2019'da dünyanın en çok konuştuğu olaylar...

2019 dünyanın pek çok noktasında darbelerin yaşandığı, hükümetlerin devrildiği, liderlerin yargılandığı bir yıl oldu. Saldırılar, iklim krizi, dünyanın hemen her yerinde sokağa dökülen protestocular konuşuldu

Son Güncelleme:

10'lu yılları bitirmemize yalnızca bir gün kalırken, 2019'a damga vuran olaylar yaşandı. İran, Mısır, Şili gibi ülkelerde aylardır süren protestolar, Fransa'da sarı yeleklilerin devam etmekte olan protestoları, Donald Trump'ın açıklamaları, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin hala aydınlatılamaması, genç aktivist Greta Thunberg, iklim krizi, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in titreme nöbetleri ise en çok konuşulan olaylar arasında yer aldı. 

PROTESTOLAR, DARBELER, ÖLÜMLER

Aylarca süren protestoların sonunda Sudan'da ordu yönetime el koyarken Cumhurbaşkanı El Beşir tutuklandı. 

Seçim sandıklarında hile yapıldığı iddiası Bolivya'yı karıştırdı. protestoların ardından Devlet Başkanı Evo Morales ordunun da baskısıyla istifa etti ve Arjantin'e kaçmak zorunda kaldı.. 

2007 yılında anayasayı askıya alıp olağanüstü hal ilan eden Pakistan'ın eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, vatana ihanet suçlamasıyla yargılandı. Kendi isteğiyle sürgünde yaşayan Pervez Müşerref idama mahkum edildi. 

Hong Kong yılın neredeyse yarısını protestolarla geçirdi. Çin'in özerk bölgede nüfuzunu artırma girişimleri milyonları sokağa döktü. Yerel seçimde kazanan demokrasi yanlıları, kaybeden Çin destekli adaylar oldu.

Ortadoğu'da da durum farklı değildi. Irak'ta iki ay süren protestolarda 400'den fazla kişi hayatını kaybetti, Irak Başbakanı istifa etti.

Lübnan da karıştı 2019'da... Hükümet karşıtı protestolar haftalarca sürdü, Başbakan Hariri'nin istifası da sokaklardaki öfkeyi dindirmedi.  

İran akaryakıt zammıyla karıştı. Sistem karşıtı harekete dönüşen eylemlerde uluslararası af örgütünün verilerine göre 300'den fazla sivil hayatını kaybetti. Mısır'ın sandıkla seçilen ilk cumhurbaşkanıydı Muhammed Mursi... Casusluk suçlamasıyla yargılandığı mahkeme salonunda yaşamını yitirdi. Ölüm nedeni kalp krizi olarak açıklandı, ancak cezaevi koşulları ve yetersiz ilk müdahale hep gündemde kaldı.


DÜNYA DONALD TRUMP'I KONUŞTU

Açıklamaları ve attığı tweetlerle, dünyanın en çok konuşulan liderlerinden birisiydi Donald Trump. 2019 yılında görevi kötüye kullanma ve kongrenin çalışmasını engelleme suçlarında hakkında azil soruşturması açıldı. Koltuğunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

İKİ CAMİYE SALDIRI: 51 KİŞİ ÖLDÜ 

Mart ayında dünya, Yeni Zelanda'da iki camiye eş zamanlı düzenlenen saldırıyla sarsıldı. Terör saldırısında 51 kişi yaşamını yitirdi.  

EL BAĞDADİ ÖLDÜRÜLDÜ 

En çok arananlar listesinin başındaydı DEAŞ lideri El Bağdadi. Amerikan Özel Kuvvetleri'nin düzenlediği operasyonla öldürüldü. Deaş yeni liderinin Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi olduğunu açıkladı.

MEKSİKA'DA PETROL FACİASI

2019 yılının en büyük facialarından biri Meksika'da yaşandı. Boru hattındaki çatlaktan sızan petrol alev aldı. Boru hattından sızan akaryakıtı bidonlara doldurmaya çalışan 114 kişi yaşanan patlama sonucu yaşamını yitirdi.

