ABD, Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme kararını Rusya'ya resmen bildirdi, NATO acil toplandı
ABD, Rusya ile yapılan Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme kararını Rusya'ya resmen bildirdi. NATO, ABD Başkanı Donald Trump'ın Açık Semalar Anlaşması'ndan çekileceklerini açıklamasının ardından acil toplandı
Açık Semalar Anlaşması'ndan çekileceğini dün açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, kararını Rusya'ya bugün resmen bildirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu söyleyen Trump, üye ülkeler üzerinde silahsız gözetim uçuşlarının izin verildiği anlaşmaya Moskova'nın uymadığını anlaşmanın şartlarını sürekli ihlal ettiğini belirtti.
NATO ACİL TOPLANDI
30 NATO üyesi ülkenin büyükelçileri, Rusya'nın ihlal iddiası nedeniyle ABD'nin Açık Semalar Anlaşması'ndan çekildiğini duyurmasının ardından Cuma günü NATO tarafından Brüksel'deki merkez karargahta acil toplantıya çağrıldı. ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan kararın sonuçlarını analiz etmek için Cuma günü öğleden sonra acil bir toplantı çağrısı yapıldı. Brüksel saati ile 14.00'te planlanan toplantı uluslararası gündeme bomba gibi düştü. Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre ABD'nin bu kararının yürürlüğe girmesi ve uluslararası alanda etkisinin olması için en az altı ay geçmesinin gerektiği bildirildi.
NATO'nun Brüksel'deki merkez karargahında yapılan ve 30 ülkenin NATO Nezdindeki Büyükelçilerinin katıldığı acil toplantıdan çıkacak kararlar merakla bekleniyor.
ABD'NİN ÇEKİLME KARARI
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya sorumluluklarını yerine getirene kadar Açık Semalar Anlaşması'ndan çekileceklerini açıklamıştı.
Rusya ve ABD, askeri faaliyetlerde şeffaflığı teşvik etmek, silah kontrolünü ve diğer anlaşmaları gözlemlemeyi kolaylaştırmak amacıyla silahsız keşif uçuşlarına izin veren Açık Semalar Anlaşması'nı imzalayan 34 ülke arasında yer alıyor.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) coğrafyasında güven ve güvenlik artırıcı önlem olarak öngörülen ve 1992'de imzaya açılan Açık Semalar Anlaşması'nın tarafları arasında Türkiye de bulunuyor.
Rusya, 2-5 Şubat 2016'da Açık Semalar Anlaşması çerçevesinde Türkiye'de gözlem uçuşu talep etmiş, bu uçuşunun rotası üzerinde Açık Semalar Anlaşması çerçevesinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemişti.
"ASKERİ GÜVENLİĞE DARBE OLUR"
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko da Rus haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, "Avrupa özellikle ABD yönetiminin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilmesiyle zayıflamıştı. ABD'nin bu anlaşmadan çekilmesi, Avrupa'nın istikrarına ve askeri güvenliğine yeni bir darbe olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
"B PLANI'NA SAHİBİZ"
Rusya Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol Departmanı Başkanı Vladimir Yermakov ise ABD'nin anlaşmadan çekilmesi halinde "B Planı"na sahip olduklarını öne sürerek, "ABD, kendisini güvenilir bir ortak olarak konumlandırmayı uzun süre önce bıraktı. Bu nedenle ileriye yönelik planlarımızı halihazırda ne tür ortaklara sahip olduğumuzu değerlendirmek durumundayız." ifadelerini kullandı.