AB'de eş zamanlı aşılama kampanyası başladı

Avrupa Birliği, koronavirüs aşı kampanyasına bugün resmen başladı. 2021 yılının sonuna kadar kıtadaki yetişkin nüfusun tamamının aşılanması hedefleniyor. İlk aşılar bakımevinde kalan yaşlılara yapıldı.

Son Güncelleme:

Avrupa Birliği (AB), 446 milyon kişiyi koronavirüsten (Covid-19) korumak için koordineli bir aşı kampanyası başlattı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Pfizer-BioNTech aşısının 27 üye ülkenin tamamına dağıtıldığını söyledi. Bu süreçte, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da Pfizer-BioNTech aşısını onayladı.

Almanya, Macaristan ve Slovakya, bir gün daha beklemek istemediklerini söyleyerek aşıları Cumartesi günü aldıktan kısa bir süre sonra uygulamaya başladı. Böylece AB de, aşılama kampanyalarına başlayan Çin, Rusya, İngiltere, Kanada, ABD, İsviçre, Sırbistan, Singapur ve Suudi Arabistan'a katıldı.

ALMANYA'DA İLK AŞI 101 YAŞINDAKİ KADINA YAPILDI 

Magdeburg kenti yakınlarındaki Halberstadt beldesinde bir yaşlı bakım merkezinde kalan 101 yaşındaki Edith Kwoizalla, Almanya'da Covid-19 aşısı yaptıran ilk kişi oldu. Alman medyasında yer alan haberlerde, yaşlı bakım merkezinde 50 kişiye, Biontech ile Pfizer şirketinin ürettiği aşıdan yapıldığı, bunlardan 10'nun çalışanlar olduğu ifade edildi. Resmi toplu aşılamanın pazar sabahı başladığı Almanya'da 80 yaşın üzerindeki kişiler ile risk altında bulunan hemşire ve hastane personeli aşı önceliğine sahip.

Macaristan'da ise başkent Budapeşte'deki bir hastanenin çalışanları aşılanırken, Slovakya'da ise aşıyı ilk yaptıran 60 yaşındaki salgın hastalıklar uzmanı Vladimir Krcmery oldu.

Avusturya'da aşılama çalışmalarına başladı. Ülkede ilk aşılananlar 80 yaşındaki bir erkek ve 82 yaşındaki bir kadın oldu.

Bulgaristan’da aşılar birkaç noktada aynı anda başladı. Başkent Sofya ve Plovdiv’deki hastanelerde sağlık çalışanları ve yaşlılar aşılanıyor. Şu ana kadar 10.000 doz aşı teslim alındı. Hırvatistan’da ilk aşı olanlar huzurevi sakinleri oldu. Pazar günü saat TSİ 15:00 itibarıyla huzurevlerinde kalan yaklaşık 2.000 kişinin aşılandığı bildirildi.

İSPANYA'DA AŞILAMA BUGÜN BAŞLADI

İspanya'da ilk koronavirüs aşısı canlı yayında bakımevinde yaşayan 96 yaşındaki Araceli Rosario Hidalgo Sanchez'e yapıldı. Guadalajara'daki Los Olmos bakımevinde yaşayan Sanchez, aşının yapılmasının ardından gülümseyerek, hiçbir şey hissetmediğini ifade etti. Bakımevinde çalışan hemşire Monica Tapias da aşıyı yaptıran ikinci kişi oldu.

İtalya'da ilk 3 doz aşı, sabah saatlerinde Roma'daki Lazzaro Spallanzi Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nde 29 yaşındaki huzurevi hemşiresi Claudia Alivernini, Doktor Maria Rosaria Capobianchi ve sağlık personeli Omar Altobelli'ye yapıldı.   

Polonya'da ise Varşova hastanesi merkez kliniğinde çalışan 5 sağlık çalışanı ülkede ilk aşılananlar oldu. Hastanenin 250-300 civarındaki çalışanının tamamı aşılandıktan sonra diğer sağlık görevlilerinin de aşılanacağı belirtildi.

'SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI' ETKİSİZ OLMUŞTU

İsveç'te Covid-19'a karşı ilk aşı huzurevinde yaşayan 91 yaşındaki bir kişiye yapıldı. İsveç hükümetinin Covid-19 stratejisini inceleyen Korona Komisyonunun yayımladığı raporda, Kovid-19'la mücadelede hafif önlemler alınan ülkede "sürü bağışıklığı" stratejisinin başarısız olduğu bildirilmişti.

Salgında özellikle yaşlıların korunamadığına dikkat çekilen raporda, "Huzurevlerinde çalışanların büyük bölümü virüs kriziyle mücadelede yalnız bırakıldı. Huzurevlerinde geç önlemler alındı, yaşlılar korunamadı." ifadeleri kullanılmıştı.

FRANSA'DA İLK AŞI YAPILDI

Ülkeye dün 19 bin 500 doz Pfizer-BioNTech aşısının ulaşmasının ardından Paris yakınlarındaki Sevran semtinde bulunan Rene-Muret Hastanesi'nde 78 yaşındaki bir kadına ve 65 yaşındaki doktora ilk Vovid-19 aşısı yapıldı.

HOLLANDA 8 OCAK'A KADAR BAŞLAMAYACAK

Birliğin büyük ülkelerinde aşılamalar başlarken Hollanda aşılama için 8 Ocak'a kadar başlamaya karar verdi. Ülkeye Biontech-Pfizer aşısından haftasonunda 10 bin doz temin edildi. Belçika ve Lüksemburg'da a aşılamaların 28 Aralık'ta başlaması öngörülüyor.

Portekiz'de 31 Aralık’a kadar yaklaşık 80.000 doz aşının teslim edilmesi planlanıyor. İlk aşıların Lizbon ve Porto’daki sağlık çalışanlarına yapılması kararlaştırıldı.

Danimarka’da ise huzurevlerinde kalan yaşlıların ve yüksek risk taşıyan sağlık personelinin aşılanmasına öncelik verilecek. İzlanda ise 30-31 Aralık’ta 10.000 doz aşı teslim alacak.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber