50 milyon kişinin ölümüne neden olmuştu: Bubonik veba Çin'de yeniden görüldü

Çin'e bağlı İç Moğolistan'da 50 milyon insanın ölümüne neden olan 'Kara Veba pandemisi'ne yol açan bubonik veba şüphesi nedeniyle yetkililer alarma geçti.

Son Güncelleme:

Devlet haber ajansı Xinhua'ya göre cumartesi günü, Pekin'in kuzeybatısındaki Bayannur şehrinde bir hastada bubonik veba belirtileri görülünce hastane yönetimi yerel yetkililere haber verdi. Pazar günü ise şehir genelinde veba salgınına karşı en düşük seviyenin bir üstü olan 3. derece alarma geçildi. Alarm seviyesinin yıl sonuna kadar geçerli olacağı bildirildi.

Bakterilerin neden olduğu bubonik veba, pire ısırıkları ve hastalıklı hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşırken, insanlık tarihinin en ölümcül salgınlarına neden olan bakteri Ortaçağ'da Avrupa'da 50 milyon kişinin ölümüne yol açtı. Bu nedenle 'kara veba' olarak adlandırıldı. 

Kara vebaya neden olan üç formdan biri olan bubonik veba lenf bezlerinin şişmesi ve ağrımasına, yüksek ateşe, titreme ve öksürüğe yol açıyor.

Bayannur sağlık yetkilileri insandan insana bulaşma riskini düşürmek için halktan ilave önlemler almaları, anormal koşulları bildirmeleri ve enfeksiyona neden olabilecek hayvanların avlanması ya da yenmesinden kaçınılması çağrısında bulundu. Ayrıca ölü ya da hasta dağ sıçanlarına rastlamaları durumunda rapor edilmesini istedi.

1911 yılında bölgede etkili olan ve 63 bin kişinin ölümüne yol açan, Çin ve Moğolistan'ın bazı bölgelerinde yenen dağ sıçanlarının uluslararası ticarette kürkü için avlanırken binlerce kişiye veba bulaştırdığı düşünülmüştü. 

Geçtiğimiz hafta Moğolistan'da dağ sıçanı yiyen iki kardeşte bubonik veba tespit edilmişti. Mayıs ayında da sağlık kaynağı olduğuna inanılan dağ sıçanının böbreklerini çiğ çiğ yiyen bir çift hayatını kaybetmişti.

Sonraki Haber