20 binden fazla kişinin öldüğü İtalya'da yaz tatili planları tartışma yarattı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Avrupa'da ilk ve en yaygın görüldüğü İtalya ve İspanya, günlük ölü ve vaka artışını düşürmeyi ve hayatı kademeli şekilde normale döndürmeyi hedefliyor.

Son Güncelleme:

Kovid-19'a karşı bir ayı aşkın süredir yürüttüğü mücadelede ölü ve vaka sayılarındaki artış hızını kontrol altına alan iki Akdeniz ülkesi, salgından büyük zarar gören ekonomik ve sosyal sistemlerini düzeltmek için ulusal boyutta ve Avrupa Birliği (AB) nezdinde ortak çalışmalar yürütüyor.

Uzmanlar, dünyadaki Kovid-19 ölümlerinin yaklaşık yüzde 35'inin İtalya ve İspanya'da görülmesini geç önlem alınmasına, tanı testi eksikliğine, her iki ülkedeki yaşlı nüfus oranının fazlalığına ve sosyalleşme kültürüne bağlıyor. 

İKİ ÜLKEDE DE NORMALE DÖNÜŞ GÜNDEMDE 

Günlük ölü sayılarında İtalya'nın 969 ile 27 Mart'ta, İspanya'nın 950 ile 2 Nisan'da zirveyi görmesinin ardından yeni vaka sayılarında görülen yavaşlama, ekonomik olarak daha fazla kayıp yaşamak istemeyen iki Akdeniz ülkesinde normale dönüş tartışmalarını hızlandırdı.

"Aşı bulunmadan tamamen normal hayata dönmek mümkün olmayacak." sözünü birçok kez kullanan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve bakanlar, diğer yandan virüsün ekonomik ve sosyal kayıplarını en aza indirmenin yollarını arıyor. 

Kovid-19'dan dolayı 14 Mart'tan bu yana olağanüstü hal (OHAL) uygulayan İspanya, 28 Mart-11 Nisan'da ekonomide kontak kapatmasının ardından 12 Nisan'da zarureti olmayan bazı sektörlerde işbaşı yaptı. 

İnşaat, ağır endüstri, üretim odaklı KOBİ'ler ve küçük esnaf tekrar çalışmaya başlarken; alışveriş merkezleri, restoran ve kafeteryalar, tüm toplu etkinliklerin yapıldığı yerler kapalı tutulmaya devam ediliyor. 

Hükümet, yasa gereği 15'er günde bir uzatılması gereken OHAL'in 26 Nisan'da sona ermeyeceğini, mayıs ortasına kadar bir kez daha uzatılacağını belirtiyor.

İTALYA MAYIS AYINI BEKLİYOR

Kovid-19 acil durumunu 20 Şubat'tan bu yana yaşayan, 10 Mart'tan bu yana da sıkı karantina tedbirleri uygulanan İtalya'da Başbakan Giuseppe Conte ay başında sıkı karantina tedbirlerini uzatırken, "Virüsle birlikte yaşanacak 2. aşama"ya geçişin vaka sayılarındaki düşüşe bağlı olduğunu belirtmişti.

Conte, sıkı tedbirleri son olarak 3 Mayıs'a kadar uzatırken, İtalya'da 2. aşamanın 4 Mayıs'ta başlayacağı ifade ediliyor. 

Ülkede vaka sayılarında nispi gerileme görülmesiyle 14 bölgede dün kitapçıların, kırtasiyelerin ve yeni doğan bebekler için ürün satan dükkanların açılmasına izin verildi. 

Basında yer alan bilgilere göre, Conte hükümeti, mayıs ayında adliyelerden, restoran, kafe, bara kadar pek çok mekanın açılışına zorunlu maske ve sosyal mesafe kuralları çerçevesinde izin vermeye hazırlanıyor.

TARİHİ MEKANLAR BOMBOŞ...

Hayalet şehre dönen Başkent Roma'daki en turistik mekanlardan biri olan ve her yıl milyonlarca turistin bozuk para atıp dilek tuttuğu Aşk Çeşmesi'nden (Trevi Çeşmesi) Navona Meydanı'na kadar birçok turistik noktada sokaklar sessizliğe gömüldü. 10 Mart'tan bu yana koronavirüs sebebiyle uygulanan kısıtlayıcı tedbirleri 3 Mayıs'a kadar uzatma kararı alınan Roma'daki boş sokaklarda yapılan polis kontrolleri kameralara yansıdı.

TATİL PLANLARI KRİZE NEDEN OLDU

İtalya Turizm Bakanlığı ise bu sabah yaptığı açıklamada "Bu yaz denize gideceğiz" derken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaz tatili için plan yapılmamasını tavsiye etti . İtalyan hükümeti de virüse karşı bir aşı bulunmadığı sürece normal hayata dönmenin mümkün olmadığına dikkat çekti.

"PLAJDA MASKE Mİ TAKACAĞIZ?"

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen geçen hafta sonunda Almanya'da yayımlanan Bild gazetesine yaptığı açıklamada Avrupalılara yaz tatili için plan yapmamalarını tavsiye etti.

Ursula von der Leyen, "Herkese tatil planlarını yapmadan önce beklemelerini tavsiye ediyorum. Şu anda hiç kimse Temmuz ve Ağustos için güvenilir tahminlerde bulunamaz" dedi. 

İtalya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Lorenza Bonaccorsi ise dün yaptığı açıklamada "Bu yaz denize gideceğiz. Bunu mümkün kılmak için çalışıyoruz" dedi. 

Lorenza Bonaccorsi, "Bilimsel teknik heyet ile birlikte, plajlarda güvenli mesafeyi sağlamaya yönelik bir dizi idari düzenleme üzerinde duruyoruz" diye konuştu. 

Bu açıklamalar üzerine İtalyan basını yaz tatili senaryolarını ele almaya başladı. Yaz aylarında salgının gerileyip gerilemeyeceği tartışmalarından, "Denize maskeyle mi gideceğiz?" sorusuna kadar bir dizi ihtimal değerlendiriliyor. 

Corriere della Sera gazetesi, birçok ülkede alınan seyahat kısıtlaması kararları ve karantina uygulamaları nedeniyle bu yaz yurtdışında tatil yapma fikrinden vazgeçilmesi tavsiyesinde bulundu.

İTALYA'DA KORONAVİRÜS BİLANÇOSU

İtalya'da virüs tespit edilen kişilerin sayısı 162 bin 488'e yükselirken ülke genelinde 21 bin 67 kişi hayatını kaybetti.

Sonraki Haber