ETİYOPYA UÇAĞI KENYA'DA DÜŞTÜ

Bir başka facia Kenya'da yaşandı. Etiyopya Havayolları'na ait Beoing 737 max modeli uçak inişe geçtiği sırada düştü. Uçakta bulunan 157 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Dünya çapında Boeing krizi yaşandı. Şirket 737 max tipi uçakları hangara çekti, sonra da üretimine ara verdi. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına 50 milyon dolar ödemeyi kabul etti.


NOTRE DAME KATEDRALİ YANDI

Dünya tarihinin en önemli yapılarından biriydi. Paris'teki Notre Dame Katedrali 12 nisan günü yandı. 856 yıllık yapının çatısı çöktü, büyük zarar gördü. 

NOBEL KATLİAM DİNLEMEDİ

2019'da Nobel edebiyat ödülü, Srebrenitsa katliamını inkar eden bir edebiyatçıya verilince tartışma yaşandı. Türkiye, Arnavutluk ve Kosova ödülü alan Peter Handke'yi ve Nobel'i protesto için törene katılmadı. Nobel komitesi üyesi Gun-britt Sundström komiteden istifa etti.

SANDIK BAŞINDA ÖLDÜLER

193 milyon kayıtlı seçmenin olduğu Endonezya'da nisan ayındaki seçimlerde 272 sandık görevlisi aşırı yorgunluktan hayatını kaybetti. Günlerce ara vermeden, Uykusuz oy sayan 1800 kişi de hastanelik oldu.

MERKEL'İN TİTREME NÖBETLERİ

Almanya'da aşırı sağcı cinayetlerin ardından en çok konuşulan konu Başbakan Angela Merkel'in titreme nöbetleri geçirmesi oldu.

İlk olarak 18 Haziran'da Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky'yi karşılama töreni sırasında titreme nöbeti geçiren Merkel'in sağlık durumu kamuoyunun en önemli tartışma konusu oldu. 

Merkel'in burada tüm yüzünün beyazlaştığı, vücut kontrolünü kaybetmemek ve düşmemek için yumruklarını sıktığı ve kollarını birbirine bağlamaya çalıştığı görüldü. 

Başbakan, buradaki titremesine gerekçe olarak sıcak hava ve su kaybını göstermişti.

AZERBAYCAN'DA PARLAMENTO FESHEDİLDİ

Azerbaycan'da parlamento, iktidar partisinin isteği ve yapılan oylama sonucu feshedildi. yeni parlamento 9 şubat'ta yapılacak seçimlerle belirlenecek..

DÜNYANIN YENİ KRİZİ: İKLİM 

İklim değişikliği kavramı 2019'da yerini iklim krizine bıraktı. çevreciler yeşil cuma etkinliklerinde buluştu, time dergisi 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti  Greta Thunberg'i yılın insanı seçti. Greta bu protestosuyla 2019'a damgasını vurdu.

ORMANLARI DI CAPRIO MU YAKTI?

Dünyanın en büyük yağmur ormanlarının bulunduğu brezilya'da, bir yılda 72 bin 843 orman yangını meydana geldi. Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro, G7 ülkelerinin 20 milyon euroluk yardım teklifini reddetti. Ormanları oyuncu Leonardo diCaprio'nun yaktığını iddia etti. 

UZAY TURİZMİ İÇİN YARIŞ  

2019'da özel şirketlerin uzaya insan göndermek için giriştiği yarış kızıştı. Space X şirketi mart ayında Crew Dragon kapsülünü uluslararası uzay istasyonuna fırlattı. Başarıyla tamamlanan test uzay turizminin önünü açan ilk adım oldu. Boeing şirketi de kendi kapsülünü fırlattı ama deneme başarısız oldu.

MANŞ'A TEPEDEN BAKTI 

Uçan kaykayın mucidiydi Fransız Franky Zapata... Fransa ile İngiltere'yi ayıran Manş Denizi'ndeki Dover Boğazı'nı uçarak geçti 2019 yılında.

Sonraki Haber