ABD: Rusya büyük bir saldırıya hazırlanıyor

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı, Kiev'in Moskova'yı bölgedeki askeri faaliyetlerini yenilemekle suçlamasının ardından, Rus güçlerinin Ukrayna'nın Harkov kentinde geniş çaplı bir ilerleme hazırlığında olabileceğini öne sürdü.

Son Güncelleme:

Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dün Rusya'nın Harkov bölgesi sınırındaki bazı mevzilere saldırdığını bildirmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington'un, Moskova'nın Ukrayna'nın en kalabalık ikinci şehrine yönelik büyük bir saldırı hazırlığında olabileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Kirby, sanal basın bilgilendirme toplantısında, "Rusların Harkov’a daha büyük bir saldırı için kendilerini hazırlıyor olmaları kesinlikle mümkündür. Eğer doğrudan şehre yönelik daha büyük bir saldırıyı da düşünmüyorsanız bunu yapmazsınız" dedi. 

Moskova, bölgenin Rusya'nın Luhansk Halk Cumhuriyeti (LPR) sınırındaki iki köyün ele geçirildiğini bildirmek dışında Harkov yakınlarındaki faaliyetleri hakkında bilgi vermedi.

Ukrayna güçleri, son birkaç ayda, Harkov'u, başta Belgorod olmak üzere Rus sınır bölgelerine ayrım gözetmeksizin insansız hava aracı, topçu ve füze saldırıları düzenlemek ve sınırı geçmeye yönelik çok sayıda başarısız girişimde bulunmak için bir sıçrama tahtası olarak kullandı.

ABD dün, son haftalarda üçüncüsü olmak üzere 400 milyon dolarlık bir askerî yardım paketi daha açıkladı. 

Washington ayrıca Almanya tarafından finanse edilecek tahmini 30 milyon dolar değerindeki üç HIMARS sisteminin acil satışını da onayladı.

ABD, geçen ay, Ukrayna için uzun zamandır beklenen 61 milyar dolarlık yardım paketini onaylarken, Kiev'deki yetkililer, Financial Times'a, bunun sadece "Rus ilerleyişini yavaşlatmaya yardımcı olacağını, ancak durduramayacağını" söyledi.

Moskova, yeni silah sevkiyatının, çatışmanın gidişatını değiştirmede başarılı olamayacağını belirtiyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya göre, Rus kuvvetleri savaş alanındaki durumu tamamen kontrol altında tutuyor ve istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Bakan, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, nisan ayı boyunca Ukrayna güçlerinin günde ortalama 1.000 asker kaybettiğini söyledi ve Kiev'in sadece bu yılki askeri kaybının 111 bin olduğunu tahmin etti. 

Sonraki Haber