ABD Başkanı Biden yeni yaptırımı açıkladı: Rus petrolü ve doğal gazı yasaklandı

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile ilgili yeni yaptırımlarını açıkladı. Biden, "Hem petrol, hem de doğalgaz ithalini yasaklıyoruz" dedi.

Son Güncelleme:

ABD Başkanı Joe Biden, günlerdir konuşulan yasağı canlı yayında açıkladı. Biden, ABD'nin Rusya'dan petrol ve doğal gaz alımını durdurduğunu tüm dünyaya duyurdu. 

Biden'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"AVRUPALI ÜLKELER BU KAYNAĞA DAHA BAĞIMLI"

Biz Putin'in savaşını hiçbir şekilde desteklemeyeceğiz. Elbette saldırılara karşı adımlar attık. Odağımızı her zaman bu bölgede tuttuk. Avrupa'daki müttefik ve ortaklarımız belki bu noktada bize katılamayabilir. Avrupalı ülkeler bu kaynağa daha bağımlı. Biz aksine net ihracatçı pozisyonundayız. Onlar bu adımı atamasa bile bizim Rusya enerjisinin üstünde çalışmalarımız devam edecek. Bugün biz amacımız doğrultusunda birlikte olmayı sürdüreceğiz. Putin'in savaş makinası olmasının önüne her şekilde geçmeye çalışacağız.

"UKRAYNA'YA DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Özgürlüğü korumanın bir bedeli olacaktır, bu bedeli Amerika da hissedecektir. Demokratlar olarak bunu yapmanın zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Sayın Zelenski ile pek çok görüşmeler gerçekleştirdik. Ukrayna ve Ukrayna halkını desteklemeyi sürdüreceğiz. Toplamda 1 milyar dolara yaklaşan yardımlarımız her gün koordineli olarak çıkış yapmakta. Silahlar tarafında Almanya ve Finlandiya ile görüşmelerimiz devam ediyor.

Ukrayna halkının civar ülkelere kaçmasını yakinen takip ediyoruz. Gerekli olduğu noktalarda tıbbi desteğimizi sürdürüyoruz. Blinken de Polonya ve Ukrayna'ya ziyaretler gerçekleştirdi. Avrupalı mevkidaş ve dostlarımızla durumu değerlendiriyoruz. Savaştan kaçanların güvenli noktalara ulaşabilmesi için çabalarımızı sürdürüyoruz.

"YAPTIRIMLARIMIZ RUSYA EKONIMİSİNE EMSALSİZ SONUÇLAR DOĞURACAK"

Şu çok net; biz Amerika olarak sorumluluğu paylaşacağız. Mültecileri desteklemeyi sürdüreceğiz. Dün de Fransa, Almanya, İngiltereli mevkidaşları ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirdik. Bu saldırıya karşı neler yapılabildiğini an be an konuşuyoruz. Tarihte emsali görülmemiş ekonomik yaptırımlar gerçekleştirdik. Bunun da emsali görülmemiş sonuçları olacaktır Rusya ekonomisinde. Ruble yüzde 50'den fazla değer kaybetti. 1 Ruble artık 1 ABD centi kadar neredeyse.

Rusya'ya aynı zamanda uluslararası finansal sistemden kesip atmak da onların hareket kabiliyetini kısıtlamıştır. Diğer önemli ürünlerde de yaptırımlarımız devam ediyor. Bunun etkilerini yıllarca göreceğiz. Kimi şirketler Amerikan Expres, Master Card Rusya'da hizmetlerini askıya aldı. Nike, Apple gibi markalar da operasyonlarını askıya almakta. Özel sektörde de Putin'in kararının nelere mal olduğunu görmeye başladık.

Çok net bir şekilde Rus oligarklarının da peşindeyiz. Onların lüks yatları, evleri takibimizde, bunun bedelleri ödenecek. Bahsettiğimiz yatlar gerçekten yüz milyonlarca dolar değerindeki yatlar. Putin'in savaşı aileleri de etkilemekte. Ukrayna sınırına dayandıkları andan itibaren 75 cent kadardı yakıt fiyatı. Bunun yaptırımların ne tip sonuçlara bizi götüreceğini takip edeceğiz. Ortak petrol rezervlerimizinin 60 milyon kadarını değerlendiriyoruz.

"ALDIĞIMIZ KARARLARIN FİYATLARI ARTTIRACAĞININ FARKINDAYIZ"

Güvenilir tedarik kaynakları aramaktayız. Amerika halkını ve işletmelerini korumak için çalışmalarımız devam ediyor. Petrolden, gazdan iş dünyasına kadar her şeyin takibindeyiz. Aldığımız kararların fiyatları artıracağının farkındayız; ama aşırı fiyat artışı söz konusu olursa bununla ilgili kararlar almaya hazırız. Petrol ve ilgili ürünlerden edinilecek kâr bu savaşı beslememeli.

Gaz ve petrol sektöründeki şirketleri yine Rusya'dan çıkış yaparak kendilerine alternatif aramaya başladılar bile. Şu konuda net olmak istiyorum; benim yönetimim ya da politikaların yerel enerji üretimlerini geride tutmadığını söylemek isterim. Pandemi döneminde bile Amerika üretimini olduğu şekilde hatta önceki yönetimden çok daha iyi bir şekilde gerçekleştirdi. Önümüzdeki sene petrolde rekor bekliyoruz.

