ABD'de sağlıkçılar aşı zorunluluğuna karşı istifa etti, doğum hizmetleri durduruldu

ABD'nin New York eyaletindeki hastanede, birçok çalışanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olmamak için istifa etmesi üzerine doğumhanenin çalışamaz duruma geldiği bildirildi.

Son Güncelleme:

Lewis İlçe Sağlık Sistemleri Direktörü Gerald Cayer, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, eyaletteki bir hastanenin doğum ünitesi çalışanlarının Kovid-19 aşısı yaptırmak istemedikleri için istifa etmeleri nedeniyle iki haftaya kadar doğum servisindeki hizmetleri askıya almak zorunda kalabileceklerini belirtti.

Cayer, "24 Eylül'den sonra doğum hizmetleri için güvenli bir şekilde personel ayıramıyoruz. İstifaların sayısı bize Lewis County Genel Hastanesi'nde hizmetleri durdurmaktan başka seçenek bırakmıyor." şeklinde konuştu.

İlçe sağlık yetkilisi Cayer, 27 Eylül'e kadar Kovid-19 aşısı yaptırma zorunluluğunun duyurulmasının ardından 30 hastane çalışanının istifa ettiğini, bu tarihe 2 hafta kalmasına rağmen hala 165 çalışanın aşı yaptırmadığını kaydetti.

Cayer, aşı olmamak için istifa eden sağlık çalışanlarının işsizlik fonundan yararlanamayacağını, en kısa zamanda aşı olmuş yeni çalışanları işe almak için harekete geçecekleri bilgisini paylaştı.

Nisan ayında, Teksas'ta bulunan Houston Methodist Hastanesi, ülkede Kovid-19 aşısını zorunlu kılan ilk sağlık kuruluşu olmuş, aşıyı reddeden 150 çalışan istifa etmiş veya işten çıkarılmıştı.

Eski New York Valisi Andrew Cuomo, 16 Ağustos'ta, tüm hastane ve uzun süreli bakım tesisi çalışanlarının 27 Eylül'e kadar en az bir doz Kovid-19 aşısı yaptırmasının zorunlu olduğunu duyurmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden da geçen hafta, federal fonlardan yararlanan bütün sağlık tesislerinde görev yapan 17 milyon çalışanın tam olarak aşılanmasının gerektiğini ve bu zorunluluğun bir süre sonra ülke çapındaki tüm hastaneleri, evde bakım tesislerini ve diyaliz merkezlerini de kapsayacağını açıklamıştı.

YOĞUN BAKIM YATAĞI BULUNAMAYINCA HAYATINI KAYBETTİ

ABD’de geçen ay kalp krizi geçiren 73 yaşındaki kişinin hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinde boş yatak bulunamadığı için öldüğü bildirildi.

Ray DeMonia’nın ailesi, verdikleri ölüm ilanında DeMonia’nın kaldırıldığı Alabama’daki hastanenin 3 eyaletteki 43 hastaneyle temasa geçerek yoğun bakım ünitesi aradığını ve ancak 300 kilometre ötedeki Mississippi eyaletinde bir ünite bulunduğunu kaydetti.

Tüm yoğun bakım ünitelerinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarıyla dolu olduğunu ifade eden aile, ölüm ilanında DeMonia’nın anısına hastanelerde Kovid-19 dışındaki hastalara yer açılabilmesi için herkesi aşı olmaya çağırdı.

ABD’de Kovid-19 virüsünün delta varyantının neden olduğu dalga nedeniyle yoğun bakım ünitelerinde yer bulmak zorlaşıyor.

Geçen hafta ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) yayımladığı araştırma, aşı olanların Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatma ve ölüm riskinin çok düşük olduğunu ortaya koydu.

CDC, geçen hafta Beyaz Saray’ın basın toplantısında aşı olmayanların olanlara göre Kovid-19'a yakalanma riskinin 4,5, hastaneye yatma riskinin 10, ölüm riskininse 11 kat daha yüksek olduğunu açıklamıştı.

Johns Hopkins Üniversitesinin verilerine göre Alabama eyaletinde son haftalarda yoğun bakım ünitelerinin yarısından fazlasını Kovid-19 hastalarının kullanmasından dolayı sıkıntı yaşanıyor.

Kaynak: AA

Sonraki Haber