Yeni Zelanda elektrikli uçağa geçiyor

Yeni Zelanda Havayolları, 2026 yılından itibaren yük taşımacılığı için filosuna pille çalışan bir uçak entegre ederek elektrikli uçak kullanan ilk havayolu olmayı hedeflediğini duyurdu.

Son Güncelleme:

Yeni Zelanda'nın ulusal havayolu şirketi, Amerikan havacılık ve uzay üreticisi Beta Technologies'den bir Alia elektrikli uçak sipariş etti. Uçak başlangıçta ülke genelinde paket ve mektup teslimatı için kullanılacak.

Air New Zealand'ın Sürdürülebilir Kalkınma Başkanı Kiri Hannifin, "Amacımız ticarî uçuşlarda yeni nesil uçak kullanan ilk havayolu olmak" dedi.

150 KİLOMETRELİK UÇUŞLARDA KULLANILACAK

Havayolu, elektrikli uçaklarla olası yolcu uçuşları için henüz bir tarih belirlemedi. 

İskandinav Havayolları, mayıs ayında, 2028 yılında ilk ticarî elektrikli uçuşlarında yolcu taşıma niyetini açıklamıştı.

Air New Zealand tarafından yapılan basın açıklamasında, pille çalışan Alia'nın yaklaşık bir saat içinde tamamen şarj edilebileceği belirtildi.

Elektrikli arabalarda olduğu gibi, uçağın kat edebileceği mesafe çok önemlidir. Havayolu şirketine göre, yaklaşık 12 metre uzunluğunda ve üç ton ağırlığındaki bu model, tek bir test uçuşunda 480 kilometrelik mesafeyi kat etti.

Uçak, saatte 270 km hıza erişebiliyor ve üç bin metreye kadar irtifada uçabiliyor.

Havayoluna göre, uçak, uçabilirlik belgesini aldıktan sonra yaklaşık 150 kilometrelik ilk uçuşlar için kullanılacak.

20 ELEKTRİKLİ UÇAKLIK FİLO

Air New Zealand'ın yaklaşık 20 Alia elektrikli uçak satın alma hakkı da bulunuyor. Havayolu şirketinin Üst Yöneticisi Greg Foran, Auckland'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yeni nesil uçaklar bölgesel operasyonlarımızı karbonsuzlaştırma potansiyeline sahip" dedi.

Foran, Alia’nın filoya dahil edilmesinin 2030'dan itibaren daha büyük yeni nesil uçakları uçurmasını sağlamasını umuyor.

Merkezi ABD'nin Vermont eyaletinde bulunan havacılık ve uzay üreticisi Beta Technologies, geleneksel kalkış ve dikey iniş-kalkış modellerine sahip elektrikli uçaklar geliştiriyor.

Web sitesine göre, firma, bazı fonlardan ve Amazon grubundan finansman aldı.

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber