5 yıldır kayıp olan İngiliz iş insanı ortaya çıktı!

Çin, beş yıl önce kamuoyunun gözünden kaybolan bir İngiliz iş insanının 2022 yılında gizlice casusluk suçundan mahkûm edildiğini açıkladı.

Son Güncelleme:

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, Ian J. Stones olarak tanımlanan 70 yaşındaki danışmanın "yasadışı yollardan istihbarat elde etme suçu" işlemekten suçlu bulunduğunu söyledi.

Wall Street Journal'ın haberine göre, yaklaşık kırk yılını Çin'de General Motors ve Pfizer gibi büyük ABD firmalarıyla çalışarak geçiren Stones, 2018 yılında kamuoyunun gözünden kayboldu. Kendisinin 15 yıl önce Pekin merkezli bir yatırım yönetimi danışmanlık firması kurduğu da belirtildi.

Ortadan kaybolma nedeni bilinmeyen Stones'a yöneltilen casusluk suçlamaları, basın bilgilendirme toplantısında konuya ilişkin bir soru üzerine Çin hükümeti tarafından ilk kez resmi olarak teyit edildi.

Stones'un cezaya itiraz ettiği ancak kararın aynı yılın Eylül ayında onandığı bildirildi.

Gizli gözaltı ve ardından gelen mahkumiyet, yabancı yöneticiler arasında Çin'i ziyaret etme ve orada ikamet etme konusundaki korkuları arttıracak.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, "yargılamanın kesinlikle yasalara uygun olarak yapıldığını" söyledi ve Pekin'in "çeşitli meşru hakları tamamen garanti altına aldığını" ve İngiliz yetkililerin kendisini ziyaret etmesini ve duruşmasına katılmasını sağladığını kaydetti. 

Stones'un kızı WSJ'ye yaptığı açıklamada, ailenin tutuklanmasıyla ilgili yasal belgeleri görmesine izin verilmediğini dile getirdi. Bir aile üyesinin bazı duruşmalara tanıklık etmesine izin verilirken, asıl duruşmaya kimsenin girmesine izin verilmedi.

Yabancılar arasında endişe

Bu açıklama, Çin'de yabancı uyrukluların casusluk suçlamasıyla tutuklanmalarına ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde geldi. Bu ayın başlarında bir başka İngiliz vatandaşı, İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6 için casusluk yaptığı iddiasıyla Çinli yetkililer tarafından gözaltına alınmıştı.

Pekin, yabancı casusluk konusunda farkındalığı arttırmak ve vatandaşları "şüpheli faaliyetleri" bildirmeye teşvik etmek için kamu kampanyaları başlattı.

Son zamanlarda yetkililerin üç yabancı şirketin, iki danışmanlık şirketinin ve bir durum tespiti firmasının ofislerine baskın düzenlemesi, yabancı uyrukluların sahip olduğu işletmeler arasındaki endişeleri arttırdı.

Hem ABD hem de İngiltere vatandaşlarını Çin'de ulusal güvenlik yasaları kapsamında tutuklanma riski konusunda uyardı. 

Sonraki Haber