ABD'den bomba koronavirüs iddiası: Kanıtlar artıyor!

ABD'de yapılan bir araştırmada (Kovid-19) virüsünün, sanılandan daha önce, Aralık 2019'dan itibaren ülkede yayıldığına dair kanıtların ağırlık kazandığı bildirildi.

Son Güncelleme:

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) geçen yılın başlarında 24 bin Amerikalıdan alınan kan örnekleri üzerinde yaptığı geniş çaplı analize göre, Kovid-19 vakalarının Aralık 2019'da ülkenin bazı bölgelerinde görüldüğüne olan inancın arttığı belirtildi.

CDC yetkilisi Natalie Thornburg, "Çalışmalar oldukça tutarlı. Muhtemelen burada bildiğimizden daha önce çok seyrek de olsa vakalar vardı ancak şubat sonuna kadar yaygınlaşmadı." dedi.

Kovid-19, 2019'un sonlarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkmış, 15 Ocak'ta Wuhan'dan dönen ve 19 Ocak'ta Washington eyaletinde bir klinikte tedaviye alınan bir Amerikalıda görülen enfeksiyon ise ABD'de görülen ilk vaka olarak kabul edilmişti.

Aralık 2020'de yayımlanan ve Amerikan Kızılhaç kan bağışlarından alınan 7 bin örneği analiz eden CDC liderliğindeki bir çalışma da virüsün Aralık 2019'un ortalarından itibaren bazı Amerikalılara bulaşmış olabileceğini göstermişti.

ÇİN'DEN SERT TEPKİ: OLMAYAN KANITIN NESİNİ GÖSTERELİM?

Çin'in Vuhan kentindeki Vuhan Viroloji Enstitüsü Direktörü Şı Cıngli, laboratuvarının yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) üretildiği yer veya kaynağı olduğu iddialarına tepki gösterdi. Şı, New York Times muhabirine yaptığı açıklamada, bu sağlık felaketinden laboratuvarın sorumlu olmadığını savundu. "Kanıtı olmayan bir şeye ben nasıl kanıt göstereyim." ifadesini kullanan Şı, dünyanın bu sonuca nasıl geldiğine anlam vermediğini belirtti. Şı, masum bir bilim insanına sürekli çamur atıldığını kaydetti.

Laboratuvarda 2017'de yapılan deneyle ilgili iddialara atıfta bulunan Şı, bir virüsü daha tehlikeli hale getirmek istemedikleri için deneylerinin "fonksiyon kazanımı (GOF) deneylerinden" farklı olduğunu belirtti. Şı, deneylerinde virüsün türler arasında nasıl sıçrayabileceğini anlamaya çalıştıklarını savunarak, laboratuvarda hiçbir zaman virüslerin öldürücülüğünü güçlendiren GOF deneyleri yapılmadığını veya yapılmasında iş birliğinde bulunmadıklarını söyledi.

2017'DEKİ DENEY

New York Times gazetesinin haberine göre, Şı ve enstitüye bağlı laboratuvardaki ekibi, 2017'de yaptıkları bir deneyle ilgili rapor yayımlamıştı. Raporda, virüslerin insan hücrelerine bulaşabilme ve çoğalma yeteneğinin incelenmesi amacıyla var olan virüs parçalarını eşleyerek ve karıştırarak yeni hibrit yarasa koronavirüsleri meydana getirdikleri belirtilmişti. Rapora göre, söz konusu virüs parçalarının en az biri insanlara da bulaşabiliyor.

2002-2003 yıllarındaki Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgının ardından, yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerinin olduğu bir arşiv yaratmak amacıyla kurulan Vuhan Viroloji Laboratuvarı, Kovid-19'un buradaki laboratuvarda yapay olarak üretildiği ve yanlışlıkla dışarı çıktığı iddialarına konu olmuştu.

Çinli yetkililer söz konusu iddiaları reddetmiş, Kovid-19'un başka bir ülkede ortaya çıktığı ve ithal dondurulmuş deniz ürünleriyle ülkeye geldiğine dair kanıtlanmayan karşı iddialar ortaya atmıştı.

ABD'DE ÖLENLERİN SAYISI 600 BİNİ GEÇTİ

ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 194 artarak 599 bin 963'e çıktı. Johns Hopkins Üniversitesinin derlediği verilere göre, virüs tespit edilenlerin sayısı 13 bin 38 artışla 33 milyon 475 bin 352'e yükseldi. ABD'de Kovid-19 aşılama istatistiklerini takip eden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, 174 milyondan fazla kişiye ilk doz, 144 milyonu aşkın kişiye ise ikinci doz Kovid-19 aşısı yapıldı.

Kaynak: AA

Sonraki Haber