Şarjı hiç bitmeyen telefonlar, sonsuza kadar uçabilen dron'ları mümkün kılan batarya tanıtıldı: 50 yıl şarj gerektirmiyor!
Çin'de bir startup firması 50 yıl boyunca şarj gerektirmediğini iddia ettiği yeni bir batarya tanıttı.
Pekin merkezli firma 'nükleer' pilinin dünyada atom enerjisinin minyatürleştirilmesiyle gerçekleştirilen ilk pil olduğunu ve 63 nükleer izotoptan oluştuğunu açıkladı.
Bu izotoplar madeni paradan daha küçük bir modüle yerleştirildi.
Şirket henüz test aşamasında olduğunu belirttiği pilin telefon, dron gibi cihazlarda kullanılmak üzere seri olarak üretileceğini de bildirdi.
Açıklamada "Betavoltun bu pilleri havacılık, yapay zeka ekipmanı, tıp gibi birden fazla sektörde ekipmanlar, mikroişlemciler, gelişmiş sensörler, küçük dronlar ve mikro robotlar için uzun ömürlü güç kaynağı ihtiyaçlarını karşılayacak" denildi.
Pilin, izotopların bozunması sonucu ortaya çıkan enerjiyi elektriğe dönüştürerek çalıştığı belirtiliyor.
Aslında bu piller daha önce Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bilim insanları tarafından geliştirildi. Amaç su altı sistemlerinde, uzak bilimsel istasyonlarda ve uzay gemilerinde enerji ihtiyacını karşılamaktı. Ancak termonükleer piller çok maliyetli ve hantal olduğu için kullanılamamıştı.
Çin, 14. 5 yıllık planında nükleer pillerin minyatürleştirilerek ticarileştirmesi çabasını bildirmişti. ABD ve Avrupa'dan da bazı kurumlar bunun için çalışmalarını sürdürüyor.
Betavolt, 2025 yılına kadar 1 watt gücünde bir pil üretmeyi planlıyor. Şu anda üretilen ilk nükleer pil 100 mikrowat gücünde ve sadece 3V voltaj verebiliyor.
Eğer Betavolt bunu başarabilirse hiçbir zaman şarj edilmesi gerekmeyen cep telefonları, sonsuza kadar uçabilecek dronlar hayal olmaktan çıkacak.
Betavolt üreteceği pilin patlamayacağını, -60 ile 120 derece arasındaki sıcaklıklarda çalışabileceğini iddia ediyor. Pilin dış radyasyon içermediğini ve çok güvenli olduğunu belirten firma "İnsanlar için kalp pilinde de kullanıma uygun" olduğunu öne sürüyor.