Yüzde 90'ı içeride kalan yüzde 10 ise yine bizim tarafımızda gerçekleştirilmekte. Geçen seneyle karşılaştırdığımız zaman rakamların iyi olduğunu, açılan kuyuların çok iyi olduğunu görebilirsiniz. Biz gerçeklere ve rakamlara bakarak karar aldık. Bizim enerji bağımsızlığında uzun vadeli düşünmeye başlamamız lazım.

Bütün bu yaşananlar temiz enerji dönüşümü konusunda bizi motive etmeli. Bu görüşü Avrupalı dostlarımızla paylaşıyoruz. Yeşil ve bağımsız adımlarımızı derhal atmaya başlamalıyız. Temiz enerjiye yapılan yatırımlar hiçbir şekilde sıkıntı yaratmayacaktır. Her alanda yapılması gerekeni takip ediyoruz. Petrol ve yakıt fiyatlarının geleceği konusunda Amerikan halkının endişelenmemesini istiyoruz.

"UKRAYNA, PUTIN'İN ZAFER ALANI OLMAYACAK"

Temiz enerji teknolojilerinde atılan adımlar Amerika'yı 1 numara yapacaktır. Son haftalarda yaşananlar, Ukrayna halkının cesareti hepimizi cesaretlendirdi. Onların özgürce yaşama savaşı hepimize ilham kaynağı oldu. Rus halkı için de aynı şey geçerli. Dünya çapında ateşkes çağrıları yapıldı. Böylelikle insani koridorlar açılsın, diplomasiye yol verilsin. Putin bedeli ve sonucu ne olursa olsun kararlarını uygulamaya devam etti. Okullar, pastaneler, hastaneler saldırı altında kaldı. Bir yandan baktığımızda 2 milyon kadar Ukraynalı mülteci duruma geçti. İnanılmaz bedeller ödenecek ancak şu net, Ukrayna hiçbir zaman Putin'in zafer yeri haline gelmeyecektir.

Putin bugün barış ve istikrarı bozmuş olsa da yarın bütün dünya Amerikan halkıyla olduğu gibi iyi şartlarda, refahta yaşamını sürdürecektir. Ukrayna halkına baktığımızda mesajı çok net; Putin'e istediklerini asla vermeyecek. Hayatlarını, topraklarını, demokrasilerini korumaya devam edecek. Biz de desteğimizi sürdüreceğiz ki bu şiddet son bulsun.

Artık dünyanın her bir köşesinden özgürlük mesajları veriliyor. Bu mesajlar Putin'i zayıflatırken dünya halkını güçlendiriyor. Tanrı Ukrayna halkını korusun. Teşekkür ediyorum.

ABD ve Birleşik Krallık'ın ambargo kararı Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 3'ünü etkileyecek.

ABD ve Birleşik Krallık'ın, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rus petrolüne ambargo kararı, Rusya'nın bu ülkelerin petrol ithalatındaki payını gündeme getirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, ABD ve Suudi Arabistan'dan sonra dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan Rusya'nın ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı günlük 10,5 milyon varil seviyesinde bulunuyor. Bu miktarın 7,8 milyon varilini ham petrol oluşturuyor.

Geçen yıl ham petrol ve petrol ürünleri ihracatından yaklaşık 180 milyar dolar gelir elde eden Rusya, toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 1,5'ini Birleşik Krallık'a, yüzde 1,3'ünü ise ABD'ye yapıyor.

Böylece, ABD ve Birleşik Krallık'ın açıkladığı ambargo kararı, Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 2,8'ini kapsayacak.

Bu nedenle ambargo kararının petrol fiyatlarındaki etkisinin sınırlı kalabileceği öngörülüyor. Avrupa'nın da petrol ambargosu uygulaması durumunda petrol fiyatlarının tırmanacağı tahmin ediliyor.

Brent petrolün varil fiyatı Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı 24 Şubat'tan 8 Mart'a kadar 96,6 dolar seviyesinden yüzde 37,6 artışla yüzde 133 doları gördü.

Rusya toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını Avrupa'ya yapıyor.

ABD'NİN PETROL ÜRÜNLERİ İTHALATININ YÜZDE 9'U RUSYA'DAN

ABD'nin toplam ham petrol ve petrol ürünleri ithalatında Rusya'nın payı yüzde 9, Birleşik Krallık'ın ithalatında ise yüzde 19 seviyesinde bulunuyor.

TankerTrackers.com verilerine göre, ABD'nin Rusya'dan en son sipariş ettiği petrol kargolarının değeri 600 milyon dolar seviyesindeydi.

ABD, Ukrayna saldırısının başladığı 24 Şubat'tan itibaren Rusya'dan petrol ithalatını sıfırladı.

ABD, Rus petrolüne ambargo ihtimalini gündeme getirmesinden bu yana hali hazırda yaptırım uyguladığı Venezuela ile uzun bir aradan sonra resmi temasları başlattı.

Öte yandan, Rus petrolüne yönelik yasağın, ABD'de galon başına 4 doların üzerine çıkan benzin fiyatlarını daha da yukarıya taşıyabileceği yönelik eleştiriler de dile getiriliyor.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan ABD'nin Rus petrolünü ilk etapta farklı ülkelerden tedarik edebileceği, orta vadede ise üretimiyle ikame edebileceği öngörülüyor.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber