Yapay Zeka Nasıl Kullanılır? 5 Adımda ChatGPT rehberi

Herkes yapay zekayı kullanıyor ama en etkili ve en doğru şekilde nasıl kullanabilirim? Sizlere ChatGPT'nin kullanımına yönelik 5 adım anlattım. İşte yapay zekayı etkili kullanma yöntemleri...

Son Güncelleme:

İşte, evde, okulda… Artık yapay zeka her alanda kullanılıyor. Yapay zeka ürünlerinden olan ChatGPT en çok tercih edilen ve bilinen programlardan. Bu yazımda sizlere dünyayı kasıp kavuran ChatGPT’den en verimli şekilde faydalanmanın yollarını anlatacağım. İşte ChatGPT kullanma rehberi;

1. Karşınızda Arkadaşınız Varmış ve Onunla Sohbet Ediyormuşsunuz Gibi Konuşun
ChatGPT ile çalışırken karşınızda bir robot ya da sanal bir dünya varmış gibi konuşmak ve cümle kurmak yerine sanki bir insan hatta bir iş arkadaşınız hatta ekibinizden bir üyeniz varmış gibi sohbet edip ilgilendiğiniz konuyla ilgili cevaplar isteyebilirsiniz.


Bir yapay zeka ürününe insanmış gibi davranmak biraz garip ve zor gelebilir. Bu zorluğu yenmek için ona bir isim verin ve onu artık ‘Mehmet’ olarak düşünün. Bu isimlendirme size çok yardımcı olacaktır. Artık ‘mehmet’le konuştuğunuzda konuşmanızın ayrıntılarını, hikayenizin dokusunu ve küçük anektodlarla birlikte çeşitli olasılıkları dahil etmeniz kolaylaşacak.

Bir kişiyle konuşurken, birisinin başlangıçta söylemek istediğiniz noktayı gözden kaçırmasını ve
açıklama gerektirmesini beklemek doğaldır. Konuştuğunuz birinin o anki konudan uzaklaşması ve tekrar konuya dönmesi gerekmesi doğaldır. Arka planı doldurmak ve karmaşık sorular sormak doğal olacaktır; aynı zamanda, aldığınız yanıtlara dayanarak bu sorulardan bazılarını yeniden ifade etmek zorunda kalmak da doğal olacaktır. Buna etkileşimli ipucu denir. Çok adımlı sorular sormaktan korkmayın. Soru sorun, yanıt alın. Bu cevaba göre başka bir soru sorun. Ben şahsen bunu arka arkaya 10-20 kez yaptım ve çok güçlü sonuçlar aldım. Bu da "bir arkadaşla konuşmak" benzetmesine uyuyor. Bir arkadaşınıza tek bir soru sorup sonra çekip gitmezsiniz. Bir konuşma yapardın. Aynısını yapay zeka için de yapın.

2.Soracağınız Soruda Bir Sahne Hazırlayın ve Bir Bağlam Kurun!
ChatGPT’den herhangi bir isteğinizi tek bir cümlelik soru sormak yerine sorunun bağlamını
belirleyecek arka plan bilgileri de sorunuza iletin. Örnek olarak; ‘Maratona nasıl hazırlanabilirim?’ sorusunu sormak yerine “Ben yeni başlayan bir koşucuyum ve daha önce hiç maraton koşmadım, ancak altı ayda bir maraton koşmak istiyorum. Maratona nasıl hazırlanabilirim?” sorusunu sormak size çok daha ince ve detaylı bir yanıt almanızı sağlayacaktır.

Sorulan ikinci soruda verdiğiniz detaylı bilgiler sayesinde yapay zeka size daha odaklı ve yardımcı yanıtlar sunacaktır.

3. 500 Kelimeyi Geçmemeye Çalışın
ChatGPT’den herhangi bir konuda örnek ve ya cevap isterken 500 ila 700 kelime ile sınırlandırın. Yaptığım denemelerde ChatGPT’nin 700 kelimenin geçildiği durumlarda hikayeleri cümlenin ortasında bıraktığı devam etmesi istendiğinde ise düzgün bir şekilde devam etmediğini gözlemledim. Bu sebepten dolayı istediğiniz konudaki cevapları 500 kelime ile sınırlandırmanız size daha düzgün ve bütüncül bir cevap almanıza yardımcı olacaktır.

4 Yapay Zekaya Bir Kimlik veya Meslek Edinmesini Söyleyin
Tartışmasız en sevdiğim ve en beğendiğim özellik. ChatGPT bu özelliği sayesinde belirli bir kişinin veya mesleğin bakış açısını sizlere yazabilir. ChatGPT’nin bir öğretmen bir pazarlamacı ya da bir gazeteci gibi veya istediğiniz herhangi birinin bakış açısındna yazmasını sağlayabilirsiniz.

İşte bir örnek. ChatGPT'den Amazon Echo akıllı ev cihazını açıklamasını isteyeceğim, ancak bunu bir ürün yöneticisinin, bir bakıcının ve bir gazetecinin bakış açısından yapmasını isteyeceğim. İşte o üç istem:

Amazon Echo Alexa cihazını ürün yöneticisinin bakış açısından tanımlayın.
Yaşlı bir ebeveyne bakan yetişkin bir çocuğun bakış açısından Amazon Echo Alexa cihazını tanımlayın.
Bir gazetecinin bakış açısından Amazon Echo Alexa cihazını tanımlayın.

Tam yanıtını görmek için bu üç istemi ChatGPT'ye bırakabilirsiniz. Ancak birkaç cümle size
ChatGPT'nin farklı yanıtlar sağlamak için farklı rolleri nasıl üstlendiğini gösterecek.

Yapay zekanın ürün yöneticisi kimliğini kullanan yanıtı şu cümleyi içeriyordu: Bunun akıllı ev
endüstrisindeki en yenilikçi ve devrim niteliğindeki ürünlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Yapay zekanın bakıcı kimliğini kullanarak verdiği yanıt şu cümleyi içeriyordu: Cihazın hatırlatıcı ve alarm ayarlama yeteneği, ilaçlarını almayı veya randevularına gitmeyi hatırlamakta zorluk çeken yaşlı bireyler için özellikle yararlı olabilir.

Yapay zekanın gazeteci kimliğini kullanan yanıtı şu cümleyi içeriyordu: Gazetecilik açısından
bakıldığında Echo, kullanıcı verilerinin toplanması ve saklanmasıyla ilgili gizlilik endişeleri nedeniyle manşetlere çıktı.

5.ChatGPT’den Yanıtları Gerekçelendirmesini İsteyerek Dürüstlüğünü Kontrol Edin!

ChatGPT kontrolden çıkma, tartışmayı kaybetme ve tamamen uydurma cevaplar verme eğilimine sahiptir. Bizlerin istemlerine gerçekçi olmayan cevaplar verebilir uydurma hikayeler üretebilir. Bu da bazı konularda bağlamdan uzaklaşmasına sebep olmaktadır. İşinizi yolunda tutmak ve ChatGPT’nin dürüst kalmasını sağlamak için ondan yanıtları gerekçelendirmesini isteyebilirsiniz.

Ona "Neden böyle düşünüyorsun?" veya "Cevabınızı hangi kanıtlar destekliyor?" gibi ifadeler
kullanacağım. Yapay zeka çoğu zaman bir şeyler uydurduğu için özür dileyecek ve yeni bir yanıtla geri dönecektir. Diğer zamanlarda, size akıl yürütme yolu hakkında bazı yararlı bilgiler verebilir.

Sonraki Haber