Japonya da Ay'a gidiyor
Hindistan’ın 22 Ağustos'ta Ay'a iniş yapan Chandrayaan-3 uzay aracından sonra Ay'a inişi başarıyla tamamlayan çok seçkin ülkeler kulübüne katılma sırası şimdi Japonya'ya geldi.
Japon uzay ajansı Jaxa bugün, elverişsiz hava koşulları nedeniyle geçen aydan bu yana üç kez ertelemenin ardından H-IIA roketini ülkenin güneybatısındaki Tanegaşhima'da bulunan fırlatma üssünden fırlattı.
Roketin üzerinde SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon) adı verilen ve yüksek hassasiyeti nedeniyle "Ay Keskin Nişancısı" lakabıyla anılan küçük bir Ay modülü bulunuyor.
Altı aya kadar Ay'a inmesi planlanan ve bu tür uzay araçları için iniş noktasına göre birkaç kilometre olan yanılma payına karşılık, SLIM hedefindan en fazla 100 metre uzağa iniş yapabilecek.
Jaxa, web sitesinde, bu eşi benzeri görülmemiş hassasiyetin "gelecekte etkin keşif" için önemli olduğunu açıkladı.
Mobil keşif robotları için dik yamaçları ve engebeli araziyi aşmak hâlâ yüksek düzeyde bir zorluk teşkil ediyor, bu nedenle Ay'ın kutup bölgelerini keşfetmek için uygun bir alana iniş yapmak, görevin başarılı olması için çok önemli görülüyor.
SLIM, Ay'a başarılı bir iniş yapılması halinde, hakkında henüz çok az şey bilinen Ay'ın iç yapısı olan mantodaki kayaların bileşimini analiz etmek için geniş spektrumla bir kamera kullanacak.
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından ortaklaşa geliştirilen XRISM astronomik uydusu X-ışını görüntüleme ve spektroskopi görevi için Japon roketine yüklendi.
SLIM, kalkıştan yaklaşık 47 dakika sonra taşıyıcı roketten başarıyla ayrılarak, Jaxa kontrol merkezinde bir sevinç ve alkış patlamasına sebep oldu.
Hindistan'ın uzay ajansı ISRO da sosyal ağlar üzerinden Jaxa'yı başarısından dolayı kutladı.
Kaynak: Ajans Bizim