ABD'de 8 yaşındaki çocuğa kelepçe vurdular! Bini aşkın çocuğu mağdur eden yasa...
Florida'da uygulamada olan Baker Yasası, ABD'de gündem oldu. Bireylerin rızaları dışında polis zoruyla akıl sağlığı muayenesine götürülmesine izin veren yasanın 2016-2020 arasında bini aşkın çocuğu mağdur ettiği raporlandı. Yaşanan son vaka ise bardağı taşırdı, yasa mahkemeye taşındı.
Bir grup ebeveyn ve avukat, Palm Beach County Eğitim Kurulu ve yerel yöneticiler hakkında şikayette bulundu. Son olarak sekiz yaşındaki bir çocuğun başına gelen ve Florida yasalarına göre yetkililere, çocukları onların rızası dışında akıl sağlığı muayenesine sokma hakkı veren yeni bir “Baker Yasası” vakası ABD gündemine oturdu.
BİR ŞÜPHE...
Florida eyaletinde geçerli olan Baker Yasası'na göre yetkililer çocuktan kendisine veya çevresine zarar vereceği yönünde bir şüphe duyarsa bu yola başvurabiliyor. Bu elbette yoruma ve kötüye kullanmaya oldukça açık bir uygulama. Otoriteler de bu durumdan şikayetçi.
Asıl adı “1971 Florida Akıl Sağlığı Yasası” olan ve yasanın geçmesinde büyük oranda payı bulunan Maxine Baker'la anılan yasa ile alıkoyulan şahıs 72 saate kadar muayene altında tutulabiliyor.
BİNİ AŞKIN ÇOCUK BAKER MAĞDURU
2016 ile 2020 arasında eğitim dönemlerinde en az 1.216 çocuk “Baker Yasası” mağduru oldu. Bunların yüzlercesi sınıflarından elleri kelepçelenerek polis eşliğinde götürüldü. Bir grup ebeveyn ve avukatın açtığı davanın dosyasında yer alan rapora göre bahsi geçen 1.216 çocuk arasında siyahlar en baskın grubu oluşturuyor.
Yine iddiaya göre bunların pek çoğu rızası dışında psikiyatrik bir müdahale uygulanması için gerekli şartları taşımıyor. Bardağın taştığı son damlada yaşanan olaydaki gibi...
Ailelerin, avukatlarla bir araya gelip Baker Yasası'na karşı harekete geçmesine neden olan olayda ilkokul üçüncü sınıfa giden 8 yaşındaki bir siyah öğrenci defterine çizdiği bir roket resmi nedeniyle öğretmeni tarafından “Baker'landı” (Miami'de olay o kadar yaygın ki, böyle bir kavram uydurulmuş).
8 YAŞINDA KELEPÇELENDİ
8 yaşındaki çocuğun çizdiği rokete sarılan adam resmindeki roketi, erkek üreme organı olarak düşünen öğretmen bir anda küplere bindi ve Baker Yasası'na dayanarak yetkilileri aradı. 8 yaşındaki çocuk, elleri kelepçelenerek polis arabasına kondu ve muayene edileceği sağlık kuruluşuna götürüldü.
Burada üç gün tutulan çocuk, annesini yalnızca 30 dakika görebildi. Hiperaktivite bozukluğu olan çocuğun bu muamele ile alınmasının ardında ise, dava dosyasına göre, çocuğun annesinin zaman zaman evsiz barınağında kalacak kadar yoksul olması yatıyor.
Dosyada şu ifadeler yer alıyor: “Bu yüzden okulda zorbalığa maruz kaldı. İntihar etmeyi düşündüğünde artık ona 'Yap haydi' diyorlardı. Rızası olmadan götürüldüğü muayene sonrası travma nedeniyle bu düşüncelerinde artış oldu.”
Polis memurlarından biri ise raporunda 8 yaşındaki çocuğun kendisini öldürmek istediğini öne sürdü. Memur ayrıca çocuğun istismar edildiğini, eve annesinin yanına gitmek istemediğini ve 'İçinde bir şeytan yaşadığını' dile getirdiğini raporladı. Çocuk ayrıca iddiaya göre memurdan “Herkesi nasıl öldüreceğini göstermek için” telefonunu çıkarmasını istemiş.
KORKUNÇ UYGULAMALAR
Bir başka vakanın da örnek olarak yer aldığı dosyada, zihinsel engelli bir çocuk, “Baker'landığı” sırada polis tarafından suratı yere bastırılarak yüzüstü yerde tutulmuş. Üzülüp, sağa sola peluş oyuncak atmaya başladığı için görevliler çağrılırken, çocuk alıkoyulduğu sırada yerdeyken “Keşke seni kafandan vurabilsem... Şu anda ölebilmek için nefesimi tutmak istediğimi düşünüyorum” demiş.
Davanın sözcülerinden siyahlar için eşitlik mücadelesi veren bir dernek olan NAACP'nin Florida Konferans Başkanı Adora Obi Nweze şöyle diyor:
“Palm Beach County'deki yüzlerce öğrenci, Baker Yasası kapsamında izin verilenin çok gerisinde; en önemsiz ve uygunsuz nedenlerle gereksiz yere okuldan atılıyor ve psikiyatrik tesislere yerleştiriliyor. Ne yazık ki, siyah öğrenciler ve engelli öğrenciler bu aşırı 'hevesle' uygulanan uygulamaya orantısız bir şekilde maruz kalıyor ve biz buna bir son vermek için dava açıyoruz.”
metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr
Kaynak: Vice
Kaynak: Web Özel