ABD'de bir sincapta 'bubonik veba' görüldü

50 milyon insanın ölümüne neden olan 'Kara Veba pandemisi'ne yol açan bubonik veba, ABD'nin Colorado eyaletinde bir sincapta görüldü

Son Güncelleme:

ABD'nin Colorado eyaletinde bir sincabın bubonik (hıyarcıklı) veba testi pozitif çıktı. CNN'de yer alan habere göre, 11 Temmuz'da test sonucu pozitif çıkan sincap Colorado'nun Morrison bölgesinde bu yıl görülen ilk vaka olarak kaydedildi. 

Yetkililer vakanın görülmesinin ardından vebanın gerekli önlemler alınmazsa hem insanları hem hayvanları etkileyebileceğini duyurdu. Tedavi edilmezse ölümcül olan vebaya, Yersinia pestis isimli çoğunlukla kemirgenlerde yaşayan hayvansal bir bakteri neden oluyor. 

50 MİLYON KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDUĞU İÇİN 'KARA VEBA' OLARAK ADLANDIRILDI

Bakterilerin neden olduğu bubonik veba, pire ısırıkları ve hastalıklı hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşırken, insanlık tarihinin en ölümcül salgınlarına neden olan bakteri Ortaçağ'da Avrupa'da 50 milyon kişinin ölümüne yol açtı. Bu nedenle 'kara veba' olarak adlandırıldı. Kara vebaya neden olan üç formdan biri olan bubonik veba lenf bezlerinin şişmesi ve ağrımasına, yüksek ateşe, titreme ve öksürüğe yol açıyor.

Hıyarcıklı veba, hastalığın en insanlara bulaşabilen en yaygın türü olarak kaydedildi. Hastalık adını bulaştığı insanın lenflerinde, kasıklarında ve koltuk altlarında oluşan hıyarcık şeklindeki acılı şişliklerden alıyor. 2010 ile 2015 yılları arasında dünya çapında 3 bin 248 vaka bildirildi ve bunların 584'ü hayatını kaybetti.

BUBONİK VEBA ÇİN'DE YENİDEN GÖRÜLDÜ

GEÇTİĞİMİZ HAFTA BİR ÇOCUK HAYATINI KAYBETMİŞTİ

1911 yılında bölgede etkili olan ve 63 bin kişinin ölümüne yol açan, Çin ve Moğolistan'ın bazı bölgelerinde yenen dağ sıçanlarının uluslararası ticarette kürkü için avlanırken binlerce kişiye veba bulaştırdığı düşünülmüştü. Geçtiğimiz hafta Moğolistan'da dağ sıçanı yiyen iki kardeşte bubonik veba tespit edilmişti. Mayıs ayında da sağlık kaynağı olduğuna inanılan dağ sıçanının böbreklerini çiğ çiğ yiyen bir çift hayatını kaybetmişti. Moğolistan'da bu hafta 15 yaşında bir çocuk, bubonik (hıyarcıklı) veba sebebiyle hayatını kaybetmişti.

DSÖ: ENDİŞECE EDECEK BİR DURUM YOK

Çin'de ortaya çıkan bubonik veba vakasının salgına dönüşme ihtimaliyle ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nden yüreklere su serpen açıklama geldi. DSÖ'den Margaret Harris, "Yüksek risk taşıyan bir durum yok" demiş, endişe edecek bir durum olmadığını söyledi.

BUBONİK VEBA NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bubonik veba, pireler ve vahşi kemirgenler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Zamanında ve etkili bir tedavi uygulanmazsa 24 saat içinde ölüme yol açabiliyor.

Hastalık belirtilerinde, bakterilerin vücuda girdiği yere en yakın lenf bezlerinde ağrılı şişme ve iltihaplanma görülür. İleri dönemlerde iltihaplı lenf nodları açılarak akıntlı hal alır. Tedaviye hemen başlanmazsa bakteri vücudun her yerine yayılarak akciğer ve septisemik forma dönüşebilir.

Sonraki Haber