Konsol kıtlığı kapıda mı? '2022'de düzelecek gibi gözükmüyor'

Küresel çip krizi oyun konsollarını da etkiliyor. Fiyatlar Türkiye'de kura bağlı olarak da artarken büyük üreticiler siparişlere yetişemiyor. Sorun 2022 yılında da çözülecek gibi değil...

Son Güncelleme:

Sony, dünyadaki küresel çip krizinden dolayı Playstation üretimini kısacak. Şirkete yakın kaynakların verdiği bilgilere göre; önümüzdeki dönemde Playstation 5 satışları bu karardan etkilenebilir. Çip krizi derinleşmeden önce şirket önümüzdeki mart ayı ile bitecek mali yılda 16 milyon Playstation 5 satmayı hedefliyordu.

Şu an bu hedef 14.8 milyona kadar inmiş durumda. Şirketin mali işlerinin başında olan CFO Hiroki Totoki geçen ay yatırımcılar toplantısında dünyada yaşanan parça ve lojistik krizinin kendilerini de etkilediğini söyledi.

Sony vaka sayılarındaki artışların da hammadde fiyatlarını etkileyeceğini düşünerek 2021’in kolay bir yıl olmayacağını biliyordu. Playstation 5 geçen Haziran ayında 10 milyonluk satış rakamına ulaşarak Sony’nin bu rakama en hızlı ulaşan oyun konsolu olmuştu. Fakat o tarihten bu yana satış ivmesi Playstation 4’ün altında kaldı.

Playstation 5 geçen yılın sonlarında piyasaya çıktığından beri her pazarda dağıtılamadı. Sony’nin üretim yaptığı gelişmekte olan bazı ülkelerde aşı durumunun belirsizliği de satışları aksattı.

 2022'DE DÜZELMESİ ZOR GÖZÜKÜYOR

Playstation’ın hammaddeleri, montaj sanayi kuruluşlarına gelerek, ürün buralarda birleştiriliyor ikisinde çıkan sorunlar da konsol satış tahminlerini aşağı çekti. Hammaddede büyük sorunlardan biri güç kaynağı çipinde yaşanıyor. Toshiba gibi büyük üreticiler çip sıkıntısının 2022 yılında da tam olarak düzelmesini beklemiyor.

Nintendo da oyun konsolları satışlarını tahmin etmekte zorlanıyor. Switch’in bu kasım ayının sonunda tahmin edilenden 1.5 milyon adet daha az satması bekleniyor. Merakla beklenen Valve’nin elde tutulabilecek oyan konsolu Steam Deck’in piyasaya çıkış tarihi de hammadde krizinden dolayı aralık ayından şubat ayına ertelendi.

Pek çok oyun stüdyosu, oyunların PC için üretilen versiyonlarının şu dönemde konsol versiyonlarından daha çok sattığını anlatıyor. Playstation 5’e has oyunlar henüz Japon pazarında Nintendo Switch’i geçemedi.

TÜRKİYE'DE FİYATI 10 BİN TL ÜZERİNDE

Üretim seviyesinin azlığı, Türkiye’de kurdan bağımsız olarak oyun konsollarının fiyatlarını da ciddi şekilde artırıyor. Şu an e-ticaret sitelerinde Playstation 5’in fiyatı 10 bin TL’nin üzerinde. Çip kıtlığı en çok Apple’ı vuruyor. Geçen yıl satın aldığı 58 milyar dolarlık çip ile dünyanın en büyük çip alıcısı olan şirket, yeni modellerinde gecikmeler olabileceğini geçen ay duyurmuştu.

Dünyanın en büyük işlemci üreticilerinden AMD’nin patronu Lisa Su çip krizinin 2022’de bitmesini bekliyor ama yaşananların normal olmadığının da bilincinde. Su yeni bir çip fabrikası açmak için bir yıl öncesinden çalışmak gerektiğini anlatırken, “Fabrikayı açmak bir buçuk, iki yıl sürebilir” değerlendirmesinde bulundu. Çip üretilen fabrikalarda sıfır toz olması gerekiyor. Tozlanma çipi anında bozuyor. Bu sebepten mikroçip üretiminde insanlar üretim bandında çalışamıyor.

Çip üreticilerinin salgın başından beri yaşadığı bir durum ise evde geçirilen süre arttığı için laptop, oyun konsolu, bilgisayar gibi ürünlere çok talep olması fakat bu talebe cevap verecek çipin ortada olmaması.

FABRİKA KURMAYI DÜŞÜNÜYORLAR

Geçen yılın başından bu eylülün sonuna kadar AMD’nin hisseleri yüzde 120 artarak 108 dolardan işlem gördü. ABD hükümeti bu yıl çıkardığı bir kanun ile ülkesinde çip üretecek şirketlere teşvik verme kararı aldı. AMD kendisi çip üreticisi değil, aldığı çipler ile işlemciler yapıyor, dünyanın en büyük işlemci firmalarından Intel ise kendi çip fabrikasını kurmayı planlıyor.

Playstation bulmak ABD’de öyle bir sorun ki cihaz teknoloji marketlere geldiği zaman basında haber olmaya başladı. Türkiye’de bu ürünlerde arz sıkıntısına ilişkin bir gelişme yaşanmadı, bunun biraz da vergiler ve kur kaynaklı olduğu düşünülebilir.

Kaynaklar: Bloomberg, CBS, Yahoo News, CNET, The Verge

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber