Trajik patlamanın ardından Titanik'e dalış için yeni denizaltı tasarlanıyor

Beş kişinin ölümüne neden olan Titan'ın trajik patlamasının üzerinden bir yıl geçmeden Amerikalı bir milyarder yeni bir denizaltı tasarladığını ve Titanik'in enkazını keşfetme niyetinde olduğunu açıkladı.

Son Güncelleme:

Çılgınca, hatta bazı yorumculara göre intihara meyilli bir proje mi? 

Amerikalı milyarder Larry Connor, Titan trajedisinin ardından Titanik'in enkazını keşfetmek üzere yeni bir denizaltı inşa ettirmeye karar verdi. Connor'a göre, bu proje denizaltı endüstrisinin imajını düzeltecek ve OceanGate deniz altı aracının bir yıl önce Haziran 2023'te patlamasından bu yana "daha güvenli" olduğunu kanıtlayacak.

ABD’de bir emlâk kralı olan Larry Connor, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, kendisi ve denizaltılar konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan Triton Submarines'in kurucu ortağı Patrick Lahey'in iki kişi için tasarlanmış Triton 4000 / 2 Abyssal Explorer adlı bir tekneyle Titanik'in battığı yere ulaşmak için denizin 3,8 kilometre altına dalacağını söyledi. 

Connor, "Dünyanın her yerindeki insanlara, okyanus son derece güçlü olsa da, doğru şekilde yaparsanız harika, eğlenceli ve gerçekten hayat değiştirici olabileceğini göstermek istiyorum" dedi.

“Titan sadece bir aygıttı”

Bu fikir, Larry Connor'ın aklına Titan patladıktan hemen sonra gelmiş. Milyarder işadamı, on yıldan uzun bir süredir denizaltı inşa eden Patrick Lahey'i aramış ve “Yapmamız gereken şey, Titanik'in derinliklerine defalarca ve güvenli bir şekilde dalabilecek bir denizaltı inşa etmek ve dünyaya Titan'ın sadece basit bir aygıt olduğunu göstermek" demiş.

Patrick Lahey de, felâketin ardından OceanGate firmasını eleştirenler arasındaydı. Lahey, şirketi "şüpheli güvenlik standartları" kullanmakla ve kurucusunu da bir "para avcısı" olmakla suçlamıştı.

Titan faciasından sonra eleştiriler çoğaldı ve keşif gezisinin "çok riskli" olduğu öne sürüldü.

Lahey/Connor ikilisi bu nedenle kazadan bu yana sektörün kaydettiği ilerlemenin yanı sıra teknolojik gelişmelere ve yeni malzemelerin ortaya çıkmasına güvenerek seferlerini başarıya ulaştırmak istiyor. 

Net serveti iki milyon milyar dolar olarak tahmin edilen Connor, "Bu denizaltıyı beş yıl önce inşa edemezdiniz" dedi ve Titanik’e sualtı seferlerinin başlayacağı tarihe ilişkin ayrıntı vermedi.

Denizaltının 20 milyon dolara mal olması hesaplanıyor.

Titan denizaltısı, 18 Haziran 2023’te, 3 bin 800 metrede yatan Titanik’in enkazına bir keşif gezisi dalışı sırasında su altındaki yüksek basınca dayanamayarak ezilmişti.

Dalışı organize eden OceanGate firmasının Başkanı 61 yaşındaki Stockton Rush, 58 yaşındaki İngiliz kâşif Hamish Harding, 48 yaşındaki Şahzade Davud ve oğlu 19 yaşındaki Süleyman Davud ve 77 yaşındaki Fransız dalgıç Paul-Henry Nargeolet hayatını kaybetti. 

Sonraki Haber