AB'den vize serbestisi ve İncirlik açıklaması

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, vize serbestisi konusunda Türkiye'nin aşması gereken 5-6 adımın kaldığını belirtti. Berger, Erdoğan'ın İncirlik çıkışıyla ilgili de, "Avrupa Birliği bu görüşü desteklemektedir" dedi.

Son Güncelleme:

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine yönelik "Aramızdaki ilişkiler kuvvetli ilişkilerdir. Evet bu ilişkilerde birtakım zorluklar da yok değil. Fakat bu zorlukların açılması için birlikte çalışıyoruz." dedi.

Mevlana'nın 746. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri için beraberinde çok sayıda AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle Konya'da bulunan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçisi Christian Berger, Türkiye ve AB ilişkilerini değerlendirdi.

İki taraf açısından da ilişkileri karmaşık olarak değerlendiren Berger, pek çok alanda iş birliğinin olduğunu, birlikte çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Aradaki ilişkinin kuvvetli olduğunu belirten Berger, şunları kaydetti:

"Evet bu ilişkilerde birtakım zorluklar da yok değil. Fakat bu zorlukların açılması için birlikte çalışıyoruz. Bildiğiniz üzere bu geride bıraktığımız haftalar içerisinde Avrupa Birliği'nde yeni komisyon da göreve başladı. Bu da komisyon başkanının, konsey başkanının ve yüksek temsilcinin ve parlamento başkanının da değiştiği anlamına geliyor. Hatta bu kapsamda komisyon başkanı Sayın Cumhurbaşkanını Erdoğan'ı arayarak, 'Birlikte neler yapabiliriz, ilişkilerimizin üzerine nasıl eğilebiliriz.' şeklinde bir mesaj iletti. Geçtiğimiz hafta içinde de göçten sorumlu üyesi ve başkan yardımcısı bir ziyaret kapsamında Türkiye'ye geldi."

VİZESİZ SERBEST DOLAŞIM KONUSU

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz giriş serbestisiyle ilgili de AB tarafının taleplerin tamamlanması konusunda Türk Hükümeti'nin bir irade ortaya koyduğunu ifade etti.

Berger, "Vize serbestisi konusuna gelecek olursak da burada birtakım ölçütler vardı. Bu ölçütlerin karşılanmasını beklediğimizi ifade etmiştik. Bunların çok büyük bir kısmı da Türkiye tarafından da karşılandı. Belki henüz hala karşılanmayı bekleyen beş altı husus daha kaldı. Ama anladığımız kadarıyla Türk Hükümeti bu meselelerin de aşılması adına üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor." diye konuştu.

İNCİRLİK VE KÜRECİK MESELESİ

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye yönelik yaptırımların uygulanması durumunda İncirlik ve Malatya'daki Radar Üssü'nün kapatılacağına dair açıklamasını sorması üzerine Berger, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı pek çok defa Türkiye'nin batı ittifakı, transatlantik ittifakında yer almasını istediğini ifade etmişti, Avrupa Birliği bu görüşü desteklemektedir. Buda üye devletlerin kendi menfaatleri ve çıkarınadır. Türkiye her şeyden önce batı güvenliğinin de içinde yer alan bir ülkedir" dedi. İHA-AA

Sonraki Haber