Haziran'da fabrikanın üretime döndüğünü açıklasa da fabrikada üretilen mamaların market reyonlarına dönmesi yaklaşık üç hafta sürecek.

ABD'DE SÜT BAĞIŞI BAŞLADI 

Krizin başlamasıyla ebeveynler önce arkadaşlarına ellerinde fazla mama olup olmadığını sormaya başladılar ve bu da yetmeyince online gruplar oluşturup mama stokları konusunda haberleştiler. Fakat durum öyle ciddi bir noktaya vardı ki fazla sütü olan anneler süt bağışlamaya başladı. Ülkedeki bazı anneler fazla sütlerini ihtiyaç sahipleri için süt bankalarına bağışlıyor.

Konu, New York'ta yaşayan iki anne arasındaki süt yardımlaşmasıyla gündeme geldi. Diana Feng, emzirme problemi yaşayan taze bir anne. Feng, günlerce 5 aylık kızına mama bulmak için online alışveriş sitelerinin sayfalarını yenileyip durduğunu, istediği marka mamayı bulmak için çok uğraştığını ancak olumlu bir sonuç elde edemediğini söylüyor.

Çaresiz şekilde arayışını sürdüren Diana Feng, yardımı bir arkadaşının arkadaşında, Judy Cheung'da bulmuş. Judy Cheung halihazırda süt bağışı yapan bir anne. New York Süt Bankası'na 70 mililitreden fazla süt bağışlamış. New York Süt Bankası normal şartlarda sütleri hastanelerde tedavi gören ya da prematüre doğan bebekler için topluyor.

'KİMSE ÜCRETSİZ VERECEĞİNİ SÖYLEMEZ'

Judy, kendisinde halihazırda iki buzluktan fazladan süt olduğunu, o nedenle yeni doğan bebeğine mama bulma problemi yaşayan bir anneyle sütlerini paylaşabileceğini belirtiyor.

İki kadının ortak arkadaşları Feng'e Cheung’un sütüne ihtiyacı olup olmadığın sorduğunda Feng şaşkına dönmüş. Feng şaşkınlığını, “Çünkü normalde kimse gelip size anne sütü isteyip istemediğinizi, bir de bunu ücretsiz vereceğini söylemez.” diyor.

Amerikan Pediatri Akademisi ile Federal Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bakteri, virüs, ilaç ve benzeri aktarımlar yaşanması riskinden ötürü kontrolsüz süt paylaşımını onaylamıyor. Fakat çaresizlikten ne yapacağını bilemez hale gelmiş bazı anneler “artık ne yapamayacaklarını değil, bebeklerini doyurabilmek için neler yapabileceklerini duymak istediklerini” vurguluyor.

ABD'de bebek maması almaya giden ebeveynleri boş raflar karşılıyor. Fotoğraf: Reuters

'RİSKLERİN FARKINDAYIZ'

Diana Feng, süt anneliğin risklerinin farkında olduğunu ve Cheung'un bankaya süt bağışlamadan önce çok sıkı testlerden geçtiğini bildiğini aktarıyor.

2018'de yapılan bir araştırma, ABD'de süt anneliğin pek de yaygın olmadığını ortaya koyuyor. 456 anneyle yapılan bir anketin sonucuna göre, annelerin yüzde 7'sinden azı çocuklarına bağışlanmış anne sütü verdi. Yüzde 12'si ise gayriresmi olarak bağışlanmış anne sütü buldu.

Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarına süt anne bulmak istemeleri halinde annenin sağlık durumunun iyice öğrenilmesini ve sütün bir pastörizasyon işleminden geçmesini tavsiye ediyor.

SÜT BANKASI YOKSUL NÜFUSUN GELİRİNİ AŞIYOR

New York Süt Bankası İcra Direktörü Linda Harelick, bankaya yapılan başvuruların son haftalarda yüzde 20 arttığının altını çiziyor.

Fakat New York eyaleti, sağlık sigortası olmayan bebeklerin sütünü sadece hastanede tedavi görmeleri halinde ödüyor. Yeni doğan bir bebeğin ilk altı ay boyunca günde yaklaşık 354 mililitre süt tüketmesi gerektiği ve süt banklarında anne sütünün 30 mililitresinin 4,50 dolardan satıldığı göz önüne alındığında ortaya yoksul aileler için oldukça yüklü bir meblağ çıkıyor.

KRİZ NASIL BAŞLAMIŞTI?

Pudra içerikli bebek maması nedeniyle 4 bebeğin ağır hastalanması ve 2'sinin yaşamını yitirmesinin ardından FDA, mama üreticisi Abbott'un Michigan'daki tesisinde inceleme başlatmış ve fabrikayı kapatmıştı.

Tedarik zincirindeki aksamaların ardından konu Beyaz Saray'ın gündeminde yer almış, ABD Başkanı Joe Biden krizin çözümü için ülkenin en büyük üreticileri ve perakendecileriyle bir araya gelmişti.

*Bu derlemenin hazırlanmasında New York Times'ta yayımlanan 'As the Baby Formula Shortage Drags On, Moms Are Pumping for the Cause' başlıklı makale ile BBC'de yayımlanan 'Abbott: US baby formula plant linked to national shortage resumes production' başlıklı haberden faydalanılmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber