ABD, Suriye'den çekilir mi? Trump'ın Türkiye planı

Yeniden ABD Başkan seçilen Trump’ın 2. döneminde Türkiye açısından ön plana çıkacak en önemli başlık Suriye ve YPG konusu olacak. Trump'ın göreve gelmesiyle ABD-Türkiye ilişkilerinde Ankara açısından daha olumlu yeni bir sayfa açılacak.

Son Güncelleme:

47. ABD Başkanı seçilen Donald Trump, 4 yıl aranın ardından yeniden başkanlık koltuğuna oturdu. Trump'ın İlk başkanlık döneminde, S-400 ve F-15 Krizi, rahip Brunson Davası ile YPG'ye operasyonlar nedeniyle iki ülke arasında ciddi sorunlar yaşamıştı. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen Trump; 2019’da ABD askerlerini Suriye’nin kuzeyinden çekerek Türkiye’nin terör yuvalarına müdahale etmesinin yolunu açmıştı.

Bu hareketi nedeniyle Amerikan iç kamuoyu ve Avrupa'daki bazı ülkeler tepki görmesine rağmen geri adım atmayan Trump'ın; yeni döneminde de benzer bir strateji izlemesi muhtemel görünüyor.

“TÜRKİYE ANAHTAR ÜLKE”

Yeni döneminde Orta Doğu’daki stratejik dengeleri yeniden şekillendirmeyi planlayan Trump; bunu yaparken Türkiye'nin de masada olması gerektiğinin farkında. Hem NATO üyeliği hem de jeopolitik konumuyla Türkiye'yi yalnızca bölgesel değil, küresel düzeyde de etkili bir aktör olarak gören Trump'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de 'dostluk' olarak tanımlanan yakın bir teması var. İki lider arasındaki bu ilişki ve geçmişten gelen 'stratejik müttefiklik' Ankara-Washington hattının Trump yönetimiyle birlikte yeniden aktif hale geleceği yorumlarını güçlendiriyor.

TRUMP YİNE “ÖNCE AMERİKA” DERSE...

ABD Başkanı Trump'ın Türkiye ile daha iyi bir ilişki kuracağı yorumunu güçlendiren bir diğer etken ise ABD başkanının "Önce Amerika" odaklı dış politikayı benimsemesi. Trump'ın bu stratejiye geri dönme planı, ateş çemberi haline gelen Orta Doğu’da yeni krizler yaşanabileceği anlamına da geliyor. Bölgede İran'ın etkinliğini arttırması ve Rusya faktörü ise, ABD askerinin bölgeden çekilmesini zorlaştıran konuların başında.. İşte bu yüzden NATO üyesi olan Türkiye'nin tavrı, bölgedeki güvenliğin sağlanması konusunda daha önemli hale gelecek. İki ülke arasındaki iş birliği, YPG gibi tehditler konusunda da ABD'nin Türkiye’nin kaygılarını daha fazla dikkate almasını da sağlayacak. Trump’ın bu perspektifiyle, Türkiye Orta Doğu’daki bölgesel istikrarın sağlanmasında kilit bir müttefik olacak; özellikle terörle mücadelede ve enerji güvenliğinde ABD Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem başlayacak.

YPG İÇİN İSE “SONUN BAŞLANGICI” OLABİLİR

Trump, ABD'nin YPG’ye olan desteğini keserse, Türkiye ile terör örgütü, doğrudan karşı karşıya kalacak. YPG’nin Türkiye’nin askeri gücü karşısında ise hiç bir şansı bulunmuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte yaptığı başarılı harekatlarla bölgedeki askeri üstünlüğünü net bir şekilde göstermiş ve YPG’yi büyük ölçüde sınırdan uzaklaştırmıştı. Sınırlarını teröristlerden uzak tutmak isteyen Türkiye, ABD’nin çekilmesi halinde Suriye’nin kuzeyinde YPG tehdidini kendi imkanlarıyla çok kısa bir süre içinde bertaraf edecek. Trump’ın bu konuda atacağı adımlar, iki ülke arasındaki stratejik ortaklıkların geleceğini de doğrudan etkileyecek.

Sonraki Haber