Kova deneyi: Sosyalleşen yılanların daha az stresli olduğu ortaya çıktı

Frontiers in Ethology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, tıpkı insanlar gibi yılanlar da stresli zamanlarda sakin kalmak için kendi türlerine sığınıyor.

Son Güncelleme:

Güney Kaliforniya'da yaygın olarak görülen Güney Pasifik çıngıraklı yılanları üzerine yapılan çalışmadı. Stresli bir yılanın yanına bir refakatçi yılan geldiğinde stresinin azaldığı ve kalp atış hızının düştüğü tespit edildi.

Kaliforniya'daki Loma Linda Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Chelsea Martin tarafından yapılan çalışma, sürüngenlerde ilk kez sosyal tamponlama davranışının tespit edildiğini gösteriyor. Daha önce insanlarda, kemirgenlerde, kuşlarda ve diğer primatlarda da bu davranış gözlemlenmişti.

Martin, "İnsanlar genellikle yılanlardan gerçekten korkarlar ama onlar bizden çok da farklı değiller. Birlikteyken streslerini azaltabilirler. Bu insanların da yaptığı bir şey" değerlendirmesinde bulundu.

Martin, Güney Pasifik çıngıraklı yılanlarını bir kovaya yan yana koyduğunda, kovada sadece bir yılan olmasına kıyasla, daha az çıngırak sesi duyulduğunu fark etmiş. Çıngıraklı yılanlar genellikle tehdit edildiklerinde kuyruklarını sallayarak bu sesi çıkarıyor.

Çalışma kapsamında kimileri dağdan kimileri ovalardan toplanan Güney Pasifik çıngıraklı yılanları 19 litrelik plastik kovalara yerleştirilip, kovalar mühürlendi. Yılanlar üç gruba ayrıldı. Bir kovada bir yılan tek başına bırakıldı. İkinci kovada yılanın yanına kendisiyle aynı boyutta bir ip bırakıldı. Üçüncü kovaya ise yılanın yanına başka bir yılan daha yerleştirildi. Yılanlarda stres yaratmak için kovalara borularla vurdular. Kova içindeki yılanların kalp atış hızları ölçüldüğünde sadece bir refakatçiyle birlikte kova içinde bulunan yılanın stresinin düşük olduğu tespit edildi. Bu hem ovada hem de dağda yaşayan yılanlar için de aynı sonuç verdi. Yılanın dişi ya da erkek olması da sonucu değiştirmedi.

Şimdi başka yılan türleri, kertenkeleler ve timsahlar üzerinde de benzer bir çalışmanın yapılması planlanıyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber