ABD'den kritik seçim kararı: Mahkumlara oy hakkı tasarısı gündemde

ABD'nin başkenti Washington DC'de, mahkumlara oy hakkı verilmesi için çalışma başlatıldı. Washington DC Belediyesi Meclisi, kentte yaklaşık 4 bin 500 kişinin oy hakkı kazanacağı tasarı üzerinde çalışıyor.

Son Güncelleme:

ABD Başkanlık seçimleri öncesinde, Washington DC Belediye Meclisi, mahkumlara oy hakkı tanınması yönünde çalışma başlattığını duyurdu. ABD’de mahkumların oy hakkı bulunmadığı ve 2018 ara seçimlerinde yaklaşık 6 milyon kişi bu sebeple oy kullanamadığı ifade edildi.

Mahkumiyet Projesi Direktörü Nicole Porter yaptığı açıklamada, "Cezaevindeki kişilere oy hakkı tanımak Amerikan demokrasisi için tarihi bir adımdır. Bu adımın diğer eyaletlere de ilham vereceğini umuyorum" dedi.

UZAKTAN OYLAMA DA GÜNDEMDE

Sonbaharda "ikinci dalga" salgın ihtimalinin "yüksek" olduğunun belirtildiği ülkede, büyük kalabalıkların oy kullanma merkezlerine gitmesi risk oluşturacağından, "uzaktan oylama" sisteminin yaygınlaştırılması da bu bağlamda en çok gündeme gelen konu başlığı.

Demokratlar, Kovid-19 salgınının pençesindeki seçmenlerin sandık başına gitmesinin tehlikelerine işaret edip uzaktan oylama sistemini savunurken, başta Trump olmak üzere Cumhuriyetçiler ise bu sistemin "istismara açık" olduğu görüşünü öne çıkarıyor. Trump, "Milyonlarca uzaktan oy pusulası, yabancı ülkeler ve başkaları tarafından basılacak. Bu çağımızın skandalı olacak." iddiasında bulunmuştu.

UZAKTAN OYLAMA SİSTEMİ NEDİR?

ABD'de halihazırda bazı durumlarda seçmenler, sandık başına gitmek yerine uzaktan oylama sistemiyle oylarını kullanabiliyor. Kimlerin, hangi durumlarda uzaktan oy kullanıp kullanamayacağı ise ilgili eyaletin yasasına göre belirleniyor. Trump'ın başkanlık koltuğuna oturduğu 2016 seçimlerinde, ülkedeki seçmenlerin dörtte birine tekabül eden 33 milyon kişinin uzaktan oy kullandığı kayıtlara geçti. İngilizcede "mail-in ballot" olarak adlandırılan sistem, kendi içinde "all-mail elections" ve "absentee ballot" olmak üzere iki gruba ayrılıyor.

HİLE KARIŞABİLİR Mİ?

3 Kasım'da "uzaktan oylama" sisteminin yaygınlaşması durumunda akla gelen ilk soru "bu seçimlere hile karışır mı?" oluyor.

Birçok uzman ve analist, bu sistemin hilelere karşı geleneksel sistemden "daha savunmasız" olduğunu kabul etse de New York Üniversitesi Brennan Center for Justice tarafından yapılan bir araştırmada, uzaktan oylamada hilenin arttığına dair bir kanıt bulunmadığı belirtildi.

Sonraki Haber