Patlama yaşanan Apollo 13'ün astronotlarını kurtaran adam hayatını kaybetti

Apollo astronot Thomas Kenneth Mattinlgy II 87 yaşında hayatını kaybetti. Mattingly, patlama gerçekleşen Apollo 13'ü ve astronotları kurtarma görevinde çok önemli bir rol oynamıştı.

Son Güncelleme:

Apollo 13 mürettabatının Ay misyonu sırasında meydana gelen patlamanın ardından güvenli bir şekilde Dünya'ya dönmesine yardım etmesiyle hatırlanan Apollo astronotu Thomas Kenneth Mattingly II 87 yaşında hayata gözlerini yumdu.

NASA yöneticisi Bill Nelson yaptığı açıklamada Mattingly'yi "ABD'nin kahramanlarından biri" olarak nitelendirirken "Mattingly, Apollo programının başarısının anahtarıydı ve onun parlak kişiliği tarih boyunca hatırlanmasını sağlayacaktır" dedi.

Mattingly'nin ölüm nedeni açıklamada belirtilmedi.

17 Mart 1936'da Chicago'da doğan Mattingly, NASA'daki biyografisine göre Miami'de liseyi bitirdikten sonra 1958'de Auburn Üniversitesi'nde Havacılık Mühendisliği diploması aldı.

Kariyerine ABD Donanması'dan başlayan Mattingly, sonradan Hava Kuvvetleri Havacılık ve Uzay Araştırma Pilot Okulu'na öğrenci olarak katıldı, 1966 yılında da NASA tarafından astronot sınıfına seçildi.

NASA'daki en dramatik rolü Apollo 13'ün fırlatılmasından hemen önce hastalanmasıydı. Bu yüzden geride kaldı. Katılamadığı bu uçuşta fırlatmadan 2 gün sonra uzay aracında meydana gelen patlama sonucu hizmet modülünün oksijen stokları yitirildi ve enerji kesintisi yaşandı.

Hastalığı nedeniyle göreve gidemeyen Mattingly, aldığı kararlarla, uzay aracını ve James Lovel, Jack Swigert, Fred Haise'den oluşan Apollo 13 mürettebatını başarılı bir şekilde eve getiren isim oldu.

Bu olay sinemaya çekildiğinde Mattingly'yi oyuncu Gary Sinise canlandırmıştı.

APOLLO 13 PATLAMASI VE KURTARMA OPERASYONU

Apollo 13, 11 Nisan 1970 tarihinde Apollo programının yedinci mürettebatlı uzay uçuşu olarak başladı. Ancak, bu görev Apollo 13'ün hedeflediği Ay'a iniş yapmayan ve geri dönüş odaklı bir görevdi. Görevin komutanı James A. Lovell, komuta modülünün pilotu John L. Swigert ve uçuş modülünün pilotu Fred W. Haise idi.

Apollo 13 görevi, yaklaşık 56 saatlik uçuşun ardından, 13 Nisan 1970 tarihinde Apollo komuta modülünde (CM) bir oksijen tankının patlaması nedeniyle büyük bir sorunla karşılaştı. Patlama sonucu oksijen kaynakları ve güç sistemleri ciddi şekilde etkilenmişti. Patlamaya yol açan nedenler arasında bir elektrik arızası ve oksijen tankının iç yüzeyinin hasar görmesi yer alıyordu.

Apollo 13 mürettebatı ve NASA mühendisleri acil bir şekilde olayı çözmek için çalışmaya başladı. Mürettebatın yaşamsal bulgularını sürdürebilmek ve geri dönebilmek için bir dizi zorlu karar alındı. Bunlar arasında uçuş modülünü terk edip sadece komuta modülü ile geri dönme ve bu sırada dünya ile iletişimi sürdürebilmek için yörüngede yakıt kullanma gibi önemli kararlar vardı.

NASA mühendisleri ve kontrol ekibi, mürettebatın hayatta kalabilmesi ve güvenli bir şekilde dünyaya geri dönebilmesi için çeşitli çözümler üretti. Astronotlar, oksijen ve güç kaynaklarını mümkün olduğunca az kullanarak enerji tasarrufu yapmak zorundaydılar. Ayrıca, Dünya'dan gelen rehberlikle, Apollo 13'ün doğru bir şekilde yeniden giriş yapabilmesi için roket motorlarını ateşlemesi gerekiyordu.

Sonunda, bu olağanüstü çaba ve iş birliği sonucunda Apollo 13, 17 Nisan 1970 tarihinde güvenli bir şekilde Dünya'ya geri döndü ve Pasifik Okyanusu'na iniş yaptı. Bu olay, NASA ve mürettebatın olağanüstü becerileri ve kararlılığı sayesinde büyük bir felaketten dönülmüş bir başarı hikayesi olarak hatırlanır. Apollo 13'ün başarısız bir Ay görevi olmasına rağmen, bu görev, insanlığın uzayda karşılaşabileceği zorlukları nasıl aşabileceğini gösteren bir örnektir.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber