11 ülke seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı, "Saygı göstereceksiniz!"

ABD ve 10 Latin Amerika ülkesi, Venezuela mahkemelerinin Nicolas Maduro'nun 28 Temmuz başkanlık seçimlerindeki zaferini onaylayan kararını reddetti. 

Son Güncelleme:

Venezuella Dışişleri Bakanı, bu reddi “kabul edilemez bir müdahale eylemi” olarak nitelendirdi. Avrupa Birliği ise, seçim sonuçların yayınlanmasını beklediğini açıkladı.

Arjantin, Kosta Rika, Şili, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Guatemala, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay ve ABD, “Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesinin (TSJ) seçim sürecinin sonuçlarının onayladığına ilişkin açıklamasını kesin olarak reddettiklerini” belirtti.

Ekvador’un başkenti Quito'da yayınlanan bu ortak bildiri, Caracas tarafından derhal “kabul edilemez bir müdahale eylemi” olarak nitelendirildi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, “Venezuela, egemenliğine mutlak saygı gösterilmesini talep etmektedir. Bugün onlar bir kez daha ABD imparatorluğunun Latin Amerika ve Karayipler'de 100 yılı aşkın bir süredir teşvik ettiği darbelere özgü bir rejim değişikliği politikasını dayatmaya çalışıyorlar” dedi.

Çoğu gözlemcinin hükümete bağlı olduğunu düşündüğü Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi, yüksek mahkemenin kararını “yok hükmünde” sayan muhalefetin hile iddialarına rağmen 22 Ağustos Perşembe günü Devlet Başkanı Maduro'nun yeniden seçilmesini onayladı. 

Nicolas Maduro'nun oyların yüzde 52'sini alarak seçimi kazandığı Ulusal Seçim Konseyi (CNE) tarafından ilan edildi, ancak CNE bilgisayar korsanlığı kurbanı olduğu iddiasıyla sandık sonuçlarını kamuoyuna açıklamadı.

Muhalefet ve birçok gözlemci böyle bir saldırıyı inandırıcı bulmuyor ve bunu hükümetin kesin sayımı açıklamaktan kaçınmak için yaptığı bir manevra olarak görüyor. Elde edilen tutanakları kamuoyuna açıklayan muhalefete göre, adayı Edmundo Gonzalez Urrutia oyların yüzde 60'ından fazlasını alarak seçimi kazandı. 

ABD, yaptığı ayrı bir açıklamada, Yüksek Mahkemenin kararının “Gonzalez'in 28 Temmuz'da en çok oyu aldığına dair ezici kanıtlar göz önüne alındığında herhangi bir inandırıcılıktan yoksun olduğunu” bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel, “Venezuela halkının iradesine saygı gösterilmelidir” dedi.

İspanya ise tüm sandık tutanakları yayınlanana kadar seçim sonuçlarını tanıyamayacağını duyurdu.

İspanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Venezuela başkanlık seçimlerinin sonuçlarını tanımak için, tam şeffaflığı garanti altına almak amacıyla oylama sonuçlarının eksiksiz ve doğrulanabilir bir şekilde yayınlanması şarttır” dedi.

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği diplomasisi başkanı Josep Borrell de ,“Her zaman bu seçimin sonucunun kanıtlanması gerektiğini söyledik ve şu ana kadar bize hiçbir kanıt sunulmadı. Durum böyle olduğu sürece sonucu tanımamız mümkün olmayacaktır” diye konuştu.

Ortak deklarasyon, solcu başkanları kısa süre önce seçim sonuçlarının teyit edilmesi gerektiğini açıkça ifade eden Brezilya ve Kolombiya tarafından imzalanmadı. Latin Amerika'da solun kalesi olan Meksika da Quito deklarasyonunu imzalamadı. Meksika Cumhurbaşkanı Andrés Manuel López Obrador, “Tutanakların kamuoyuna açıklanmasını bekleyeceğiz” dedi.

Öte yandan, Nicolas Maduro geleneksel müttefikleri olan Kübalı mevkidaşı Miguel Diaz-Canel ve Nikaragualı mevkidaşı Daniel Ortega tarafından tebrik edildi.

Yargı cephesinde ise savcı Edmundo Gonzalez Urrutia'nın çağrıldığını duyurdu. Özellikle muhalefeti seçim sonrası şiddet olaylarından sorumlu tutan Başsavcı Tarek William Saab, “28 Temmuz'dan önce, 28 Temmuz sırasında ve 28 Temmuz'dan sonra ‘uzlaşmazlığı’, meşru olarak oluşturulmuş makamlara itaatsizliği nedeniyle sorumluluğu hakkında konuşmak (…) için bu çağrıya katılmalıdır” dedi.

Nicolas Maduro'nun üçüncü dönem için yeniden seçildiğinin açıklanması gösterilere yol açmış ve bu gösteriler acımasızca bastırılmıştı. Perşembe günü yetkililerden gelen yeni bir rapora göre, 27 kişi öldürüldü. Ayrıca 192 kişi yaralandı ve 2 bin 400 kişi tutuklandı.

Sonraki Haber