ABD'de sağlık sistemi alarm veriyor... Hastaneye yatışlarda rekor kırıldı!
Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ABD'de 98 bin 600 kişi hastanelerde koronavirüs tedavisi görüyor. Açıklanan bu sayı ile, korona salgınında hastaneye yatan hasta sayısında rekor kırıldı.
Dünya genelinde etkili olan koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülke ABD oldu. Vaka sayısı bakımından listenin başında bulunan ABD’de koronavirüs salgınına ilişkin durum giderek kötüleşiyor. ABD Hastalık Kontrol Ve Önleme Merkezi tarafından yapılan açıklamada, hastanelerdeki hasta sayısında rekor kırıldığı kaydedilirken, ülkenin halk sağlığı tarihindeki en zor zamandan geçtiği anlamına geldiğini bildirdi.
Kovid-19 bağlantılı hastanelere kaldırılmaları takip eden Kovid Takip Projesi adlı siteye göre, son bir günde 100 bin 200’den fazla kişinin hastanelerde Kovid-19 nedeniyle tedavi altına alındığı belirtildi.
CNBC’ye konuşan Brown-Lifespan Merkezi yöneticisi Dr. Megan Ranney, hastanelerde yatak ve sağlık çalışanı sayısının yetersiz hale gelmeye başladığını belirterek, "Normal zamanlarda bile dolu olan sağlık sistemimizin yükünün üzerine şimdi fazladan 100 bin hasta eklemek neredeyse akıl almaz bir durum." ifadelerini kullandı.
Öte yandan sağlık yetkilileri, rakamların son birkaç gündür bu kadar artış göstermesinde, geçen hafta kutlanan Şükran günü (Thanksgiving) tatili nedeniyle raporlamaların ertelenmiş olabileceğini, normal raporlamaya dönüldüğünde sayıların azalma eğilimi göstermesini ümit ettiklerini kaydetti.
HASTANE KAPASİTELERİ DOLDU
Ülke genelindeki hastanelerden yapılan açıklamalarda, haftalardır kapasitelerinin ve personellerinin çok zayıfladığı ve bunun sonucunda hasta bakımının zarar görebileceği ifade ediliyor. Ülkenin en büyük sağlık hizmeti sağlayıcısının bulunduğu New Mexico’daki 9 hastanede boş yatak kalmadığı kaydedildi. New Mexico’daki Sağlık Hizmetleri Yetkilisi Dr. Jason Mitchell, hastanelerin kapasitelerinin dolu olduğunu ancak çeşitli alanlara yataklar konularak, dışarıdan personel getirtilerek hizmet vermeye çalıştıklarını dile getirerek "Doktorlar, hemşireler, yataklar ya da vantilatörler gibi kaynaklar tükendiğinde en iyi bakımı veremezsin. Henüz o noktada değiliz ama devlet olarak o noktaya çok yakınız" diyerek ülkedeki sağlık sisteminin çökmek üzere olduğunu sözlerine ekledi.
"ARALIK, OCAK VE ŞUBAT AYLARI ÇOK ZOR GEÇECEK"
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Dr. Robert Redfield, dün yaptığı açıklamada virüsten dolayı ABD'de ölü sayısının 450 bini bulabileceğini düşündüklerini aktararak, “Gerçek şu ki aralık, ocak ve şubat ayları çok zor geçecek.” uyarısında bulunmuştu.
CDC Seyahat Sağlık Birimi Başkanı Dr. Cindy Friedman da dünkü basın toplantısında, yaklaşan Noel tatili nedeniyle Amerikalılara Kovid-19 virüsünün daha fazla yayılmasını engellemek için seyahatlerini erteleyerek evde kalmaları çağrısı yapmıştı.
Friedman, "Seyahat edenlerden virüsü taşıdığı halde belirti göstermeyen küçük bir grup dahi bir toplumdan diğerine yüzbinlerce yeni enfeksiyon taşımasına neden olabilir." değerlendirmesinde bulunmuştu.
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci ise salı günü, Şükran günü tatilinden sonra artan vaka ve can kayıpları için “dalga üstüne dalga” ifadelerini kullanmıştı.
VAKA SAYISI VE CAN KAYBI EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI
ABD’de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında günlük vaka ve can kaybı ile hastaneye kaldırılma oranları en yüksek seviyeye ulaştı.
Kovid-19 verilerinin derlendiği Worldometers'e göre, dünden bu yana ABD’de Kovid-19 bağlantılı nedenlerle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin sınırına dayanarak 2 bin 978'i buldu.
ABD’de salgının yayılmaya başladığı ilk dalga döneminde günlük ölü sayısı sadece 15 Nisan'da 2 bin 600’ü geçmişti.
Ülkede hızla artışı devam eden vaka sayısında da en üst seviyeye ulaşıldı. Dünden bu yana rapor edilen günlük vaka sayısının 200 binin üzerinde olduğu kaydedildi.
Worldometers'e göre, ülkede marttan bu yana devam eden salgından hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 280 bin 521 olurken, vaka sayısı da 14 milyon 355 bin 449'a ulaştı.
ABD'de bilanço ağırlaştı: Her dakika iki ölüm
ŞUBAT AYINA KADAR 100 MİLYON ABD'LİNİN AŞILANMASI AMAÇLANIYOR
Korona virüs salgını ile mücadele devam ederken aşı çalışmaları da sürüyor. İngiltere’nin Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının kullanımını onaylayan ilk ülke oldu. Pfizer ve BioNTech, ABD’ye aşıları göndermek için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay beklerken, Şubat ayına kadar 100 milyon ABD’linin aşılanması amaçlanıyor.
Pfizer ve Moderna, ABD’den acil kullanım onayı beklerken aşıların onay almasının ardından ilk sevkiyatı 15 ve 22 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Konuya ilişkin COVID-19 aşılarının geliştirilmesini, üretimini ve dağıtımını kolaylaştırmak ve hızlandırmak için ABD hükümeti tarafından başlatılan Warp Speed, Operasyonu Baş Danışmanı Moncef Slaoui’niden geldi. Slaoui, Şubat ayına kadar 100 milyon ABD’linin aşılanmasının planlandığını söyleyerek, "Slaoui, "Aşıların ölçeğini artırmak ve stok üretimine başlamak için yaptığımız tüm yatırımlar, Aralık ayında 20 milyon insanı aşılamaya, 20 milyon aşı dağıtabileceğimizden emin olmamızı sağlıyor" ifadelerini kullandı. Slaoui, Pfizer ve Moderna’nın FDA’dan acil kullanım onay alması halinde ay sonuna kadar 40 milyon doz aşının dağıtılabileceğini, her bir aşıdan iki doz yapılması göz önüne alınırsa, 20 milyon kişinin aşılanmasının öngörüldüğünü söyledi. Slaoui, 60 milyon aşının daha ocak ayının sonuna kadar dağıtılabileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA