ABD Başkanı Biden G7 Zirvesi için İngiltere'de

20 Ocak'ta göreve gelen ABD Başkanı Joe Biden, ilk yurt dışı ziyaretini İngiltere'ye gerçekleştirdi. G7 Zirvesi için Cornwall kentine gelen Başkan, ABD'nin geri döndüğünü ilan etti. Biden, Rus lider Putin'i 'zararlı faaliyetler' karşısında sağlam yanıt vereceği uyarısında bulundu.

Son Güncelleme:

ABD Başkanı Joe,Biden'ı taşıyan Air Force One uçağı, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Mildenhall Üssü'ne iniş yaptı. G7 Liderleri ile bir araya gelecek olan Biden, 13 Haziran'da ise Jill Biden ile Windsor Kalesi’nde Kraliçe 2. Elizabeth tarafından kabul edilecek. Biden, Kraliçe Elizabeth’in görüşeceği 13. ABD Başkanı olacak.

"ABD GERİ DÖNDÜ"

Biden’ı taşıyan Air Force One uçağı, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin Mildenhall Üssü’ne iniş yapmasının ardından ABD Hava kuvvetlerinden oluşan bir ekip karşıladı. Biden kendisini karşılayan Hava kuvvetleri ekibine yaptığı teşekkür konuşması yaptı.

ABD'nin geri döndüğünü vurgulayan Biden, demokrasilerinin gelecek için en önemli ve en zorlu zorluklar ile sorunların üstesinden gelmek için birlikte durduğunu açıkça belirteceklerini ifade etti. Biden ayrıca, "Bizimle aynı fikirde olan ulusları bir araya getirdiğimizde, ABD ulusal güvenliğini ve ekonomik refahını ilerletmek için daha iyi konumda olacaktır" dedi.

BIDEN İLK GEZİSİNDE PUTİN'İ UYARDI

Biden, temasları kapsamında Rusya lideri Putin ile de görüşeceğine işaret ederek, "Ona bilmesini istediğim şeyleri söyleyeceğim" diye konuştu.

ABD'nin Rusya ile gerginlik peşinde olmadığını, "istikrarlı, öngörülebilir bir ilişki" istediğini kaydeden Biden, "Ancak Rus hükümeti zararlı faaliyetlerde bulunursa ABD'nin sağlam ve anlamlı bir şekilde yanıt vereceği konusunda nettim, bunu zaten gösterdik. ABD, Avrupa ve başka yerlerde demokrasilerin egemenliğini ihlal etmenin sonuçları olacağını ileteceğim" ifadelerini kullandı.

BIDEN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Başkan Biden, 14 Haziran'da ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Belçika'nın başkenti Brüksel'de görüşme gerçekleştirecek.

Biden'ın, Brüksel ziyaretinde Belçika Kralı Philippe ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile de bir araya geleceği bildirilirken, 15 Haziran’da da ABD-Avrupa Birliği (AB) zirvesine de katılacağı aktarıldı.

BIDEN-PUTİN GÖRÜŞMESİ 16 HAZİRAN’DA

Biden, 16 Haziran’da ise İsviçre'nin Cenevre kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşecek. Biden'ın Cenevre’deki temasları kapsamında, İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin ve Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ile de görüşmesi planlanıyor.

Kaynak: İHA

Sonraki Haber