27 yıl sonra ilk! Macron'dan soykırım özrü!
800 binden fazla Tutsi'nin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımında Fransa'nın Hutu hükümetine bölgeden kaçması için emir verdiği "diplomatik telgraf" ortaya çıkmıştı .Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sorumluluğu kabul ederek özür diledi
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin soykırıma destek olmakla suçlandığı Ruanda'ya "yeni bir sayfa açmak" amacıyla resmi ziyarette bulundu. Ziyareti öncesinde iki ülke ilişkilerinde "yeni bir sayfa açmak" için Ruanda'ya gittiğini belirten Macron'un Kigali Soykırımı Anıtı'nı da ziyaret etmesinin planlandığı aktarıldı.
Nicolas Sarkozy, Macron'dan önce, 1994 soykırımından bu yana Kigali'yi ziyaret eden tek Fransa Cumhurbaşkanıydı. Sarkozy, Fransız yetkililerin "Kesinlikle dramatik" sonuçları olan "ciddi hataları" ve "bir tür körlüğünün" olduğunu ifade etmişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Ruanda soykırımındaki sorumluluğumuzu kabul ediyor, affınızı diliyoruz" açıklamasında bulundu.
"SOYKIRIMDA AĞIR SORUMLULUĞU VAR"
Fransa'nın fiilen suçlu olmadığını ancak soykırım rejiminin yanında olduğunu bildiren Macron, "Fransa, bölgesel bir çatışmayı veya iç savaşı önlemek isteyerek aslında soykırım rejiminin yanında durduğunu anlamadı. Fransa, en açık görüşlü gözlemcilerin uyarılarını görmezden gelerek, tam olarak bundan kaçınmaya çalışsa bile, en kötüyle sonuçlanan bir döngüde ezici bir sorumluluk üstlendi" ifadelerini kullandı.
Fransa’nın "bir suç ortağı" olmadığını ancak Fransa’nın gerçeğin incelenmesine çok uzun süredir sessiz kaldığını söyleyen Macron, "Fransa'nın bir görevi var, tarihle yüzleşmek ve gerçeğin incelenmesine çok uzun süre sessiz kalarak Ruanda halkına çektiği acıların miktarını tanımak" dedi.
RUANDA SOYKIRIMI
Ruanda'da 1994'te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmıştı. Ülkede 100 gün süren katliamda 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmişti.
Fransa, soykırımı yapan Hutu hükümetinin uzun süre destekçisi olduğu için uluslararası kamuoyunda ve ülke içinde eleştiriliyor. Fransa, 23 Haziran 1994'de ülkenin güneybatısında sığınmacılar için güvenli bölge oluşturmak amacıyla Turkuaz Operasyonu'nu başlatmıştı. Fransa, soykırımı engellemek yerine soykırımcılara silah ve mühimmat desteği sağladığı için kınanmıştı.
Fransa'nın 1994'te Ruanda soykırımını yapan Hutu hükümetine, Fransız ordusunun kontrolü altında olan bölgeden kaçması için emir verdiği "diplomatik telgraf" ortaya çıkmıştı.
Mitterrand, Le Figaro gazetesine 1998'de verdiği mülakatta, "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil." ifadesini kullanmıştı.
Kaynak: AA